La gimcana tecnològica de la Manresada arriba a la VIIa edició amb 1.200 alumnes de 15 centres de secundària

Tindrà lloc el proper dilluns, 17 de febrer. L’Ajuntament entrega la targeta T2 a tots els participants per facilitar la mobilitat per la ciutat en el bus urbà. Per primer vegada, aquesta activitat col·labora amb la Manresa Ignasiana dins del projecte Manresa 2022  

imagen

El proper dilluns 17 de febrer tindrà lloc la Manresada, una gimcana de geolocalització amb tecnologia mòbil en què l'alumnat de Secundària, organitzats en grups de 4, han de localitzar diferents indrets de la ciutat de Manresa amb l'ajuda del telèfon mòbil.

 

La Manresada, que enguany arriba a la VIIa edició,  està coordinada per l'Equip Lacenet i rep el suport del Departament d'Educació i l’Ajuntament de Manresa des de les regidories d’Ensenyament i Mobilitat.

 

Els detalls d’aquesta edició han estat presentats avui pel regidor d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament de Manresa Antoni Massegú; i regidor d'Urbanisme i Mobilitat, David Aaron López; i el representant de l’equip de professors de LaceNet, Ramon Barlam.

 

Antoni Massegú s’ha mostrat “content” de presentar una nova edició de la Manresada, un projecte educatiu “adreçat als nostres joves que els ha de permetre saber localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics amb l’ús de les darreres teconologies”. El regidor d’Ensenyament ha volgut subratllar el fet que per primera vegada els joves coneixeran els punts importants de la Manresa Ignasiana dins el projecte Manresa 2022.

 

David Aaron ha manifestat que la Manresada és un projecte “molt ric, amb un ampli contingut educatiu i urbanita”. El regidor de Mobilitat creu que és una proposta que permet als joves conèixer la ciutat, el seu patrimoni i el transport urbà, uns aprenentatges que han de fer servir en un futur en què és clau la mobilitat sostenible.

 

Ramon Barlam  ha agraït el treball de l’Ajuntament de Manresa per contribuir a la celebració de la setena edició de la Manresada “un projecte amb un potencial enorme que ens enorgulleix  i que no té sostre, ja que tenim noves idees de cara a noves edicions”. El professor representant de LaceNet ha explicat que l’activitat permetrà treballar aspectes com la contaminació acústica, les barreres arquitectòniques o l’emergència climàtica.

 

Setena edició de la Manresada   

Els orígens de la Manresada els hem de trobar a l’Institut Cal Gravat de Manresa on, el curs 2012-2013, un grup de professors (Cèsar Riola, Jose Pelegrina, Lídia Biescas i Ramon Barlam) van dissenyar i preparar una activitat de geolocalització a  Barcelona a partir de l’ús de dispositius mòbils i apps gratuïtes.

L’èxit que va tenir la Barcelonada 2013 va portar els organitzadors a proposar-la com a projecte col·laboratiu a l’equip de professors de LaceNet, amb la intenció de redimensionar l’activitat. L’any 2014 s’organitza la Manresada i la Barcelonada i en l’edició de 2015 s’hi afegeix l’equip de robòtica de la UPC.

Durant la gimcana els grups han de resoldre una sèrie de reptes que se'ls proposa fent ús d'una aplicació de realitat augmentada creada expressament per a l'ocasió per la Dra. Dolors Royo de l'EETAC-UPC i utilitzant altres apps de xarxes socials, edició de vídeo, mesura de soroll,... El professorat fa el seguiment dels grups amb una app de control parental des del centre de control situat a l'institut Lluís de Peguera. En l'activitat es promou l'ús del transport públic i les bones pràctiques amb dispositius mòbils.

Activitats de la Manresada

  • En aquesta edició es durà a terme una activitat de ciència ciutadana en què l'alumnat mesurarà el soroll de diferents indrets per acabar elaborant un mapa de calor de la contaminació acústica de la ciutat.

  • Els alumnes localitzaran i recolliran imatges de barreres arquitectòniques que detectin durant el recorregut per prendre consciència de la problemàtica que suposen. Amb les dades recollides s'elaborarà un mapa de barreres arquitectòniques de Manresa.

  • Una de les proves és la vídeo entrevista en què l'alumnat haurà d'entrevistar gent pel carrer sobre la temàtica de l'emergència climàtica.

  • També hi ha una prova de realització d'un vídeo inspirat en una cita literària d'una postal de la Institució de les Lletres catalanes, una imatge Bookface i una altra imatge lliure per incentivar la creativitat.

  • A la Manresada hi participaran 1.200 alumnes de 1r i 2n d’ESO de 15 centres de la Catalunya Central.

  • El Forn de Cabrianes col·labora oferint esmorzar als participants. Aquesta col·laboració va en la línia de potenciar el comerç de proximitat.

  • Un grup d’AMPANS participarà a l’activitat en la línia de promoure la inclusivitat.

Es podrà fer el seguiment de l'activitat des del Twitter i l'Instagram amb les etiquetes #WMCP20 i #MNRada20.

La Manresada és una de les seus del projecte World Mobile City Project de Lacenet del qual també hi formen part altres gimcanes com la Barcelonada, la Vilaniuada, la Valencianada, la Gasteizkada,... En l'edició d'enguany s'espera la participació de més de 10.000 alumnes entre totes les gimcanes. La informació del projecte es pot consultar a la pàgina webwww.wmcproject.org

La Manresada s'iniciarà a la plaça de les Oques de Manresa a les 9:45 h. Una vegada realitzada la gimcana l’alumnat participant es reunirà al Parc de la Seu on a les 12:45h començarà l’acte de cloenda amb una actuació participativa del Manel Justícia.

 

L’Ajuntament facilita una targeta de transport T2 a cada participant


Les  regidories d’Ensenyament i de Mobilitat de l’Ajuntament de Manresa han fet l’entrega conjunta de les targetes T-2 als participants per a poder viatjar en bus urbà durant l’activitat i la informació del bus urbà que s’ha entregat a cada participant (en format targetons), on hi consta la app del bus urbà, amb els horaris i el temps real de pas del bus a cada parada de la ciutat i la pàgina web de com fer-se la T-16. Títol de transport que permet viatges gratuïts il·limitats per nens i nenes fins a 31 de desembre de l’any que fan els 16 anys. A partir de l’1 de gener d’aquest any la seva emissió també es gratuïta.

 
Aquesta informació també es fa arribar als instituts de la ciutat amb una formació d’una hora a l’aula als alumnes de 1r de ESO, on s’explica com utilitzar el transport públic de la ciutat. D’aquesta forma es pretén donar autonomia als nens i nenes per tal que el comencin a utilitzar sols.

Col·laboració amb el projecte Manresa 2022

S’ha iniciat una col·laboració amb la Manresa Ignasiana dins del projecte Manresa 2022 en la línia de Tonucci “La ciutat dels nens” que pretén apropar la ciutat a l’alumnat. Aquest any s’han identificat els targetons que es corresponen amb indrets de la ruta ignasiana i en les properes edicions es vol aconseguir dinamitzar aquests espais durant l’activitat



Enllaços:

 Web del Projecte “World Mobile City Project”

www.wmcproject.org/manresa   

 

 

 

Documents relacionats

  • imagen