L’Ajuntament de Manresa recorda als comerços les mesures de seguretat i higiene per prevenir la propagació del coronavirus

El consistori ha editat un cartell amb un conjunt de consells i recomanacions per fer arribar als establiments comercials als quals es permet l’obertura aquests dies. L’objectiu és recordar-los totes les instruccions de les autoritats sanitàries per tal de prevenir el contagi del coronavirus. El consistori distribuirà entre les associacions de comerciants els cartells, per tal que es puguin repartir entre els comerços de la ciutat. 

imagen

Amb la voluntat de recordar totes les mesures de seguretat i higiene que han de complir els comerços mentre duri la situació actual, l’Ajuntament de Manresa ha editat un document de resum, que es distribuirà als comerços a través de les associacions de botiguers i comerciants de la ciutat.

 

Els establiments que distribueixen béns essencials i als quals es permet l’obertura (alimentació, farmàcies, quioscs, productes de neteja, etc) rebran aquest cartell que els recorda les principals mesures dictades per les autoritats sanitàries per garantir la seguretat del personal dels establiments i dels clients, i evitar contagis.

 

Encara que una àmplia majoria del comerç manresà ja està aplicant aquests consells,els serveis municipals de Salut i la Policia Local vetllaran per garantir el màxim grau de compliment i col·laboraran en tasques informatives i de distribució de material de protecció, en els casos que sigui necessari.

 

Les mesures incloses al document per als comerciants són les següents:

 

1. Els comerços hauran de restringir l’aforament, com a mínim, a 1/3 de la capacitat de l’establiment.

 

2. Els usuaris hauran de mantenir una distància mínima entre ells, de 1,5 a 2 m., tant a dins del local, com a fora si han de fer cua per accedir-hi.

 

3. Procurar que els clients facin les compres de manera àgil i sense entretenir-se, instant-los educadament a que no s’agrupin per conversar.

 

4. Cal facilitar al públic guants d’un sol ús a l’entrada dels establiments i vetllar per la utilització de guants complementaris a la secció de fruita i verdura. També es poden posar a l’abast dels usuaris dispensadors de productes per desinfectar les mans.


5. Els treballadors i treballadores dels establiments també han d’anar protegits amb mascaretes i guants, que s’han de canviar quan sigui necessari, i s’han de rentar les mans sovint amb sabó o fer servir gel de mans.

 

6. Es recomana retirar els serveis de productes a granel: olives, sucs, llaminadures, fruita seca i brioxeria i panets d’autoservei. També les mostres de maquillatge i perfumeria. Les màquines expenedores haurien de quedar fora de servei durant aquest període.

 

7. Cal ventilar adequadament els locals (uns 5 minuts dues vegades al dia).

 

8. S’han de netejar i desinfectar freqüent les instal·lacions amb especial atenció a superfícies, manetes i poms de portes, taulells i altre mobiliari, agafadors dels carros de la compra, serveis higiènics, vestidors i, en general, qualsevol superfície que hagi pogut ser tocada amb les mans, seguint els protocols de neteja establerts a l’efecte . Per les tasques de neteja i desinfecció es pot fer servir lleixiu d’ús domèstic diluïda en aigua freda en les proporcions que indiquen les autoritats sanitàries o a l’etiqueta del producte, extremant les mesures de protecció amb agents químics.

 

9. La disposició dels llocs de treball, l’organització de la circulació de persones, la distribució d’espais (mobiliari, prestatgeries, passadissos, línia de caixes, etc.), l’organització dels torns, i la resta de condicions de treball presents al centre han de modificar-se, en la mesura necessària, amb l’objectiu de garantir les distàncies de seguretat mínimes.


10. S’aconsella el cobrament amb targeta i, en cas de que no se’n disposi, fer-ho sempre amb guants i extremant les mesures d’higiene.

 

11. Es recomana facilitar les comandes a distància, a través de l’ús de telèfon i mitjans telemàtics, i fer la recollida a la botiga, disminuint així el temps d’estada als establiments comercials.

 

12. En el cas dels lliuraments a domicili, el repartidor haurà de portar obligatòriament guants i mascareta,i haurà de respectar en tot moment la distància de seguretat amb el client. A més a més, caldrà facilitar que el client faci el pagament en el moment de la comanda. En cas que no ho faci així, els clients poden tenir els diners preparats en una bossa per evitar el contacte amb el repartidor.

Documents relacionats

  • imagen