La Generalitat i l’Ajuntament de Manresa reobren l’antiga residència Catalunya com a mesura extraordinària i temporal durant la crisi sanitària

Aquest dijous es posaran en funcionament les instal·lacions de l’antiga residència Catalunya de Manresa, al Centre Cívic Selves i Carner, com a hotel de salut. L’equipament, amb 23 places, estarà destinat a persones grans sanes provinents d’altres residències, que hi viuran temporalment per disminuir la pressió assistencial dels centres.


imagen

Les instal·lacions de l’antiga residència Catalunya, ubicada al centre cívic Selves i Carner de Manresa, tornarà a funcionar temporalment, a partir d’aquest dijous. El centre encara disposava de llits adaptats i de material d’atenció a la dependència, i s’ha decidit utilitzar-lo com a recurs temporal i d’urgència per a convertir-se en hotel de salut.

 

Concretament, serà un espai on persones grans sanes (amb el test de Covid-19 realitzat i que hagi donat negatiu) provinents d’altres residències de la regió sanitària podran viure temporalment per disminuir la pressió assistencial de centres que tenen alguns casos de Covid-19 i molta dificultat de sectorització, per la pròpia estructura de la residència.

 

Les instal·lacions de l'antiga residència Catalunya restaran obertes, com a mesura extraordinària, només durant la crisi sanitària de la Covid-19 i els residents hi seran de manera temporal, fins que els seus centres de procedència estiguin en condicions de poder-los tornar a atendre amb normalitat. Es garantirà la reserva de plaça a la seva residència d’origen.

 

L’espai es podrà començar a utilitzar gràcies a la coordinació entre els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya  i les regidories de Ciutat Saludable i Acció i Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa.

 

Els darrers dies, l’Ajuntament de Manresa ja havia fet una neteja i desinfecció a fons per tal de tenir l’espai a disposició, si era necessari.  En aquest moment, el consistori posa a disposició de la Generalitat de Catalunya les instal·lacions, amb 23 places disponibles. Creu Roja també ha fet la cessió d'alguns llits per a l'equipament.

 

Professionals de l’àrea de Ciutat Saludable i Serveis Socials de l’Ajuntament donaran suport a la posada en marxa i coordinació del servei. Igualment, el centre disposarà de l’atenció directa de les treballadores familiars de Sant Andreu Salut, que també es farà càrrec del càtering, la neteja i la bugaderia del centre.

 

Pel que fa als recursos assistencials, l’atenció primària formada per professionals de Institut Català de la Salut i la Fundació Althaia seran qui a través dels seus equips de suport residencials atendran les necessitats sanitàries  dels residents. També hi haurà un professional d'infermeria d'un Centre d'Atenció Primària del SAP Bages-Berguedà-Moianès (ICS) que s'ubicarà a la nova residència.

 

Les derivacions a la residència es faran seguint el protocol del Departament de Salut que serà qui en última instància, gestionarà l’ingrés de cada resident.

 

A més, el departament de Farmàcia del Catsalut, en coordinació amb la Unitat de Farmàcia de la Gerència de la Catalunya Central i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, posa en marxa un circuit que perme vincular la farmàcia mes propera a la residència, per tal que subministri la medicació crònica dels pacients ingressats a l'equipament. 

 

L’objectiu  primer és vetllar per la protecció de la salut dels residents sans, contribuir a treure pressió de les residències i treballar per reorganitzar els circuits i fer les desinfeccions i sectoritzacions necessàries per a seguir atenent els seus usuaris i retornar a poc a poc a la normalitat.

 

La residència Catalunya va tancar portes fa dos anys i els residents van ser traslladats a la nova residència de la Fundació Sant Andreu Salut.

 

Documents relacionats

  • imagen