L'Ajuntament explica el pressupost pel 2014 als ciutadans en la primera fase per assolir uns pressupostos participatius

El regidor d’Hisenda, Josep Sala, ha explicat les principals línies d'actuació de l’exercici d’aquest any i ha fet una panoràmica de l’evolució històrica d’ingressos, despeses i del deute del consistori. L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, s’ha mostrat convençut que aquest és l’últim any que el volum del pressupost cau.

imagen

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Manresa, Josep Maria Sala, ha explicat aquest dijous, al Casal de les Escodines, les principals línies d'actuació del pressupost aprovat per al 2014 en una sessió informativa oberta al públic a la que han assistit una trentena de persones. El consistori manresà dona compliment així a l’acord que es va prendre al Ple municipal del 19 de setembre passat, per avançar cap a uns pressupostos participatius. 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha obert l’acte amb una intervenció en la qual ha deixat clares les dues limitacions amb que s’ha topat el govern: “els compromisos financers d’anteriors mandats i les sentències d’expropiacions”. No obstant, també ha remarcat les dues prioritats a l’hora d’elaborar els pressupostos per aquest any: “els serveis socials i l’impuls a l’economia productiva”.

En aquest sentit ha informat que el govern compta “amb una clàusula que permet augmentar la inversió social al llarg de l’any”, la partida no està tancada i “permetrà cobrir emergències, i això és una notícia positiva”. Per últim, s’ha mostrat convençut que aquest serà l’últim any que el pressupost cau i ha assegurat que “el 2015 es mantindrà i fins i tot podria créixer.” 

Per la seva banda, el regidor d’Hisenda, Josep Maria Sala, ha desgranat les partides d’ingressos i despeses als assistents de forma pedagògica. Així, ha explicat les principals línies d’actuació de cara als pressupostos pel 2014 així com també l’evolució històrica del deute municipal. 

També ha deixat constància de la dificultat i l’excepcionalitat de treballar amb uns pressupostos prorrogats –com ha passat aquest any per primer cop en l’etapa democràtica- i ha reconegut la necessitat d’una ciutat de la mida i la centralitat de Manresa de poder endeutar-se per seguir creixent i fer nova inversió. 

“Des de 2011 no s’han pogut demanar préstecs perquè el deute viu superava el 75% legal permès, arribant al 118% el 2009, però aquesta situació podria canviar l’any vinent gràcies als ajustos fets", ha comentat. Ha afegit que un altre punt rellevant del pressupost és el decreixent ingrés de l’estat espanyol als municipis: “a Manresa deixarà d’ingressar 755.000 €”. A canvi, la Generalitat de Catalunya aporta 459.000 € més i la Diputació també creix en 937.000 €. 

En acabar la sessió informativa hi ha hagut un torn de preguntes per aclarir dubtes als assistents. 

Cap a un pressupostos participatius 

Aquest acte informatiu és la primera de tres fases que han de conduir, d’aquí a dos anys, a assolir uns pressupostos participatius, que va aprovar el Ple del passat 19 de setembre de 2013. 

L’objectiu és impulsar la contribució directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos municipals i promoure que les persones s’impliquin més en els afers públics, especialment els de gran transcendència com són els pressupostos, mitjançant la implantació de processos més democràtics de participació. 

La proposta va ser presentada pel grup municipal de la CUP i va comptar amb el suport dels altres grups polítics amb representació al consistori — CIU, PSC, ERC i PP— i PXC que es va abstenir 

En la segona fase, un grup pilot de ciutadans representatius podrà debatre algunes partides pressupostàries de l’any 2015; i en la tercera fase, s’ampliarà la participació a tots els ciutadans que podran debatre sobre la totalitat de les partides que configuraran els pressupostos municipals en l’exercici 2016.

Presentació dels pressupostos 2014

Documents relacionats

  • imagen