El passat i el present de l'ofici de cosir a debat, aquest dijous

L'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa acollirà demà, 30 d'octubre a les 7 de la tarda, una taula rodona per parlar de com era l'ofici de cosir a mitjan segle XX

imagen

Demà, dijous 30 d'octubre a les 7 de la tarda, es farà a l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa una taula rodona que girarà entorn de com era l'ofici de cosir a mitjan segle XX i com és actualment. Les modistes Maria Fàbregas i Montserrat Ribas, les dissenyadores de moda Eva Soto i Míriam Ponsa, i la modista i col·laboradora del taller de costura de Càritas, Carme Golsa, compartiran la seva experiència i la seva opinió respecte del la situació actual de la costura, el seu passat i el futur de la professió. L’antropòloga, Marta Gonzàlez, moderarà el debat, que forma part de l'exposició estrenada durant la Festa Major “…I les nenes, a cosir! Modistes i cosidores a la Manresa d’abans” i que es podrà veure al Museu Comarcal fins al 2 de novembre.

La mostra té com a objectiu recollir i difondre l'experiència de moltes dones manresanes que van viure la seva infantesa i joventut en el segle XX al voltant dels tallers de costura, algunes de les quals van acabar essent modistes professionals. L'exposició deixa constància d’una banda el fet de cosir com a formació per al paper d’esposa i mare, que esdevindria primordial per a l’economia de la llar, i d’una altra, el món de les modistes que van fer de l’agulla el seu ofici. Alhora vol ser un homenatge a totes les dones que van dedicar moltes hores de la seva vida a aprendre a cosir, els agradés o no, i a les que van fer del cosir la seva professió.

El projecte va sorgir de la creació d'un grup de treball amb la participació de diverses dones que van voler aportar el testimoni de la seva experiència personal i professional.
El grup va començar a treballar el mes de desembre del 2013 i s'ha reunit periòdicament a l'Espai Memòries. Ha estat acompanyat i coordinat per l'historiador Francesc Comas, l'antropòloga Marta González, que és autora del llibre “I a les tardes a cosir” publicat fa uns anys pel Centre d'Estudis del Bages, i per la mestra i pedagoga Agnès Torras. Tots tres han estat també els comissaris de la mostra que s'inaugura.

L'exposició es pot veure al Museu Comarcal de Manresa (Via de Sant Igansi, 36-40) fins al 2 de novembre de 2014, en horari de dimarts a divendres de 10 a 14 h, dissabtes de 10 a 14 h. i de 17 a 20 h, i diumenges i festius de 10 a 14 h.

Més informació: 938 741 155 / museu@ajmanresa.cat

Documents relacionats

  • imagen