L’Ajuntament de Manresa fa una valoració molt positiva d’una Festa Major que ha apostat per la cultura

La mitjana d’ocupació ha estat del 90,7% i la xifra d’assistència s’ha situat en les 8.337 persones. L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, destaca la seguretat de la festa, la resposta de la ciutadania i el balanç positiu que n’ha fet el sector cultural.

imagen

L’Ajuntament de Manresa ha ofert aquest dimecres una roda de premsa per fer balanç de la Festa Major, enguany marcada per la pandèmia de la Covid-19, amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Marc Aloy Guàrdia; del regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Joan Calmet Piqué; de la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols, i del president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols.

 

Com ha recordat l’alcalde, la d’enguany “ha estat segurament la Festa Major més atípica i singular de la història”. La pandèmia ha obligat a fer una celebració més curta i adaptada a tots els protocols de seguretat: amb aforaments limitats, entrades preassignades, distanciament, mascaretes, gel hidroalcohòlic i control de temperatura a tots els accessos. “Però malgrat tot hem fet la Festa Major, que ha estat absolutament segura: hem ofert a la ciutat un programa d’activitats, limitat però divers, i que ha estat majoritàriament molt ben valorat i ha tingut una molt bona afluència de públic”, amb una ocupació mitjana als espectacles del 90,7% i amb una assistència global de 8.337 persones.

 

Aloy ha subratllat que, amb la festa, “s’ha donat una mica d’aire a les persones i entitats que es dediquen a la cultura (artistes, grups, empreses de muntatges i sonoritzacions, etc.), que han patit i pateixen com pocs els estralls de la crisi. Ells també es mereixen el suport de la ciutat, i ho han agraït en tots els actes”. També ha destacat que “la ciutadania ha estat majoritàriament responsable i ha sabut fer compatible la festa i la necessària prudència i respecte als protocols de seguretat”. Ha recordat que tots els grups municipals van donar suport al desenvolupament de la Festa Major i ha agraït l’esforç de totes les persones que l’han fet possible.

 

 

“La ciutadania ha respost”

La regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols, ha destacat la resposta de la ciutadania i la qualitat artística dels espectacles i projectes proposats, que han tingut una ocupació mitjana del 90,7%. “La ciutadania ha respost, el sector cultural està content, el control d’accessos va ser molt fluid i hi ha una certa alegria perquè ha anat molt bé”, ha afirmat.

 

A través de la web de la Festa Major, es van fer un total de 6.211 reserves per als espectacles, que es van desenvolupar majoritàriament al pati de l’Anònima, al pati del Casino i a la plaça Porxada. També al Teatre Conservatori —que va acollir l’exposició i la ballada de la imatgeria— i la plaça Major, on es van fer les dues sessions de l’espectacle de Benvinguda. La pluja, que va impedir l’arrencada de dos espectacles i la suspensió de dos més a mig fer, va fer que la xifra total d’assistents es quedés en 5.646 espectadors (*veure xifres a l’annex 1).

 

Pel que fa a les exposicions, també van rebre una bona afluència de persones, amb un total de 2.691 (*veure xifres exactes a l’annex 2). Així, la suma d’assistents a les exposicions i als espectacles ens dona la xifra total de 8.337.

 

D’entre les exposicions, la regidora de Cultura i Festes ha destacat la mostra ‘Art Confinat’, que es va fer a l’Anònima i que en només cinc dies va ser vista per més de 800 persones, i en la qual hi van participar vora un centenar d’artistes de casa nostra.

 

També ha subratllat l’exposició de la Imatgeria de Manresa al Teatre Conservatori, que va fer el ple en totes les sessions. Durant cinc dies (del 27 al 31) hi van passar 600 persones, repartides en grups de 20. Les famílies van valorar molt positivament la visita, que era guiada, ja que van poder veure i conèixer el bestiari de ben a prop i gaudir-ne amb tranquil·litat. També va fer el ple la ballada de la imatgeria de diumenge, que enguany es va dur a terme dins el Teatre Conservatori. Les 300 localitats disponibles es van esgotar.

 

La regidora Crespo també ha valorat molt positivament el projecte de land art ‘Microscopies’, que va tenir molt bona acollida i que continuarà en properes festes majors amb la col·laboració “i la garantia d’experiència” del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç. Es tracta d’un projecte basat en obres efímeres, que cada any preveu també l’estrena d’una escultura permanent, un fet que permetrà anar omplint d’art diversos punts de l’Anella Verda de Manresa. Enguany, s’ha estrenat l’escultura ‘Vèrtex’, de Tom Carr, que ja presideix el Parc del Secà, en un punt màgic de la ciutat amb Montserrat al fons. Entre els dos dies hi van passar unes 250 persones.

 

Un altre nou format d’espectacle va ser el que va proposar Pop per Xics, diumenge, que va estrenar un muntatge creat en temps de Covid: un espectacle mòbil que, amb un remolc, va portar la música als barris de la ciutat. Divendres s’havia d’haver estrenat amb els Sense Sal, però la pluja ho va impedir.

 

Pel que fa a les Visites a la Manresa Desconeguda, que enguany van permetre descobrir la Pirelli, es van esgotar les localitats, amb 200 persones en dos dies. I l’inici de temporada del Petit Cine Club, amb la projecció de ‘La malvada guineu ferotge’, va tenir una assistència de 55 persones.

 

 

“La ciutadania ha estat responsable” 

El regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Joan Calmet Piqué, ha explicat que “les activitats de Festa Major no van generar problemàtiques de Covid” i que la ciutadania va respondre en la seva majoria “a la crida que es va fer a la responsabilitat”.

 

Amb tot, entre dilluns 24 d’agost i la matinada de dilluns dia 1 de setembre la Policia Local va realitzar unes 600 intervencions, un 15% més d’una setmana habitual. Cal tenir en compte que els actes propis de la Festa Major comporten també un suport policial de vigilància i de circulació, per exemple en el tall de carrers per al desenvolupament dels actes o en el dispositiu específic de trànsit i seguretat que es va fer amb motiu del castell de focs en dos llocs de la ciutat de manera simultània. També es van muntar més dispositius estàtics de control i es va realitzar un major patrullatge a peu pel centre històric i pel centre de la ciutat.

 

Tal com ha detallat el regidor, la majoria d’intervencions es van concentrar en franges nocturnes, especialment per molèsties generades per festes en domicilis particulars i oci improvisat a l’espai públic:

 

-Es van fer 118 intervencions per comprovar molèsties diverses i es van posar 5 denúncies per infringir l’Ordenança Municipal de Civisme.

 

-Es van fer 12 inspeccions de comprovació a locals de restauració que van comportar 3 actes d’infracció de les normes Covid (horaris).

 

-Es van interposar 29 actes de denúncia per no dur la mascareta.

 

-Es van fer 11 intervencions de desallotjament d’espais públics per aglomeració de persones, manca de distanciament social, ‘botellons’ i altres conductes contràries a la normativa Covid.


Per la seva banda, el president de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols, ha tancat la roda de premsa agraint a l’Ajuntament “la iniciativa i el convenciment per tirar la festa endavant”.

 

 

 

Es reedita la campanya ‘Estima la Nit’

 

Malgrat que la Covid-19 va impedir la celebració dels actes nocturns més multitudinaris, l’Ajuntament de Manresa va optar per reeditar la campanya per tal de continuar fent visible la problemàtica de les agressions sexistes en els espais d’oci i de sensibilitzar la població de la importància de fomentar la corresponsabilitat per prevenir i aturar possibles agressions, tal com es va acordar en l'acabat d'aprovar protocol per abordar les violències masclistes a les festes populars i als espais d’oci nocturn.

 

Enguany, no hi ha hagut constància de cap incident greu ni de cap agressió sexista en espais d’oci o a l’espai públic i no s’ha hagut de realitzar cap acompanyament. La tasca dels Àngels de Nit i del Punt Lila —que es va haver de reduir dos dies a causa de la pluja— s’ha centrat més en la sensibilització i en la informació per a la prevenció. El Punt Lila va donar informació a un total de 651 persones (392 noies o dones, 256 nois o homes i 3 persones no binàries). Els Àngels de Nit també van repartir aigües i preservatius femenins i masculins. També es van repartir de manera gratuïta 600 mascaretes amb la imatge de la campanya.

 

Els Àngels de Nit sí que van detectar alguns petits grups de persones consumint alcohol a la via pública, però en un percentatge ínfim comparat amb qualsevol altra Festa Major. A aquests grups se’ls va donar informació sobre les mesures Covid i, de fet, es va constatar que bevien amb gots individuals i que no compartien ampolles.

 

Pel que fa al Bus Nocturn gratuït de Festa Major, que enguany ha circulat de dilluns a dilluns fins a les dues de la matinada, ha registrat 1.596 viatgers.

 

 

Visites a la web de la Festa Major de Manresa

 

Enguany no es va imprimir el programa per motius de seguretat arran de la Covid i per tenir marge de maniobra si, la pandèmia, feia variar algun acte a darrera hora. Per aquest motiu, es va apostar per una renovació de la web de la Festa Major que fos àgil, dinàmica, intuïtiva i que permetés la reserva ràpida i segura de les entrades per als espectacles. La renovació de la web va anar a càrrec de l’Associació Manresa de Festa.

 

Les dades analítiques mostren que hi ha hagut un total de 34.738 visualitzacions de pàgines, amb un total de 8.437 usuaris únics. Els internautes han estat de mitjana 2 minuts i 52 segons navegant.

 

 

ANNEX 1 – Els espectacles en xifres

 

 

NOM

SESSIÓ

LLOC

RESERVATS

LOCALITATS

OCUPACIÓ

Estan sonets aquests manresans

20h

Plaça Major

143

143

100%

Estan sonets aquests manresans

21h

Plaça Major

129

143

90,2%

Taller Cia Fun Days Mondays

12h

L’Anònima

60

60

100%

Pep López (infantil)

18h

Pati Casino

198

198

100%

Pep López (infantil)

20h

Pati Casino

119

198

60,1%

Electropercu

20h

L’Anònima

276

367

75,2%

Marcel Gros (infantil)

18h

Pati Casino

198

198

100%

Cobla-Orquestra Els Montgrins

19.30h

L’Anònima

367

367

100%

*Cobla-Orquestra Els Montgrins

22.30h

L’Anònima

209

367

56,9%

**Tradidansa

21.15h

Porxada

318

318

100%

*Cinema a la fresca ‘Jumanji’

21.30h

Pati Casino

198

198

100%

Los Barlou (infantil)

18h

Pati Casino

198

198

100%

Los Barlou (infantil)

20h

Pati Casino

198

198

100%

David Uclé

20h

L’Anònima

243

367

66,2%

Oreneta d’Or

21.30h

Porxada

307

318

96,5%

Autocinema ‘Bohemian Rahapsody’

22h

Palau Firal

81

81

100%

The Sey Sisters

22.30

L’Anònima

367

367

100%

Xip Xap (infantil)

18h

Pati Casino

198

198

100%

Xip Xap (infantil)

20h

Pati Casino

198

198

100%

Red Hot Chili Covers

20h

L’Anònima

367

367

100%

Concert Música Tradicional

21.30h

Porxada

202

202

100%

**Suu

22.30h

L’Anònima

367

367

100%

Mag Fèlix

18h

Pati Casino

198

198

100%

Mag Fèlix

20h

Pati Casino

198

198

100%

Laia Boixadós & The Blusers

20h

L’Anònima

207

367

56,4%

Judit Neddermann

22.30h

L’Anònima

367

367

100%

Ballada Imatgeria

13h

Tori

300

300

100%

*Suspès per la pluja, espectacle sense iniciar

**Suspès per la pluja, espectacle iniciat

 

TOTALS:

6.211 reserves fetes

6.848 localitats disponibles

90,7% d’ocupació

5.646 espectadors

 

 

 

ANNEX 2 – Les exposicions

 

 

NOM

LLOC

VISITANTS

OCUPACIÓ

Imatgeria de Manresa

Teatre Conservatori

600

100%

Manresa Desconeguda

Pirelli

200

100%

Art Confinat

L’Anònima

800

 

Elogi del Malentès

El Casino

309

 

90è Concurs Artistes Manresans

El Casino

532

 

Microscopies

Parc del Secà

250

 

TOTAL

 

2.691

 

 

 

-La suma de 2.691 visitants a les exposicions i de 5.646 espectadors dona: 8.337

Documents relacionats

  • imagen