L’Anella Verda de Manresa guanya dues noves infraestructures que permeten relligar itineraris sense trepitjar asfalt

L’estrena del nou gual sobre la riera de Rajadell se suma a la passera sobre el Cardener que es va obrir aquest maig. Els dos elements faciliten el pas de vianants a la zona de Can Poc Oli i obren noves possibilitats de rutes. Ara, una persona que surti del centre de Manresa podrà arribar en una escassa mitja hora al tram baix de la riera de Rajadell.

imagen

L’Anella Verda de Manresa ha guanyat dues noves infraestructures que permeten relligar itineraris i obren noves possibilitats de rutes sense haver de trepitjar asfalt. Després de l’obertura de la passera sobre el riu Cardener, aquest mes de maig, l’Ajuntament de Manresa estrena ara un gual sobre la riera de Rajadell, a la mateixa zona de Can Poc Oli. Amb aquests dos elements, una persona que surti del centre de Manresa podrà arribar en una escassa mitja hora al tram baix de la riera de Rajadell.

 

I és que, per una banda, la passera sobre el Cardener fa que ara els vianants no hagin de pujar al viaducte de la C-55 per travessar el riu, evitant així una volta d'un quilòmetre i haver d'anar pel lateral del viaducte de la C-55 durant 260 metres. De l’altra, el gual sobre la riera de Rajadell permet creuar la riera evitant un tram perillós de 110 metres de carretera. Entre les dues infraestructures s’ha obert un nou camí per a vianants enmig del bosc que les connecta.

 

El nou gual està construït amb 23 prismes de formigó i fa 12 metres de llargada. S’ha senyalitzat des dels dos extrems i ha costat 14.000 euros. Incorpora també un tram de plataforma pavimentada que permet salvar una zona que habitualment s’enfanga. Pel que fa a la passera del Cardener, es tracta d’un  projecte que va ser escollit en el pressupost participatiu del 2016, a proposta de l’Escola Agrària de Manresa, la Institució Catalana d’Història Natural, Meandre, el Centre Excursionista Comarca de Bages i L’Era Espai de Recursos Agroecològic. El seu cost ha estat de 63.579 euros.

 

Les dues actuacions se sumen a una sèrie de millores que s’han fet els darrers anys per adequar l’Anella Verda i millorar-ne l’accessibilitat, amb la senyalització de nous itineraris, la publicació d’un plànol amb els recorreguts de l’Anella Verda i de manuals de com seguir les rutes, petites millores per fer-los més assequibles, una millora en el manteniment i noves connexions amb la ciutat, entre altres. De mica en mica s’està aconseguint l’objectiu d’apropar la ciutadania a la seva Anella Verda.

 

Dels 8 recorreguts existents, n’hi ha 6 que estan completament senyalitzats, i només resta pendent la senyalització vertical de les rutes del regadiu de Viladordis i l’itinerari del Cardener i el Puigberenguer.

 

La millora en les infraestructures ha coincidit amb l’època de Covid-19, que ha propiciat el descobriment dels camins per caminar a prop de casa. Tot plegat, s’ha traduït en un augment de l’ús social d’aquest entorn, tal com demostren les estadístiques de la web —que ha passat d’una mitjana mensual de 398 usuaris únics al mes durant el 2019 als 1.135 de mitjana del 2020, i les consultes de rutes a Wikiloc, que han augmentat considerablement, passant de les 1.856 visites de gener a agost de 2019 a les 4.225 del mateix període de 2020. També s’ha registrat un augment de seguidors a les xarxes socials de l’Anella Verda (Facebook i Instagram). Així doncs, es pot afirmar que, de mica en mica, els manresans i les manresanes van coneixent la seva Anella Verda i la consoliden com un espai on gaudir de la natura a prop de casa.

 

Aquest dijous al matí, s’ha fet una visita a la zona, oberta a la premsa, en la qual hi ha participat el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, i representants de l’Era, del Centre Excursionista Comarca de Bages i de la Institució Catalana d’Història Natural.

 

 

Meandre hi organitza una caminada aquest diumenge

 

Aquest diumenge 20 de setembre l’entitat Meandre reprèn les caminades de marxa nòrdica i ho fa precisament en aquest indret. Se sortirà a les 9 h de la plaça de la Reforma, s’agafarà el camí de Sant Jaume, es travessarà la nova passera de Can Poc Oli sobre el Cardener i es gaudirà dels gorgs de la riera de Rajadell. Es tracta d’un recorregut circular amb inici i final al centre històric sense cap dificultat. El preu és de cinc euros (2,5 euros si ets soci). Se seguiran les mesures sanitàries decretades amb motiu de la Covid.

Documents relacionats

  • imagen