Una pintura mural del projecte Art ksuma enfila la seva fase final amb el suport d'artistes de diferents generacions

L’obra de les artistes Clara Oliveres, Berta Oliveres i Rosa Rebordosa és desenvolupa a l’Avinguda de les Bases de Manresa, a prop de la plaça Prat de la Riba, i està impulsada per la regidoria de Gent gran de l’Ajuntament de Manresa.

imagen

La pintura mural que s’està desenvolupant a l’Avinguda de les Bases, a prop de la plaça Prat de la Riba, enfila la recta final d’uns treballs que és previst acabar el proper 15 d’octubre. L’obra artística, que ocupa 180m2, porta el nom de TENET i compta amb la participació de pintors grans i joves sota la direcció de les guanyadores de la Beca Art k’suma (Clara Oliveres, Berta Oliveres i Rosa Rebordosa), i amb el suport d’alumnes del Batxillerat artístic de l’IES Lluís de Peguera, de l’Escola d’Art de Manresa, del Taller de pintura del Casal de la Gent gran, de l’Aula de pintura de la Coordinadora de Jubilats i del Taller de pintura de l’Esplai. 

La regidora de Gent gran de l’Ajuntament de Manresa, Àuria Caus, ha visitat avui al matí els artistes que pinten el mural i ha pogut comprovar el desenvolupament de l’obra. Caus, que també ha participat pintant un petit tram del mural, ha manifestat la seva satisfacció “per un projecte que permet la relació entre diferents generacions” i ha agraït “la col·laboració de moltes persones perquè aquesta obra sigui un actiu per a la ciutat”. 

Fomentar l’intercanvi generacional a través de l’art 

El projecte Art K’suma es va iniciar l’any 2012 i va ser distingit per la Generalitat de Catalunya com uns dels tres millors projectes intergeneracionals, en motiu de l’Any Europeu de l’Envelliment actiu i de la Solidaritat entre generacions. Art k’suma busca fomentar l’intercanvi creatiu entre generacions dins de l’àmbit de l’art des de qualsevol de les seves disciplines: plàstiques, musicals, visuals i té l’objectiu de promoure la cooperació i l’intercanvi d’experiències entre persones d’edats diferents. 

Va néixer amb la voluntat de facilitar el treball conjunt d’artistes procedents de generacions diferents i, si cal, també de disciplines diferents. Per aquesta raó, s’adreça a parelles artístiques formades per persones de menys de 30 anys i de més de 65 anys, que es seleccionen mitjançant la convocatòria d’una beca anual convocada per l’Ajuntament de Manresa. 

El primer any, va comptar amb la participació del grup de rock Purple Pumpkins i la Coral de l’Espai Social Manresa de la Fundació Catalunya Caixa que van desenvolupar una experiència dins de l’àmbit musical i que va acabar amb un concert a la Sala el Sielu. 

El projecte de la pintura mural 

El títol escollit per aquest mural és TENET, prové del llatí “tenere” i significa dogma, certesa, principi. El dibuix del mural, dissenyat per Clara Oliveres i Rosa Rebordosa, pretén extreure l’essència de a interrelació entre joves i gran per mitjà d’un seguit de formes, símbols i metàfores que descansen a l’interior d’una silueta femenina embarassada i que a la vegada tracen una línia evolutiva. La successió de figures simbolitza l’evolució de tot ésser humà (naixement-infantesa-maduresa), així com la integració de cadascun dels atributs i vivències viscudes en cada etapa.

Per a complementar el procés d’elaboració del mural, s’està fent un seguiment des de l’inici fins al final amb fotografies. Aquestes permetran fer, a posteriori, un vídeo a mode time lapse que permetrà simular l’animació de tota la pintada (des de l’embrió fins a la persona envellida). Es tractarà d’un vídeo de curta durada treballat per Berta Oliveres. 

Documents relacionats

  • imagen