L'alcalde ha assistit a una jornada que versava sobre el paper dels professionals col·legiats en un futur estat propi

La conferència central "Els Col·legis Professionals en un Estat Propi" ha anat a càrrec del Conseller de Justícia, Germà Gordó i Aubarell, que ha exposat la posició del Govern. 

imagen

L’alcalde de Manresa ha assistit avui, dimarts 4 de novembre, en una jornada que s’ha fet amb l’objectiu d’explicar la quina seria la situació dels Col·legis Professionals en un futur Estat Propi, i com això pot afectar als professionals col·legiats i al servei que aquests professionals presten a la societat. La conferència central "Els Col·legis Professionals en l’Estat Propi" ha anat a càrrec del Conseller de Justícia, Germà Gordó i Aubarell, que ha exposat la posició del Govern als assistents de l’auditori dela Plana de l’Om.

L’alcalde ha dit que “els col·legis professionals tenen un paper molt a Catalunya i sobretot ala CatalunyaCentral, on han estat una punta de llança, liderant molts aspectes de la societat” i ha afegit que “són una de les credencials del país gràcies a la gran capacitat d’adaptació a noves situacions i en contextos difícils com l’actual”.

L’alcalde també ha fet referència a l’actualitat política d’avui: “Som conscients que estem en dates històriques pel nostre país”, i ha recordat “que des de l’Ajuntament de Manresa es treballa perquè els ciutadans puguin decidir el seu futur, caminar cap a una democràcia més sòlida, amb lleis pròpies que defensin la cultura, la llengua i un llarg etcètera”.

Per la seva banda, el Conseller ha vertebral el seu discurs en quatre punts: què han estat i que són els col·legis professionals al llarg de la història de Catalunya, com és la llei de serveis professionals espanyola, què contempla el projecte de llei de Col·legis Professionals catalana, i,  per acabar, quina seria la situació dels Col·legis Professional en un futur estat català. .

Ha posat l’accent en el fet que “l’important és la nació, no l’estat, sense estat hem arribat on som ara, sense nació ens haurien esborrat, ja no existiriem” i en aquest sentit els col·legis néixer de la nació, van crear estructures on no n’hi havia, i van arribar arreu del territori. Ha remarcat que “els col·legis representen més de 200.000 persones i el 9% del PIB”. “Ara, ha dit Gordó, l’estat espanyol ha preparat l’esborrany de la llei de serveis territorials que vol trepitjar les competències de Catalunya i es carrega el model col·legial, permetent més control per part de l’estat en el que havia de ser una llei liberalitzadora”. Així, el Conseller de Justícia ha contraposat aquest esborrany amb el  projecte de llei català, que entre d’altres coses vol blindar les competències de Catalunya i el model col·legial, modernitzant-lo. Amb el nou estat, aquesta llei catalana, “es tiraria endavant, ara ens temem que també acabi a mans del Tribunal Constitucional” i ha assenyalat que “l’estat espanyol no ha entès que el model judicial avui dia ja no és jeràrquic, com fa trenta anys, no pot ser-ho” perquè formem part també d’altres organismes internacionals. Ha defensat que ha de ser un model “horitzontal, respectant i tenint en comptes les diferents competències regionals i territorials”.

A l’acte també hi ha assistit el diputat al Parlament de Catalunya, David Bonvehí; el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Santiago Ballester; i la gerent de Barcelona Comarques del Departament de Justícia, Elisabeth Abella. Com a representants dela Inetrcol·legial tècnica dela CatalunyaCentral, que ha organitzat l’acte, hi ha assistit el degà del Col·legi Professional d’Enginyers Tècnics Industrials i Graduats de Manresa, Francesc Josep Archs; la presidenta del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, demarcació dela Catalunya Central, Mireia Fèlix; el president del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, demarcació de Manresa, Enric Massana; i el president del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, demarcació de Manresa, Joan Carles Batanés.

La Intercol·legial tècnica dela Catalunya Central, està formada pels Col·legis Oficial d’enginyers industrials de Catalunya. Demarcació dela CatalunyaCentral; Professional d’enginyers tècnics industruals i graduats de Manresa; d’Arquitectes de Catalunya Demarcació de Manresa i d’Aparelladors i arquitectes tècnics de Barcelona, Demarcació de Manresa.

Documents relacionats

  • imagen