L'alcalde dicta un ban amb les noves mesures per frenar el brot de la covid-19 a la ciutat

Fa una crida a les persones d’entre 15 i 64 anys dels Barris del Poble Nou, Carretera de Santpedor, Font dels Capellans i Sagrada Família, sense simptomatologia de covid-19 i que no s’hagin fet cap PCR darrerament, perquè es facin la prova en els cribatges massius que es faran als seus barris la propera setmana. 

imagen

BAN

 

Marc Aloy Guàrdia, alcalde president de l’Ajuntament de Manresa,

 

FAIG SABER:

 

Que des de l'inici de l'etapa de la represa a Catalunya, en el marc de l'emergència sanitària vigent provocada pel coronavirus Covid-19 (SARS-CoV-2), les autoritats competents han adoptat diverses mesures, preventives i de control, per protegir la salut i la seguretat de la ciutadania, i contenir la propagació de la malaltia, en funció de la situació epidemiològica i assistencial de cada moment i, també, de cada territori, d'acord amb els principis de necessitat i de proporcionalitat.

 

Que la Generalitat ha aprovat la Resolució SLT/2700/2020, de 29 d'octubre, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

 

Que el Departament de Salut, en coordinació amb l’Ajuntament de Manresa, ha iniciat aquest dijous el cribratge massiu de Covid-19 als veïns i veïnes de diferents barris de la ciutat d’entre 15 i 64 anys. La recollida de mostres PCR a la població es fa a conseqüència de l’augment de casos a la ciutat durant les darreres setmanes. L'objectiu dels cribratges és el de detectar el màxim de casos asimptomàtics possibles, tallar cadenes de transmissió, aïllar contactes i limitar l'expansió del virus.

 

Que davant la persistència de la situació epidemiològica derivada de la pandèmia, l’Ajuntament de Manresa adoptarà les mesures necessàries en l’àmbit de la seva competència per contribuir al compliment de les disposicions vigents.


DISPOSO:

 

a) Demanar a la ciutadania que respecti degudament les normes previstes en la  Resolució SLT/2700/2020, de 29 d'octubre, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya durant un termini de 15 dies a partir del 30 d’octubre, que en resum serien les següents.


1. Mobilitat

 

- Confinament perimetral de tot Catalunya, excepte mobilitat essencial:

  • Assistència a serveis sanitaris i socials.
  • Obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals.
  • Educació.
  • Retorn al lloc de residència.
  • Atenció de persones amb necessitats o vulnerables (gent gran, menors dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables).
  • Desplaçament a entitats financeres i d'assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs.
  • Actuacions davant dels òrgans públics, judicials o notarials.
  • Renovació de permisos i documentació oficial, i altres tràmits administratius inajornables.
  • Realització d'exàmens o proves oficials inajornables.
  • Causes de força major o situació de necessitat degudament acreditades.

 

- Cap de setmana: confinament municipal. De divendres a les 06.00 h a dilluns a les 06.00 h, excepte mobilitat essencial abans indicada i:

  • Visita als cementiris el 31 d’octubre i l’1 de novembre dins la mateixa comarca.
  • Activitats esportives individuals a l’aire lliure entre municipis limítrofs.
  • Permisos i visites penitenciaris.
  • Custòdia compartida.

 

- Sense limitació de la circulació en trànsit (de pas).

 

2. Reunions i sortides del domicili

 

Sense canvis al que és vigent ara.

 

- Recomanació de limitar les sortides del domicili en la mesura del possible.

 

- Desplaçaments basats en les “bombolles de convivència” o la “bombolla ampliada”.

 

- Reunions de com a màxim 6 persones, excepte bombolles de convivència. La bombolla ampliada ha de ser el més estable possible.

 

- Prohibició de consumir aliments i begudes en les trobades o reunions en espais públics. S’afegeix l’excepció de les sortides escolars.


3. Treball

 

- Obligació a les empreses de limitar la mobilitat laboral.

 

- Treball a distància – teletreball excepte que no sigui possible.

 

- Si no és possible el teletreball, flexibilitat horària per evitar hores punta.

 

- Evitar la coincidència massiva de persones als espais de treball.


4. Transport públic

 

Es manté el 100% del servei.


5. Serveis i comerç

 

- Les empreses no poden oferir serveis que impliquin un contacte personal proper, tret que sigui un servei essencial, sanitari o sociosanitari, excepte perruqueria per motius higiènics.

 

- El comerç minorista d’alimentació i productes essencials i de primera necessitat (productes d’alimentació, begudes, productes higiènics, altres productes de primera necessitat, farmàcies, ortopèdies, òptiques i centres veterinaris), inclosos els establiments en centres comercials, pot romandre obert.

 

- Comerç minorista no d’alimentació ni essencial, obertura condicionada a: 

  • que tinguin menys de 800 m2 i limitin l’aforament al 30% de la llicència.
  • si tenen més de 800 m2, limitar la superfície a 800 m2 (i al 30% d’aforament adaptat proporcionalment a la superfície de 800 m2).

 

- Centres comercials tancats. Poden obrir les botigues d’alimentació, productes essencials i de primera necessitat i qualsevol que tingui una superfície inferior a 800 m2  i accés directe des del carrer a la botiga i amb aforament limitat al 30%.

 

- Es permet la venda per telèfon o internet amb recollida al local sempre que s’evitin aglomeracions a l’interior, i amb repartiment a domicili.

 

- Mercats no sedentaris: aforament limitat al 30%.


6. Restauració

 

- Sense canvis: es manté la suspensió de l’obertura al públic dels serveis de restauració en tot tipus de locals i establiments.

 

- Els serveis de restauració es poden continuar prestant exclusivament mitjançant serveis d'entrega a domicili o recollida a l'establiment. El repartiment a domicili s’allarga fins a les 23 h.


7. Educació, infància i joventut

 

- Es manté l’activitat presencial als centres docents, al Conservatori Municipal de Música, l’Escola d’Arts i de l’ensenyament de règim especial, així com els serveis d’acollida matinal i de menjador.

 

- Batxillerat i cicles formatius: reducció de l’assistència presencial.

 

- Desenvolupar totes aquelles activitats que es puguin de forma telemàtica

 

- Universitats: ensenyament a distància (sense canvis).

 

- Suspensió de tot el lleure infantil i les extraescolars, excepte les que es fan mantenint estrictament el grup bombolla de l’aula o les activitats dins del centre en horari lectiu.


8. Esport

 

- Tancament de tots els equipaments esportius, excepte els de tecnificació i lligues professionals.

 

- Suspensió de totes les competicions esportives, federades, etc., excepte les lligues nacionals i internacionals.


9. Altres suspensions i tancaments

 

- Suspensió de totes les activitats culturals, espectacles i d’oci.

 

- Fires comercials, convencions, congressos, festes majors.

 

- Parcs i fires d’atraccions.

 

- Establiments i equipaments de lleure infantil i d’activitats lúdiques.

 

- Activitats cíviques i comunitàries, excepte els serveis socials essencials.

 

- Joc, casinos i sales de bingo.


10. Altres limitacions


- Parcs i jardins públics i àrees de joc infantil, fins a les 20 h (sense canvis)

 

- Arxius, museus, galeries d’art: activitats limitades al 33% de l’aforament (fins ara, no limitat)

 

- Biblioteques: només per a préstec de documents reservats (fins ara, no limitat)

 

- Cerimònies civils i religioses i culte: aforament limitat al 30% (fins ara, 50%)


b) Establir que els serveis d'inspecció municipals i la Policia Local, en l’àmbit de les seves competències, vetllaran pel compliment de les mesures recollides en les diferents ordres que regulen les diferents fases del Pla de retorn a la nova normalitat.

 

c) Instar la ciutadania de Manresa a seguir les normes sobre la distància mínima de seguretat de dos metres, a protegir-se amb la mascareta en cas de no poder-les complir i a practicar les mesures d’higiene personal, a casa i a la feina, rentant-se sovint les mans.

 

d) Fer una crida a les persones d’entre 15 i 64 anys dels Barris del Poble Nou, Carretera de Santpedor, Font dels Capellans i Sagrada Família, sense simptomatologia de covid-19 i que no s’hagin fet cap PCR darrerament, perquè es facin la prova en els cribatges massius que es faran als seus barris. El calendari d’aquests cribatges és el següent:

 

- Poble Nou i Carretera de Santpedor.

Dies: 3 i 4 de novembre

Horari: de 8:30 a 13:30h  i de 15:00 a 20:00h

Lloc: Ateneu de les Bases ( C. Cintaires).

 

- Font dels Capellans i Sagrada Família

Dies: 5 i 6 de novembre

Horari: de 8:30 a 13:30h  i de 15:00 a 20:00h

Lloc: Casal Cívic Font dels Capellans ( C. Granollers, s/n)

 

e) Convidar als manresans i manresanes a mantenir el seu comportament exemplar que fins ara ha evitat una major propagació de la malaltia i demanar que persisteixin en aquesta actitud per poder continuar mantenint a ratlla la pandèmia.

 

f) Agrair el treball i la dedicació del personal dels serveis essencials que tenen cura de la població durant aquesta pandèmia, i també el compromís cívic i el comportament responsable, àmpliament majoritari, de la ciutadania. Només amb l’esforç conjunt de tota la ciutadania podrem aturar la propagació del virus.

 

El que es publica per a general coneixement,

 

Manresa, 30 d’octubre de 2020

 

L’alcalde

Documents relacionats

  • imagen