Manresa treballarà per sensibilitzar sobre la generació excessiva de residus i fomentar hàbits de consum i de producció més sostenibles

Dissabte 22 la plaça de Sant Domènec acollirà un conjunt de tallers i activitats orientades a conscienciar de la necessitat de reduir residus en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 22 al 30.

imagen

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Serracanta, ha presentat avui les activitats que es faran a Manresa per celebrarla Setmana Europeade Prevenció de Residus o “European week of waste reduction, del 22 al 30 de novembre. Aquest esdeveniment té lloc arreu d’Europa amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre la generació excessiva de residus de la nostra societat, alhora que es fomenten uns hàbits de consum i de producció més respectuosos amb el nostre entorn. A Manresa les activitats s’han organitzat des de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat i des de la de Serveis Socials, Acollida i Cooperació.

Jordi Serracanta ha explicat que “cada any, s’aprofita aquesta setmana per treballar amb un tema diferent, i aquest any està relacionat amb el malbaratament alimentari”. Per aquest motiu, s’ha comptat amb l’entitat Cuineres del Bages, que organitzaran un taller de cuina d’aprofitament el dissabte dia22, ala Plaçaant Domènec; i un curset de cuina amb receptes i consells per evitar al màxim el malbaratament d’aliments que durarà tres dimarts, començant el 25 de novembre, de17 a19h. El curs es fa a l’Escola de cuina lliure.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat ha dit que es tracta “de la cuina que hi ha hagut sempre, tradicional, i la més respectuosa amb l’aprofitament d’aliments” i ha destacat que “hem de fer pedagogia més enllà de la gestió dels residus un cop generats -recollida selectiva, reciclatge- sinó més aviat per aprofitar-los al màxim”. En aquest sentit, dissabte també es farà “ el mercat d’intercanvi amb incidència especial per la infància on es podran canviar contes, joguines, música, roba, etc... per d’altres, per tal d’allargar l avida útil dels objectes”.

La presidenta de les Cuineres del Bages, Dolors Gómez, ha dit que tant el taller de dissabte com el curs, donen les claus per reaprendre la cuina d’aprofitament: “Sembla que era cosa de les iaies d’abans, i ara, per la situació que tenim i pel fet que venim d’un temps de bonança on estàvem acostumats a llençar-ho tot, hem de tornar a aprendre a treure el màxim suc de les coses”. Per aquest motiu ha convidat sobretot a les famílies amb infants, a participar en les activitats. “A mi m’ho van ensenyar a casa però la gent jove no ho han vist mai, i cal que els ho ensenyem.

A Manresa, les activitats es concentraran el dissabte22, ala plaça de Sant Domènec al llarg del matí. A les 11h hi haurà un tast de sopes d’arreu del món. Els participants podran tastar-les i votar per la que els ha semblat més bona. A les 12h es farà el taller de cuina d’aprofitament de residus, on es donaran algunes claus per evitar el malbaratament de menjar tant en la cuina, com en la compra i conservació d’aliments. A la una, la companyia Ai Carai, present durant tot el matí, protagonitzarà un espectacle de cloenda i es donarà a conèixer la sopa guanyadora del tast. Durant tot el matí, els assistents podran participar al mercat d’intercanvi per la petita infància, als tallers de reciclatge i reutilització de diversos materials i degustar cafè de comerç just.

La Setmana Europeadela Prevencióde Residus té una primera edició l’any 2009 amb el suport del programa LIFE+ dela Comissió Europea; i vol servir per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política dela Unió Europeai dels seus Estats membres en aquesta matèria. Així, s’organitzen activitats orientades a fomentar canvis en els hàbits de consum i de producció dels europeus que contribueixen a la generació excessiva de residus de qualsevol tipus, des dels aliments fins a la roba i la ferralla.

A Catalunya,la Setmana Europeadela Prevencióde Residus s’organitza conjuntament entre l’Agència de Residus de Catalunya, els ajuntaments, les diputacions i les entitats, associacions i empreses locals. La campanya té l’objectiu essencial de potenciar el reciclatge, la reutilització la reducció de residus com a recurs imprescindible per prevenir el canvi climàtic i reduir els efectes nocius, tant al planeta com a la nostra salut, d’una producció i consum excessius. 

 

Programa d’actes

  • Dissabte 22 de Novembre

Pl. Sant Domènec

            - 11h Un món de sopes

            - 12h Taller de cuina

            - 13h Animació amb Ai Carai

Durant tot el matí:

            Mercat d’intercanvi per la petita infància

            Degustació de cafè de comerç just

            Tallers

  • Curs de cuina d’aprofitament

Amb receptes i consells per aprofitar els aliments al màxim.    

Durant 3 dimarts de17 a19 hores a l’escola de cuina Lleure (inici 25/11/14)

Preu: 10€

Més informació i inscripcions a: mediambient@ajmanresa.cat

Podeu consultar totes les activitats que es duran a terme durant al Setmana Europea de Prevenció de Residus, a l’agenda i al web de l'Agència de Residus de Catalunya

Documents relacionats

  • imagen