L'experiència de dones grans i dones joves es posa en comú en un debat intergeneracional al Bages

“Connectades” és organitzat per l’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages.

imagen

La Sala d’Actes del Palau Firal de Manresa es va omplir ahir a la tarda per donar veu a les dones del Bages. Dones grans i joves estudiants van posar en comú davant el públic part de les entrevistes que han estat treballant aquest curs emmarcades en el programa Debats Intergeneracionals de la Catalunya Central #Connectades, organitzat per l’Institut Català de les Dones, l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages. L’objectiu era crear un espai de relació i comunicació entre dones de diferents edats per fomentar el coneixement i el reconeixement mutu, en un debat al qual van assistir una setantena de persones que es va emocionar, van riure i van aplaudir les intervencions de les ponents.

Hi ha participat professorat i alumnat dels Cicles Formatius de Grau Superior d’Integració Social de l’Escola Diocesana de Navàs i d’Animació Sociocultural i Turisme de l’Institut Guillem Catà de Manresa. Després d’unes trobades prèvies entre joves estudiants i àvies, part d’aquestes converses es van posar en comú ahir en una taula rodona davant del públic.

Com es divertien quan eren joves, quan i on començaven a treballar, com vivien, les limitacions que tenien per sortir amb els seus nòvios, l’escassetat econòmica i de recursos... van ser alguns dels aspectes que van explicar les tres dones grans que van participar a la taula, que alguna va rematar amb la frase “la meva època era millor, vivíem més tranquils i més feliços”. Les seves parelles de diàleg –hi ha havia àvies i nétes, sogra i nora...-, noies joves, explicaven les seves experiències i es posava de manifest les semblances i diferències entre les dues èpoques.

El debat va ser presidit per la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; el conseller comarcal de Benestar Social i Família, Joan Vinyes; i la representant territorial a les comarques de Barcelona de l'Institut Català de les Dones, Ivet Castaño. Rosich destacava que hem d’aprendre a “valorar com és d’important saber-nos escoltar i entendre”. Per la seva banda, Vinyes va assenyalar que “l’equilibri entre experiència i joventut és fonamental. El món només es pot canviar si ho fem col·lectivament”. I Castaño va posar èmfasi en els objectius del programa: “donar valor i visibilitzar el llegat i la trajectòria vital de tantes dones que no han estat presents en els llibres. Un llegat que forma part de la història del nostre país”.

 

Documents relacionats

  • imagen