Manresa i Azpeitia posen en comú el projecte ignasià

L’alcalde d’Azpeitia visita Manresa amb una delegació de responsables turístics del País Basc per parlar del Camí ignasià i de les activitats turístiques i econòmiques que uneixen les dues ciutats.

imagen

L’alcalde d’Azpeitia, —la localitat natal de Sant Ignasi de Loiola i punt d’inici del camí ignasià— Eneko Etxeberria, ha visitat Manresa acompanyat d’una delegació amb responsables de l’ajuntament basc i responsables turístics del País Basc per conèixer la ciutat i per posar en comú el projecte ignasià que uneix ambdues ciutats.

L’alcalde d’Azpeitia, Eneko Etxeberria, ha vingut acompanyat d’un dels regidors dels consistori, Mikel Ibarzabal; del director de Turisme de la Diputació Foral de Gipúzkoa, Iker Ruiz de Eguino; la responsable de comunicació de l’Ajuntament d’Azpeitia, Kristina Fernandez; el consultor- assessor del consistori basc, Juan Bautista; el responsable de l’àrea de Turisme d’Iraugrgi Berritzen, Agència de Desenvolupament Comarcal d’Urola Medio, Jesus Mujika; la presidenta del Club de Basket Iraurgi, Maier Lizaso, i d’un dels directiu del club, Jose Luis Zubizarreta; i responsables de l’Agència Basca de Turisme, Basquetour: la director general, Arantza Madriaga i el tècnic de producte, Iker Urcelay.

Durant l’acte institucional, celebrat a dos quarts de nou del vespre, l’alcalde d’Azpeitia ha parlat dels vincles d’unió entre el poble basc i el poble català, perquè “Catalunya provoca admiració entre els bascos i últimament encara més, ens hi sentim identificats i la veiem com un mirall”, i com, en el cas d’Azpeitia i Manresa, s’estrenyen encara més, en compartir un “projecte comú en torn d’una figura mundial”. Ha parlat del projecte com una oportunitat per beneficiar els ciutadans, ja que és un projecte essencialment econòmic i per tant, generarà més benestar i ha insistit en remarcar el lligam entre Manresa i Azpeitia, ja que “serem companys de camí”.

En aquest sentit s’ha expressat també la primera tinent d’alcalde, Mercè Rosich, que ha comparat Catalunya amb Euskal Herria, perquè “som cultures amb identitats fortes, que hem resistit al llarg dels segles i compartim un mateix anhel de llibertat”. Ha aprofitat per explicar que ja l’any 1990, una delegació d’Azpeitia va visitar Manresa, amb l’aleshores alcalde Juli Sancliments, que ha estat present en l’acte institucional, i ha parlat també de la “oportunitat històrica que representa el projecte 2022 per crear riquesa a Manresa i a tota la Comarca.

La regidora delegada de Promoció econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Manresa, Sílvia Gratacós, ha parlat de la oportunitat que brinda el camí ignasià, ja que a banda de promocionar ciutat, cultura i gastronomia, tan Manresa com Azpeitia s’acabaran convertint en referent del turisme religiós i potenciaran a la vegada altres zones com son Montserrat i Loyola, respectivament i es nodriran de les capitals properes: Barcelona i Sant Sebastià.

Per la seva banda el director de la Cova de Sant Ignasi, el Pare Francesc Riera, ha reflexionat sobre les virtuts d’ambdues ciutats, una com a punt d’inici i l’altre com a final. Així, ha explicat que “tot i que Manresa no té un paisatge tan potent com el d’Azpeitia, pot oferir al peregrí l’experiència de reviure els 11 mesos que Sant Ignasi va estar a Manresa”, a través dels 22 punts que actualment formen part de la Manresa ignasiana, perquè ha dit “a la Manresa Antiga, tot és ignasià”.

Les dues comissió basca i la catalana, es reuneixen

A la tarda, la delegació basca s’ha reunit amb la primera tinent d’alcalde de Manresa, Mercè Rosich, acompanyada de la regidora de Turisme, Sílvia Gratacós, i del regidor de Cultura, Joan Calmet i representants de les entitats i institucions implicades en la promoció i projecció del Camí Ignasià, per coordinar, acordar línies de treball conjuntes i posar en comú la situació del projecte ignasià en cada municipi.

La trobada ha tingut lloc a la sala Gòtica de la Seu, on també s’ha firmat el conveni de la xarxa de municipis i entitats del Camí on s’especifiquen els acords de col·laboració per al bon funcionament i promoció de la ruta de peregrinatge i s’han acordat les activitats previstes per a cada comissió i les propostes d’acció conjunta de cara a l’any Jubilar 2015-2016.

També hi ha assistit membres de la Comissió Tècnica de Manresa 2022, responsables de Camí Ignasià (entre els quals el director de l’Oficina Tècnica del Camí Ignasià o el director de la Fundació la Cova) i representants dels municipis per on passa el camí, de la Generalitat de Catalunya, del Consell Comarcal del Bages, de les diputacions de Barcelona i Lleida, i del Patronat de la Muntanya de Montserrat i del Monestir de Montserrat.

La visita a Manresa i Montserrat

Els bascos, que va arribar a Manresa ahir al vespre i que s’allotgen a la Cova de Sant Ignasi, han visitat durant el matí els punts ignasians de la ciutat:el carrer del Balç, l’església del Rapte, el Pou de la Gallina, i l’església de Sant Ignasi Malalt. A mig matí han agafat un autocar cap a Montserrat on han visitat el monestir, han assistit al concert de l’escolania de Montserrat que ha cantat el Salve i el Virolai, i s’han trobat amb el Pare Abat.

A les 4 de la tarda, abans de la reunió, han visitat el complex esportiu del Congost i el Pavelló del Nou Congost, on s’han trobat amb el president del Basquet Manresa, Josep Vives, i el gerent, Carles Sixto, i amb el tècnic municipal de les instal·lacions, Santi Perramon, i el president del CBiUM (Bàsquet Manresa), Sebastià Catllà

Amb aquesta visita de la delegació basca i la reunió, es fa palpable el compromís dels municipis per coordinar la iniciativa ignasiana, després que l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, iniciés una ronda de contactes amb alcaldes del Camí Ignasià, com el de Verdú, Cervera i Lleida l’any passat, i que aquest any, al mes d’abril, visités Azpeitia i es reunís amb l’alcalde, Eneko Etxeberria.

Documents relacionats

  • imagen