L’Ajuntament promou formacions específiques sobre temes de gènere i diversitat per a treballadors/es i professionals de l’àmbit esportiu

La regidoria de Feminismes i LGTBI, en coordinació amb la regidoria d’Esports, han  fet durant el mes d’abril formacions per sensibilitzar a l’entorn de la diversitat de gènere. Aquest maig la formació posarà l’accent en la prevenció de l’assetjament sexual dins l’esport.


imagen

La regidoria de Feminismes i LGTBI, en coordinació amb la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Manresa, han posat en marxa diverses activitats formatives sobre temes de gènere i diversitat, adreçades  a  treballadors/es i professionals de l’àmbit esportiu.

El passat dilluns 26 i dijous 29 d’abril es van fer les dues primeres sessions de la formació dirigida als i les professionals que treballen als equipaments esportius de l’Ateneu les Bases i al complex de les Piscines Municipals. La formació, amb una durada de dues hores, ha estat pensada amb l’objectiu de sensibilitzar i visibilitzar a l’entorn de la diversitat de gènere i de com la construcció social del gènere continua generant situacions de discriminació en el nostre dia a dia. El marc teòric va servir per a poder construir estratègies d’accions concretes a desenvolupar des d’ambdós equipaments, generant així uns complexos esportius més inclusius i conscients al voltant d’aquest tipus de diversitats. 

Les sessions formatives van tenir una participació d’una quarantena de professionals d’ambdós complexos i van anar a càrrec de la coordinadora del Programa de Feminismes i LGTBI de Manresa, Laura Castany i Figuera;  i la tècnica referent del SAI LGTBI de Manresa, Maria Majà i Vives.

Aquesta formació s’emmarca dins un dels objectius principals del Pla Comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI) 2018-2021: Incorporar la perspectiva LGTBI en les diferents àrees de l’ens. Tal com fa referència el títol preliminar de la Llei 11/2014, “aquesta llei té per objecte establir i regular els mitjans i les mesures per fer efectiu el dret a la igualtat i a la no discriminació per raó d’orientació sexual, d’identitat de gènere o d’expressió de gènere, en els àmbits, tant públics com privats, sobre els quals la Generalitat i els ens locals tenen competències”.

Formació per prevenció l’assetjament sexual dins l’esport

L’altre formació prevista per als col·laboradors de les entitats esportives de la ciutat (Entrenadors i entrenadores, monitors i monitores, personal directiu o administratiu i personal tècnic com fisioterapeutes i/o preparadors/es físics) es dirigirà a la prevenció de l’assetjament sexual dins l’esport. Les violències sexuals dins del món de l’esport són encara a dia d’avui un tema molt silenciat malgrat afecta a infants, adolescents, dones i homes esportistes i  tenen un fort impacte  emocional en les víctimes.

Però per tractar adequadament la problemàtica de la violència sexual cal que es reconegui la seva incidència, que se’n parli i que s’hi actuï. I és també necessari que hi hagi un interès ferm per canviar la cultura que fa que la violència sexual dins del món de l’esport sigui encara ara viscuda com un tabú.

L’acció s’encabeix dins l’objectiu específic 5.3 del Pla d’Igualtat per  promoure la coeducació  en espais d’educació del lleure  i en les activitats esportives.

El taller previst es farà en format virtual els dies 13 i 20 de maig de 17 a 19 h i anirà a càrrec de la manresana Anna Vilanova Soler, llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. INEFC de Barcelona i Especialista i formadora en temes de prevenció de violències sexuals en l’esport, gènere i LGTBI i esport.

 

Aquesta formació té com a objectius conèixer, identificar i prevenir les violències sexuals en l’esport  i saber com actuar si es produeixen.  


Les inscripcions encara són obertes
i es poden fer al telèfon de la regidoraia d'Esports (93 878 24 27) o bé on-line en aquest ENLLAÇ. Al curs es reflexionarà sobre les següents temàtiques: Què és violència sexual?; Com es poden identificar les violències sexuals?; Com es poden prevenir les violències sexuals, cultura i accions per a la prevenció i exemple de bones pràctiques; Quines actuacions hem de fer davant casos de violència? Passos a seguir i serveis d’atenció.    

 

Documents relacionats

  • imagen