Manresa, elegida Capital de la Cultura Catalana 2018

L’organització Capital de la Cultura Catalana ha fet pública avui la designació oficial de Manresa, una elecció que comportarà la promoció i projecció de la ciutat a través del desenvolupament d’un ampli programa d’activitats culturals al llarg de l’any.

imagen

La ciutat de Manresa ha estat escollida oficialment com a Capital de la Cultura Catalana 2018, segons ha fet públic avui l’entitat independent Capital de la Cultura Catalana. Aquesta elecció té l’objectiu de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat,  tant a l'interior com a l'exterior.

La designació de la capitalitat de Manresa comportarà el desenvolupament d’un ampli programa d’activitats culturals al llarg de l’any, inspirades sota criteris de visió estratègica, rellevància, propostes amb gran capacitat d’impacte mediàtic i popular, participació i equilibri entre tradició i innovació.

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, tenen previst signar els propers dies l’acord oficial d’aquesta nominació de Manresa com a Capital de la Cultura Catalana 2018.

L’elecció de Manresa té lloc després que el 19 de setembre passat el Ple Municipal aprovés per unanimitat de tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament la idoneïtat de presentar la candidatura de Manresa. Qualsevol ciutat que aspiri a ser Capital de la Cultura Catalana ha de presentar la corresponent candidatura i un jurat constituït fonamentalment per rectors universitaris són els encarregats de triar entre les candidatures presentades.

Una ciutat amb capital cultural i patrimonial

L’entitat Capital de Cultura Catalana ha justificat la designació de Manresa perquè “compta amb un significatiu capital cultural i patrimonial, com la Fira de la Mediterrània i el Teatre Kursaal, actius que situen la ciutat amb nitidesa en el mapa cultural del país. El patrimoni històric, arquitectònic i museístic, alguns artistes de renom, el llegat ignasià i algunes de les tradicions festives contenen un ric potencial que singularitza Manresa i, alhora, es constitueix com a mostra representativa de la riquesa cultural del país”.

A banda dels equipaments culturals, segons l’entitat organitzadora, “Manresa té un ric teixit associatiu que manté una intensa activitat cultural durant tot l’any, amb propostes molts diverses. La ciutat compta, a més, amb una llarga tradició de col·laboració mútua entre el sector públic, associatiu i privat en la gestió dels projectes culturals”.

Oportunitat per donar més rellevància al projecte Manresa 2022

En el moment de la presentació de la candidatura de Manresa, el setembre passat, l’Ajuntament va destacar el fet que “la ciutat compta amb un capital cultural i patrimonial considerable, que reforça el seu caràcter de capitalitat en l’àmbit territorial dela Catalunya Central i que li permet afrontar amb garanties el repte de CapitalCultural. Aquesta ha de ser vista com una oportunitat per posar en valor aquest capital i un repte per donar impuls a projectes propis ja endegats com el dela Manresa 2022. La capitalitat cultural ha de ser també una excusa per fer endreça i reforçar l’autoestima i el prestigi de la ciutat. La capitalitat cultural és una aposta estratègica que adquireix tot el seu sentit des de la perspectiva dels projectes i els reptes que la ciutat té plantejats i des de la visió del lloc que la ciutat de Manresa aspira a ocupar en el nostre país”.

Un cop confirmada la designació, l’Ajuntament de Manresa té previst posar en marxa els tràmits necessaris destinats a la planificació d’un projecte de previsió de finançament destinat a l’obtenció de recursos per fer front a les despeses ordinàries i extraordinàries que exigiria aquesta concessió com a Capital de la Cultura Catalana, comptant amb les aportacions d’altres administracions superiors així com de la iniciativa privada.

Ciutats que han estat Capital de la Cultura Catalana

La iniciativa Capital Cultural Catalana es va posar en marxa l’any 2004, amb el suport de tots grups del Parlament de Catalunya.  Des d’aleshores, les ciutats que han estat seus són: Banyoles (2004), Esparreguera (2005), Amposta (2006) Lleida (2007), Perpinyà (2008), Figueres (2009), Badalona (2010), Escaldes-Engordany (2011), Tarragona (2012), Ripoll (2013), Barcelona (2014). Per als propers anys, les ciutat escollides són Vilafranca del Penedès (2015), Vic (2016), Reus (2017)  i Manresa (2018).

 

Documents relacionats

  • imagen