El carrer de Guimerà es convertirà en una illa de vianants per la campanya de Nadal

L’Ajuntament de Manresa ha acordat amb els botiguers el tall de trànsit d’aquest vial durant nou dies —festius i dissabtes— amb l’objectiu de dinamitzar l’activitat comercial i millorar la mobilitat i la seguretat dels vianants davant la gran afluència que té el carrer per aquestes dates.

imagen

L’Ajuntament de Manresa convertirà el carrer Guimerà en un illa de vianants per la campanya de Nadal. Per primera vegada durant aquestes dates nadalenques, aquest important vial de la ciutat restarà tallat al trànsit de vehicles.

La regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Silvia Gratacós, ha explicat en la roda de premsa del matí, que es tracta d’una “prova pilot que dóna resposta a la petició de l’associació de botiguers” i es fa amb l’objectiu incentivar i dinamitzar l’activitat comercial i, alhora, facilitar la mobilitat dels vianants en unes dates en què aquest carrer és dels més concorreguts de Manresa.

Així, el representat de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC), Joan Tomasa,  ha dit que la iniciativa permetrà donar al carrer més encís i caliu, i ha explicat que coincidirà, a més, amb alguns actes de la Marató, com animació al carrer Guimerà i inflables a la plaça de Sant Domènec.

Segons representant dels comerciants del carrer d'Àngel Guimerà, Mercè Tarragó, “Manresa és una capital comercial i com a tal, ha de potenciar el carrer, un dels motors d’aquest comerç a la ciutat”. Per això, tallant el trànsit del carrer, ha afegit,  “s’aconsegueix un espai més amable, segur, lliure de sorolls i de contaminació i molt atractiu tant pels ciutadans que hi venen a comprar com pels veïns que hi viuen”. Pel que fa a l’aparcament de vehicles, s’ha referit als dos pàrquings que hi ha a l’entorn i que permeten suplir les places que ocupen els vehicles al mateix carrer.

El tancament del carrer a la circulació de vehicles es realitzarà tots els dissabtes i festius comercials, entre el 6 de desembre i el 4 de gener, ambdós inclosos. En total seran 9 dies en què el carrer restarà tancat al trànsit: els dies 6, 8, 13, 20, 21, 27 i 28 de desembre; i 3 i 4 de gener. L’horari de tancament serà de 10 del matí a les 9 del vespre. 

Prova pilot a petició dels comerciants

Des de fa temps existeix una petició per part dels comerciants del carrer Guimerà per tal de convertir aquest vial en illa de vianants, sobretot els caps de setmana. Amb les converses mantingudes amb l’Ajuntament de Manresa, el col·lectiu de comerciants ha defensat el fet que a la immensa majoria de ciutats mitjanes o grans de Catalunya, els carrers comercialment més potents són els de preferència per a vianants.

Aquesta històrica reivindicació es corrobora a través d’un estudi descriptiu dels principals eixos comercials de Catalunya i que valora diferents aspectes com ara la densitat d’establiments, el percentatge de locals tancats, la presència de primeres marques, etc. Aquest estudi reflecteix que entre els 50 eixos comercials que obtenen millor puntuació a tot Catalunya, només n’hi ha un que no sigui carrer de vianants i aquest és el carrer Guimerà de Manresa.

Tot i que el tall del carrer Guimerà planteja dificultats importants i moltes afectacions a nivell de trànsit, transport públic, l’Ajuntament de Manresa ha decidit fer per primera vegada aquesta prova pilot al llarg de la campanya de Nadal, coincidint amb l’època de l’any de més vendes i activitat a les botigues i amb més dies d’obertura comercial autoritzada.

La prova pilot durant aquestes nou jornades permetrà valorar els resultats obtinguts, tant des de punt de vista municipal com dels comerços, atès que les botigues també podran valorar les afectacions a causa de les restriccions en la zona de càrrega i descàrrega, pèrdua de places de zona blava, etc. Després de la festa de Reis, l’Ajuntament i els botiguers es reuniran per fer-ne una valoració de cara a la idoneïtat d’ampliar aquesta acció a d’altres dates.

Afectacions al trànsit previstes

Les afectacions al trànsit per aquest tancament al carrer Guimerà per al dissabte 6, dilluns 8, dissabte 13, dissabte 20, diumenge 21, dissabte 27 i diumenge 28 de desembre i dissabte 3 i diumenge 4 de gener, seran les següents:

A partir de les 10h i fins les 21h, es tallarà al trànsit de vehicles a:

  • Carrer Guimerà,  entre Ps. Pere III i Muralla del Carme
  • Passeig Pere III, entre carrer Canyelles i Muralla de Sant Domènec
  • Carrer Sant Joan BaptistaLa Salle, entre els carrers Guimerà i Bonsuccés
  • Carrer Canonge Mulet
  • Carrer Casanovas

Els vehicles es desviaran a:

  • Passeig Pere III: Els vehicles que circulin per Passeig Pere III (costat números parells) provinents de plaça Espanya  es desviaran al carrer Canyelles en direcció al carrer Circumval·lació.
  • Carrer Puigterrà de Baix:  Els vehicles que circulin pel carrer Puigterrà de Baix en direcció al carrer Guimerà es desviaran pel carrer Circumval·lació.

Els dies de tancament es prohibirà l’estacionament de tot l’àmbit de la zona de restricció de trànsit.

Els usuaris dels guals situats als carrers Canonge Mulet i Ps. Pere III núm. 14-16  (guals situats dins la zona de restricció de trànsit), hauran de sortir abans de les 10h i podran tornar a accedir-hi a partir de les 21 h (de les 10h a les 21h no es podran accedir ni sortir dels guals).

El Servei BUS MANRESA de transport públic urbà modificarà, els dies de tancament de trànsit, els recorreguts de les línies L1 Balconada, L2 La Parada i L3 Mion els dissabtes i la LF Festius els diumenges. La parada anul·lada de Guimerà estarà habilitada a Plaça Espanya (Línia 1 i Línia F Festius)  i Plaça Sant Domènec (Línia 2 i Línia 3). Per a més informació sobre desviaments i canvis de parades habilitades es poden consultar la web www.manresabus.cat.

La parada de TAXIS es traslladarà al carrer Circumval·lació propera a carrer Guimerà.

Els dissabtes a les 13h es permetrà el pas del vehicle del servei municipal de recollida de cartró per la zona de restricció de trànsit.

Documents relacionats

  • imagen