Els Horts Ecològics i Comunitaris de la Culla compleixen dos anys al barri de La Balconada amb totes les parcel·les ocupades

Ara fa dos anys va néixer el projecte dels Horts Ecològics i Comunitaris de La Culla al barri de La Balconada, impulsat i coordinat des del treball en xarxa entre el Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada (servei de Barris i Acció Comunitària i Servei de Territori – Anella Verda de l’Ajuntament de Manresa), la Casa de la Culla (la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia), i el Punt Òmnia de la Balconada (FAVIBC), amb el suport de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Balconada.

imagen

Els horts de la Culla estan dividits en 16 parcel·les de 80 o 150 metres quadrats. És un espai multifuncional, que proporciona un abastiment sostenible, i que genera vincles amb el medi ambient, la comunitat i l’aprenentatge. La iniciativa ofereix parcel·les per cada unitat hortícola, composta per diverses persones, que treballen el seu hort i en recullen els seus fruits per a l’autoconsum. Actualment, acullen la participació activa d’unes 35 persones, que cooperen i treballen en grup posant en valor la solidaritat, la responsabilitat compartida i el respecte a la diversitat. El projecte es coordina amb assemblees per a l’organització col·lectiva i la resolució de problemes i reptes compartits.

 

Aquest dijous s’ha realitzat un balanç dels dos primers anys de funcionament, en un acte que ha comptat amb la regidora de Barris, Acció Comunitària i Civisme, Núria Masgrau Fontanet, amb el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, i amb l’equip que coordina el projecte: Clara Aguilera Ribera (Fundació Aigües de Manresa), Bernat Marquilles Holgado, (Pla de Desenvolupament Comunitari de la Balconada) i Irene Herbera Ballús (Punt Òmnia de la Balconada). Tots ells han destacat que els horts han generat durant aquests dos anys un espai comunitari i de foment de pràctiques vinculades a l’agroecologia, la sostenibilitat i la cura de l’aigua, esdevenint un lloc on s’ha aconseguit conrear el suport mutu entre els i les participants.

 

La regidora Masgrau ha destacat la “cohesió social” que generen aquest tipus “d’iniciatives col·lectives”, mentre que el regidor Huguet ha explicat que la gent que té cura d’un hort comunitari acaba adquirint més consciència sobre la importància de comprar producte local i de proximitat. Al seu torn, l’equip coordinador del projecte ha subratllat el fet que en aquests moments totes les parcel·les estan ocupades, animant igualment la gent a apuntar-s’hi, ja que sempre hi van havent altes i baixes, i han valorat molt positivament la diversitat de participants que hi ha, amb “persones jubilades, joves i gent de mitjana edat”.

 

També han relatat que, paral·lelament, el projecte genera i acull activitats vinculades amb l’agroecologia obertes a tota la ciutat (formacions i activitats divulgatives, tallers de conserves, recol·lecció i conserva d’olives, memòria popular i gastronòmica, entre altres) i que també s’ha obert a la participació d’entitats.

 

Finalment, han destacat l’important paper que els horts van jugar durant el confinament. Des de principis d’abril del 2020 es va permetre l’accés als horts particulars, i aquest fet va permetre que el projecte, els seus valors i el seu model de gestió des de l’acció comunitària seguissin vius.

Documents relacionats

  • imagen