Manresa estrena demà dues exposicions sobre els 90 anys de la proclamació de la República

Les exposicions “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” i “República i Escola a Manresa (1931-1939)” es podran visitar a l’escola La Renaixença del 26 al 30 d’agost, i els dies 4,5,11 i 12 de de setembre. La Descoberta que es presentarà dissabte al Museu de Manresa també té relació amb el període republicà.

 

imagen

Dins dels actes de la Festa Major de Manresa, demà dijous 26 d’agost, a les 19.15 h, tindrà lloc a l’escola La Renaixença la inauguració de dues exposicions relacionades amb la commemoració del 90 anys de la proclamació de la República. Les mostres es podran visitar fins al 30 d’agost, i els dies 4, 5, 11 i 12 de setembre en horari de 18 a 20 h. L’entrada a les exposicions a l’escola Renaixença és pel carrer del Bruc, 112-114.

Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” és una exposició produïda pel Memorial Democràtic, que vol mostrar, a través de fotografies i testimonis, com es va viure la proclamació de la República arreu de Catalunya. Des del 14 d’abril de 1931, tres dies plens d’alegria i emoció per a una part significativa de la ciutadania, que esperava un canvi polític des de feia dècades.

L’exposició “República i Escola a Manresa (1931-1939)”, és una exposició produïda per l’Associació Memòria i Història de Manresa, que mostra l’obra educativa del govern de la República a Manresa, el moviment de renovació pedagògica que va significar, la construcció del Grup Escolar Renaixença i la tasca i el compromís dels seus mestres. Els textos són de Joaquim Aloy i Pere Gasol, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, i el disseny és de l’estudi Porta Disseny.

La mostra de les dues exposicions a la ciutat està organitzada per l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de  l’Arxiu Comarcal del Bages, el Museu de Manresa, la Diputació de Barcelona, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i el Memorial Democràtic.

Descoberta: "El Cartell de la Festa Major del 1931 i la Segona Exposició d'Artistes Manresans"

La celebració dels 90 anys de la proclamació de la República també serà l’eix de l’acte de la Descoberta que impulsa el Museu de Manresa i Associació per al Museu de Manresa. La  Descoberta és una activitat que consisteix a localitzar, netejar, estudiar i presentar al públic peces inèdites del fons del Museu, que poden ser d’interès per a la història de la nostra ciutat.

Així dissabte, 28 d’agost a les 19 h, a la Sala d'exposicions del claustre (Via de Sant Ignasi, 40), la Descoberta presentarà “el cartell de la Festa Major del 1931” i destaca un dels actes més valorats del programa, “la Segona Exposició d'Artistes Manresans”, que agrupava alguns dels artistes més representatius del territori. La presentació anirà a càrrec de l'historiador Francesc Comas Closas i l'artista Josep Maria Massegú Bruguera.

La mostra també presenta els cartells i programes de les festes majors d'entre 1931 i 1935 i subratlla alguns dels seus actes més lluïts. Aquesta proposta forma part de la campanya de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona sobre el 90è aniversari de la República.

L’exposició es podrà visitar de diumenge 29 a dilluns 30 d'agost de 10 a 14 h.

Aquestes exposicions formen part dels actes que organitza enguany l’Ajuntament de Manresa per sumar-se a la commemoració que la Generalitat de Catalunya impulsa arreu del país a través del Departament de Justícia.

El primer dels actes de la commemoració a Manresa va ser el passat dimecres 14 d’abril, amb un acte institucional que va evocar les veus dels que van viure la proclamació de la República en primera persona. Fou un espectacle dissenyat pel grup de teatre dels Carlins a partir de la recerca i l’assessorament de l’Associació  Memòria i Història de Manresa.

Acte de descoberta de plaques del Passeig de la República, demà

Paral·lelament, l’Ajuntament de Manresa ha aprovat la substitució del nom del carrer d’Alfons XII pel de Passeig de la República. La descoberta de les plaques amb el nou nom es farà aquest dijous, a les 18.30 h, en un acte que comptarà amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; el director de Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols; i el president del Centre d’Estudis del Bages, Francesc Comas Closas.

I en els mesos d’octubre i novembre hi haurà diverses conferències de divulgació sobre els fets i la tasca duta a terme durant el govern republicà a Manresa.

Totes aquestes accions compten amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona .

 

Manresa, entre les primeres ciutats (*informació del portal memòria.cat)

Manresa fou una de les primeres ciutats de Catalunya en proclamar la República: una comissió de republicans i catalanistes va entrar a l'Ajuntament de Manresa, van hissar les banderes catalana i republicana i es van fer càrrec del govern de la ciutat, enmig d'un ambient extraordinari. Al cap de poc, des del balcó de l'Ajuntament Joan Selves i Carner va proclamar la República.

Tot seguit va quedar constituïda, a l'Ajuntament,  la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, formada per 42 republicans i catalanistes. Entre ells, Tomàs Ramon Amat, Farreras i Duran, Ramon Puig i Ball, Josep Arola, Lluís Prunés i Francesc Marcet. Joan Selves i Carner n'era el president i fou elegit alcalde de Manresa.

 

Documents relacionats

  • imagen