Torna la Festa dels Galls Capons a Balsareny, aquest dissabte

L’alcalde de Manresa lliurarà dotze galls capons al castell de Balsareny, aquest dissabte 20 de desembre. Es tracta d’una festa tradicional que es remunta a l’any 1584. 

imagen

Aquest dissabte 20 de desembre, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, lliurarà dotze capons al castell de Balsareny.

El lliurament de capons és un acte de tradició històrica manresana que es remunta a finals del segle XVI.La L’any 1583, una forta riuada es va emportar la resclosa on s’iniciala Sèquiaque uneix Balsareny i Manresa, just a sota del Castell de Balsareny. El fet va motivar una intervenció d’urgència, i els operaris manresans van tallar, sense permís, arbres de la propietat del baró del Castell de Balsareny. El baró va posar un plet a la ciutat de Manresa davant del lloctinent de Catalunya i dela Reial Audiència, i el va guanyar.

Per això, l’any 1584 es va signar un pacte pel qual els manresans quedaven autoritzats a tallar arbres del baró, sempre que ho necessitessin a canvi de pagar un cens de dotze capons. El cens es va pagar fins que, amb la desamortització, es van abolir els títols i drets senyorials.

Malgrat tot, l’acte de lliurement es va seguir fent, al principi dels ajuntaments democràtics, com una mostra d’agermanament entre Balsareny i Manresa. Així, el dissabte anterior a Nadal, l’alcalde de Manresa, com a representant de la ciutat ila Juntadela Sèquia, visita el castell de Balsareny per a lliurar els dotze capons.

L’acte l’organitzenla Fundació Aigüesde Manresa –Junta dela Sèquia,la Juntadela Sèquiai l’Ajuntament de Manresa–, i anirà acompanyat de visites gratuïtes al castell i tallers infantils.

Més informació:

Parc de la Sèquia. Carretera de Santpedor, 175 – 08243 Manresa

Contactant al 93 877 22 31 o a l’adreça electrònica info@parcdelasequia.cat

 

Documents relacionats

  • imagen