Manresa participa en una iniciativa cultural de la Diputació per a persones grans amb problemes de salut mental

A partir de l’1 de novembre tindrà lloc la Quinzena CulturaMENT, una experiència pilot que programa una setantena d’activitats culturals adreçades exclusivament a persones grans amb malalties mentals i els seus familiars i cuidadors. A més de Manresa, en aquesta primera edició participen els municipis de Berga, Castellterçol, Igualada, Llinars del Vallès, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Tordera, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú

imagen

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols, conjuntament amb alcaldes i representants de 12 municipis, va participar ahir en l’acte de presentació del projecte transformador CulturaMENT, una iniciativa cultural de la Diputació de Barcelona per a persones grans amb problemes de salut mental. L’acte es va celebrar a l’Institut del Teatre de Barcelona i va anar a càrrec del diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares.

CulturaMENT té per objectiu donar eines als ajuntaments perquè desenvolupin les seves propostes culturals i les integrin en l’oferta d’activitats del municipi adreçades a malalts, familiars i cuidadors.

El programa és un dels 21 Projectes Transformadors elaborats per la Diputació de Barcelona amb la intenció de contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la província; i en aquest projecte concret, oferir propostes transformadores que prevegin actuacions culturals locals que fomentin el benestar de les persones grans que pateixen malalties mentals, com ara l’Alzheimer.

En un context de pandèmia epidemiològica, ha quedat palès com la cultura, amb els seus beneficis, ha ajudat i està ajudant a tota la ciutadania a gaudir d’una bona salut mental i a superar les situacions de crisi. Aquest projecte es basa en la cultura com a eina transformadora i en els beneficis de l’art comunitari i promou l’apoderament de les persones amb malalties mentals i les seves famílies i cuidadors. A més, gràcies al treball des del món local, aquest projecte pretén contribuir a la dinamització del sector cultural i els seus agents al territori.

Durant la seva intervenció el diputat Cañizares ha subratllat que «la pandèmia de la Covid-19 ha reforçat i ha deixat palès com la cultura ha estat i és fonamental per a la salut mental de les persones, a través d’activitats culturals que poden ser senzilles, ens ajuden a recuperar-nos i a sentir-nos millor» I ha destacat «la importància i objectiu prioritari que aquest projecte arribi a tot el territori, tingui continuïtat i es pugui gaudir a tota la demarcació de Barcelona».

El projecte es materialitza a partir de l’1 de novembre de 2021 amb la Quinzena CulturaMENT una experiència pilot que es realitzarà juntament amb 12 dels municipis participants amb voluntat d’estendre-la properament a la resta del territori, i que inclou una setantena d’activitats culturals adreçades exclusivament a persones grans amb malalties mentals i els seus familiars i cuidadors.

Algunes dades

La crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia de la COVID-19 està augmentant els problemes de salut mental especialment entre joves i gent gran. D’aquests últims, més del 20% de la població pateix algun tipus de trastorn mental o neurològic, segons l’Organització Mundial de la Salut, OMS, i en el 80% dels casos les cures les procura la mateixa família del malalt, amb el cost personal i econòmic que això representa.

En aquest escenari, els estudis corroboren que la música, l’art i la cultura en general enriqueixen la vida de les persones grans amb malalties mentals i com la pràctica cultural fomenta l’expressió i la participació de les persones afectades, fins i tot en estadis avançats, a més de tenir efectes positius en els seus familiars i cuidadors.

El treball amb els ajuntaments

El projecte parteix de l’estudi «CulturaMENT Cultura, Gent Gran i Demència a la demarcació de Barcelona» que ha analitzat la situació de les activitats culturals en el món local, relacionades amb la salut mental de les persones grans. Aquest treball ha permès identificar els ajuntaments més actius per oferir-los participar en una primera etapa del projecte i dissenyar un seguit d’activitats que s’han concentrat en una fase pilot, de la qual extreure conclusions per al desenvolupament i millora en properes edicions.

Els municipis que participen en aquesta fase pilot són els següents: Berga, Castellterçol, Igualada, Llinars del Vallès, Manresa, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Tordera, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Els ajuntaments participants han rebut de la Diputació de Barcelona el suport i acompanyament necessaris per tal desenvolupar programes o experiències ja existents en el seu municipi i també s’han dissenyat noves propostes a mida adaptades als col·lectius destinataris.

Els àmbits d’actuació són museus, música, teatre, dansa, arts visuals, circ, biblioteques i cinema, i els professionals implicats són principalment de les regidories de cultura i de serveis socials, el personal dels equipaments i artistes que desenvolupen programes o activitats en la línia del projecte.

Una de les principals característiques del programa és la transversalitat, ja que combina  els casos en què la cultura ocupa els espais de la salut (CAPs, hospitals o residències) i d’altres on són els usuaris de la salut els que interactuen amb els espais culturals (teatres, auditoris, museus, sales d’exposicions o biblioteques).

Documents relacionats

  • imagen