Crònica del ple ordinari de dijous 21 d’octubre

El debat sobre les ordenances fiscals per al 2022 —amb el nou recàrrec de l’IBI per als pisos buits— va marcar bona part del ple. Durant la sessió, es va aprovar commemorar el Dia de la Visibilitat Trans cada 31 de març i la concessió de la Medalla de la Ciutat al Mèrit de la Solidaritat a Domènec Cucurella Comellas, així com l’autorització de la despesa per afrontar la tercera fase dels treballs de rehabilitació i reforç del pont Nou i subvencions per a programes d’inclusió en infants i adolescents, entre d’altres temes.

imagen

El ple ordinari corresponent al mes d’octubre, celebrat aquest dijous dia 21, va tenir com a punt central les ordenances fiscals per a l’any 2021, que es van aprovar amb els vots de l’equip de govern d’ERC i JxM, l’abstenció de Fem Manresa i el vot en contra de PSC i C’s. Tal com ja s’havia explicat aquesta setmana en roda de premsa, la proposta de modificació d’ordenances es basa en un increment del 2,5% de la majoria de taxes i impostos, un augment que arriba després de la congelació que es va produir l’any passat, en context de Covid. La proposta també inclou diverses mesures per bonificar les bones pràctiques en polítiques de sostenibilitat, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques per generar energia per a l’autoconsum, i per incentivar la posada al mercat d’habitatges desocupats (més informació en aquest enllaç).

 

A banda d’aquest dictamen sobre les ordenances fiscals, es va votar en un punt a part la modificació de l’ordenança que regula l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), en el qual s’hi introdueix un recàrrec del 50% que s’aplicarà als rebuts dels habitatges de propietaris que en tinguin tres o més de desocupats de manera permanent (més informació en aquest enllaç).

 

Fora del debat sobre les ordenances, el ple es va iniciar amb la donació d’informació sobre diferents modificacions de crèdit per dotar de pressupost diversos projectes de les àrees de Cultura, Drets Socials, Ensenyament o Esports. També es va fer l’acceptació d’una subvenció de 100.000 euros provinent de la Fundació La Caixa per al projecte Manresa 2022 i d’una altra de 97.500 euros, provinent de la Generalitat, per a la fase 3 de rehabilitació i reforç estructural del Pont Nou. Per a la mateixa obra, en un altre punt de l’ordre del dia, es va aprovar l’autorització d’una despesa de 177.441 euros per afrontar aquests treballs, amb els vots a favor d’ERC, JxM i PSC i l’abstenció de la resta de grups.

 

Seguint l’ordre del dia, dins l’àrea d’Alcaldia – Presidència, es va aprovar el Pla estratègic de subvencions de l’Ajuntament per al període 2022-2023, amb els vots a favor del govern i del PSC, l’abstenció de C’s i el vot en contra de Fem; dins l’àrea de Recursos Humans i Govern Obert es va aprovar per unanimitat la resolució de les al·legacions formulades a l’aprovació del reglament de la Bústia Ètica i de Bon Govern, i dins l’àrea d’Acció i Inclusió Social es va aprovar, també per unanimitat, la convocatòria i les bases de les subvencions per al desenvolupament de programes d’inclusió en l’àmbit de la formació de l’expressió artística d’infants i adolescents, mitjançant l’atorgament de beques durant el curs escolar 2021-2022.

 

En la sessió plenària, hi va haver dos punts que van ser defensats per ciutadans. Fina Farrés Arderiu i Maria Alba Oliveras Rubiralta, membres del Consell Municipal de Solidaritat, van intervenir en el ple per defensar l’aprovació del dictamen per a la concessió de la Medalla de la Ciutat al Mèrit de la Solidaritat, a títol pòstum, a Domènec Cucurella Comellas. Es va aprovar per unanimitat. D’altra banda, Cecilia Comas Simon, membre del Grup de Transfamílies Bages, i Sora Fernández Ruiz, de l’entitat l’Aldarull, van intervenir per defensar la proposició conjunta de tots els grups polítics municipals per commemorar el Dia de la Visibilitat Trans a Manresa amb la penjada de la bandera blava, rosa i blanca al balcó de l’Ajuntament cada 31 de març.

Documents relacionats

  • imagen