L'Ajuntament ha emès un comunicat per informar a la ciutadania del procés d'implantació de la xarxa de fibra òptica a Manresa

Manresa és la quarta ciutat de l’estat espanyol amb l’accés més ràpid a Internet gràcies a la instal·lació de fibra òptica que s’ha dut a terme fins ara, i es preveu que l’any vinent, la xarxa ja arribi al 100% del municipi. 

L’Ajuntament de Manresa ha emès un comunicat per informar a la ciutadania de la legislació que regula el desplegament de la xarxa de fibra òptica que s’està duent a terme al municipi.

Actualment Manresa és la quarta ciutat de l’estat espanyol amb l’accés més ràpid a Internet —amb una velocitat mitjana de 92.07 megabits per segon—, gràcies al desplegament de la xarxa efectuat per diverses companyies. Es preveu que el 2015, la cobertura d’aquesta xarxa arribi al 100% del municipi.

La instal·lació es fa, preferentment, a través de les canalitzacions soterrades existents. Malgrat tot, quan aquestes canalitzacions no existeixen o no es poden fer servir per raons tècniques o econòmiques, el pas del cablejat es pot fer per les façanes dels edificis.

Per aquest motiu, molt ciutadans i ciutadanes estan reben la visita, als seus domicilis, de diversos agents de les empreses operadores per tal de sol·licitar-los permís per instal·lar la xarxa de fibra òptica, a través de la façana i de l’interior dels edificis.

Segons la Llei 9/2014, de 9 de maig, General de Telecomunicacions, les empreses operadores tenen dret a ocupar la propietat privada i el domini públic quan sigui necessari per al desplegament i la instal·lació de la xarxa de fibra òptica.

Els propietaris poden pactar de forma voluntària l’autorització de la instal·lació del cable a la seva finca. La signatura del permís no suposa cap compromís de cost o de contractació dels serveis amb l’operador titular que instal·la el cablejat.

Per a demanar més informació, es pot adreçar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), de l’Ajuntament de Manresa, (plaça Major, 1 baixos) en horari de dilluns a dijous de 08:30h a 18h, els divendres de 08:30h a 15h, per correu electrònic (oac@ajmanresa.cat) o trucant al 010 / 938782301.

Un accés ultra ràpid a Internet

La xarxa de fibra òptica (FO) és una xarxa d’accés ultra-ràpid a Internet, que és coneix tecnològicament com FTTH (Fiber To The Home; fibra a la llar), i és considerada el present i el futur de les comunicacions electròniques i de la Societat de la Informació.