Fàbrica Nova, un node de coneixement, empresa i ciutat per a una nova centralitat a Manresa

L’Ajuntament de Manresa i la UPC han presentat avui, 22 de novembre, el projecte que lideren a l’entorn dels espais de la Fàbrica Nova: la construcció, en l’antic complex fabril, d’un gran espai inèdit, basat en el coneixement, la tecnologia, l’empresa, la ciutat i el territori. Una aposta singular que comença ara a caminar. El projecte preveu impulsar un itinerari formatiu tecnològic complet, que podria concentrar a l’entorn de 3.000 persones i en una primera fase tindria un cost estimat de 41 milions d’euros.

imagen

Construir un pol de concentració de tecnologia per atraure i retenir talent local i internacional; que ofereixi un itinerari formatiu tecnològic complet; que desenvolupi activitat de recerca i transferència de tecnologia; que contribueixi a la regeneració urbana, social i econòmica de Manresa i l’entorn de la Catalunya Central. Un espai de creació de noves empreses i de serveis avançats per a les ja existents. 

 

Aquests són els trets principals del projecte que lideren i impulsen, en l’escenari de la Fàbrica Nova, l’Ajuntament de Manresa i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), a través de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM). Totes dues institucions han formalitzat avui l’acord que és el punt de partida del projecte, el qual presenten públicament, en un acte amb la intervenció de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; i el rector de la UPC, Daniel Crespo Artiaga

 

La iniciativa compta també amb la participació del Centre de Formació Pràctica, i aliances amb la Cambra de Comerç de Manresa, les patronals PIMEC, Unió Patronal Metal·lúrgica i associacions d’empresaris del territori.

 

Dissenyat en un procés conjunt amb els principals agents econòmics del territori, el projecte es posa en marxa després que el 5 de novembre passat, l’Ajuntament de Manresa anunciés l’acord amb la propietat de la Fàbrica Nova (Criteria Caixa) per a l’adquisició de totes les propietats que té en aquest antic complex fabril. En total, 65.000 madquirits per un valor de 12,3 milions d’euros sobre els quals el consistori manresà i la UPC crearan nou motor de transformació econòmica basat en el coneixement, la formació, la recerca, la innovació i la tecnologia.

 

La iniciativa, que està alineada amb els eixos i polítiques palanca del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de les convocatòries Next Generation de la Unió Europea, i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), podria involucrar fins a 3.000 persones, una xifra que equival aproximadament al nombre de persones, majoritàriament dones, que van treballar alhora a la Fàbrica Nova en el període de màxima activitat. 


El pressupost previst per a la primera fase és d’una 41 milions d’euros, xifra que inclou l’adquisició de sòl i edificis (12,3 milions d’euros), ja aprovat per part de l’Ajuntament; la rehabilitació de la nau de la Fàbrica Nova i la construcció d’obra nova.

 

Al migdia, el rector de la UPC i l’alcalde de Manresa han signat un protocol entre totes dues institucions per a la creació del pol de formació i coneixement. En l’acord, l’Ajuntament i la UPC acorden establir un marc de col·laboració per a l’impuls del projecte, que pretén esdevenir un centre de referència en l’àmbit de les noves tecnologies. Les dues institucions manifesten també el seu compromís de treballar fermament per teixir les complicitats necessàries i aconseguir les recursos que permetin desenvolupar el projecte, així com prioritzar-lo en les sol·licituds en el marc del programa Next Generation, i també cercant la complicitat d’altres agents i administracions.

 

Posteriorment, a la tarda, es farà la presentació pública del projecte, a l’auditori de la Plana de l’Om de Manresa.  

 

El projecte es vertebra en els següents eixos:

 

Coneixement, formació, recerca i innovació. El nou espai serà un nucli de coneixement on s’hi impulsarà un itinerari formatiu i professional tecnològic complet: ensenyament secundari post-obligatori, graus universitaris, màsters i doctorats, reciclatge i formació contínua, i aprenentatge al llarg de la vida. 

 

També s’hi preveu concentrar una activitat intensiva de recerca, desenvolupament i innovació pública i privada, amb espais, equipaments i serveis per afavorir la transferència de coneixement i la innovació.

 

Empresa. Serà el segon gran eix del nou espai. S’hi preveu la presència d’empreses innovadores , espais de demostració, simulació i experimentació. Les activitats formatives en tots els nivells fomentaran l’esperit emprenedor. També hi haurà espais per donar suport a l’emprenedoria de base tecnològica, així com equipaments dirigits a la prestació de serveis tecnològics avançats per al sector productiu. 

 

Ciutat i territori. Un dels objectius del projecte és recuperar aquest recinte fabril preservant el conjunt patrimonial, ja que està declarat Bé Cultural d’Interès Local, i transformar-lo en un nou espai de referència i punt de trobada de Manresa, donant un nou punt de centralitat a la ciutat. El projecte es basa en un model sostenible, on es prioritzarà la conservació, la rehabilitació i la recuperació del gran edifici existent. Així, es desactiva una gran operació privada que estava basada en una gran superfície comercial, i s’impulsa un projecte universitari que tindrà una irradiació positiva en els barris de l’entorn. 

 

 

Els trets diferencials 

 

Els espais del futur pol de coneixement de la Fàbrica Nova tindran com a trets diferencials la integració d’activitats en la zona, la màxima eficiència en la gestió, una arquitectura feminista, desenvolupaments a l’avantguarda digital, una concepció general basada en l’eficiència energètica i la sostenibilitat, així com en la permeabilitat i la connexió amb l’entorn.

A més, la implantació d’aquest projecte sòciouniversitari de gran abast conformarà un motor de dinamització econòmica de la Catalunya Central, que vol esdevenir un node de projecció internacional

 

Una de les característiques essencials del projecte és el seu caràcter marcadament feminista. Les dones adquireixen centralitat en aquest projecte, tant en el disseny dels espais, com en la governança o en la direcció, la conceptualització i el disseny de les activitats. Els antics espais de la Fàbrica Nova, en els quals 3.000 persones, majoritàriament dones, van arribar a treballar diàriament en la indústria tèxtil, seran ara un catalitzador de canvi social: el projecte preveu una intensa activitat de captació de noves vocacions femenines per als estudis STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Maths).  

 

Pel que fa a la ciutat, es preveu que el projecte impliqui un impacte positiu en la reforma i la rehabilitació d’habitatges dels barris de l’entorn i especialment del Centre Històric. Un paper important tindrà també el projecte de creació d’un nou gran parc central, un pulmó verd que permetrà recosir els barris de Vic-Remei, Sagrada Família, Escodines i Barri Antic, i millorar la relació entre ells, fent permeable un complex que durant dècades ha estat una barrera per a la ciutadania.

 

 

Un projecte d’impacte

 

La creació d’aquest nou pol a la Catalunya Central és un instrument de gran impacte i transformació per al territori. En concret, implicarà una nova etapa de desenvolupament de l’R+D+I pública i privada; la captació de noves inversions per a la zona, la creació de noves empreses i de nous llocs de treball (especialment per als joves, derivada d’una millora de la capacitació professional), la millora de la competitivitat del teixit productiu i l’impuls a l’activitat econòmica amb empreses tractores d’alt valor afegit del territori. 

 

L’economia circular i el desenvolupament d’un model de mobilitat sostenible per a la zona són altres elements sobre els quals posa l’accent aquest projecte, que preveu una gestió eficient dels residus i del consum energètic d’edificis i instal·lacions

 

El projecte es desenvoluparà en diverses fases, la primera de les quals comença ara amb la consolidació del projecte i la cerca de finançament tant públic com privat en el qual ja estan immersos tant la UPC com l’Ajuntament de Manresa i els agents empresarials implicats. Aquesta fase podria entrar en funcionament el 2026, coincidint amb el termini de justificació dels fons NextGeneration. L’horitzó final de funcionament el 2030. 

 

 

De l’economia productiva de baix valor afegit a l’economia del coneixement 

 

La Fàbrica Bertrand i Serra, coneguda com a Fàbrica Nova, forma part del patrimoni arquitectònic de Catalunya: un espai que preserva la memòria història de la indústria tèxtil, de gran rellevància entre els segles XIX i XX. Construïda entre 1922 i 1926, fruit de l’empenta de l’empresari Eusebi Bertrand i Serra, durant prop de 70 anys va ser símbol del progrés i la prosperitat d’una ciutat amb un teixit industrial tèxtil potentíssim. De fet, va ser un dels recintes fabrils urbans del tèxtil més gran del país i, en el moment de màxima prosperitat, hi van treballar més de 3.000 persones, majoritàriament dones. Després d’una llarga crisi, la Fàbrica Nova va tancar portes el 1989, causant un fort impacte a la ciutat.

 

L’espai, actualment en desús, ha estat objecte de diverses iniciatives públiques i privades per a la seva recuperació i activació. L’any 2000 el recinte va ser adquirit, a través de subhasta, per una propietat immobiliària que va plantejar un projecte basat en la construcció d’una gran superfície comercial, projecte que mai va tirar endavant malgrat que es van fer reiterades modificacions del planejament urbanístic per fer-lo viable.

 

Envoltat d’una important superfície de sòls no urbanitzats, es troba en un bon estat de conservació: en òptimes condicions per convertir-se en un pol de nova activitat que ha d’afavorir la dinamització i el desenvolupament econòmic i social de la ciutat i del seu territori d’influència.

 

Ara, després de 32 anys del seu tancament i de 20 anys d’operacions fallides, l’Ajuntament de Manresa i la UPC lideren un projecte que comportarà un canvi de rumb radical amb l’objectiu final que la Fàbrica Nova torni a ser un motor de transformació de la ciutat. L’operació permetrà desencallar un àmbit històric, reconduir el model comercial proposat fa 20 anys i posar en marxa un projecte basat en el coneixement i la tecnologia que impactarà als barris i a la ciutat, amb un abast de país.

 

 

Imatges per descarregar: https://media.upc.edu/Nou-pol-coneixement-Manresa-UPC

Documents relacionats

  • imagen