Manresa acollirà el Museu dels Bombers de la Generalitat de Catalunya

L’Ajuntament de Manresa i els departaments d’Interior i de Cultura adquireixen el compromís que la capital del Bages sigui l’emplaçament del futur museu, d’àmbit nacional. L’objectiu és que el nou equipament no sigui només un espai expositiu, sinó també un centre de divulgació i difusió de la prevenció, de la gestió forestal, dels grans incendis o de les implicacions del canvi climàtic.

imagen

La ciutat de Manresa acollirà el futur Museu dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, un nou equipament cultural i de divulgació que serà d’àmbit nacional. Així ho han anunciat aquest dijous al migdia l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, després del balanç que han realitzat sobre els dispositius policials.

 

L’alcalde Aloy ha explicat que amb anterioritat l’Ajuntament de Manresa ja havia posat sobre la taula aquesta possibilitat i que, amb l’arribada del nou conseller, s’havia tornat a oferir la ciutat. La proposta manresana es basa en l’antiguitat i la història del Parc de Bombers de Manresa, el fons del qual disposa i la llarga trajectòria de l’Associació de Bombers de Manresa, que s’ha encarregat durant més de 40 anys de conservar i restaurar els vehicles antics.

 

Avui el titular d’Interior ha informat que “coincidim amb l’alcalde que no s’ha de concebre el Museu només com un espai d’exposició de vehicles i equips antics dels Bombers”, sinó que cal orientar-lo a la “divulgació i difusió de la prevenció” a partir del relat de la història, la realitat del servei públic de Bombers, i de com gestionen els vells i nous riscos. En paraules del conseller, l’espai museístic hauria de ser “un centre d’interpretació de la feina que fan els bombers, dels grans incendis forestals, de les implicacions del canvi climàtic i, també, un museu interactiu que pedagògicament sigui interessant tant per als alumnes com per a la població en general”.

 

Elena ha avançat que la proposta “ja està en mans de la Direcció General del Patrimoni Cultural, que la setmana que ve ens oferirà un esborrany de conveni que serà tramès a l’Ajuntament”. Aquest conveni incorporarà el compromís per impulsar el Museu dels Bombers, amb seu a Manresa, com a centre d’interpretació i museu interactiu, i un acord per a encarregar un projecte museogràfic (continguts, programa, necessitats, superfícies...) a professionals de la museografia. Un cop fet aquest estudi i conegudes les necessitats d’espai i altres requisits, l’Ajuntament de Manresa es compromet a cedir el sòl necessari per a la construcció del Museu i els vehicles històrics que són de la seva propietat.

Documents relacionats

  • imagen