El lleó de la ciutat rebrà els Reis Mags a la plaça Major en la Cavalcada de la llum

La figura més nova de la imatgeria de la ciutat s’afegeix a la cavalcada dels reis d’Orient, que tindrà lloc el dilluns 5 de gener i comptarà amb la participació de 900 persones i 21 carrosses que formaran un seguici espectacular que tindrà un dels seus moments culminants amb l’arribada al consistori on els ciutadans, amb uns fanalets, il·luminaran la seva entrada a la plaça.

imagen

Dilluns 5 de gener els reis d’Orient arribaran a Manresa omplint els carrers de festa i alegria. La cavalcada, organitzada per l’Ajuntament de Manresa en col·laboració amb l’Agrupació Cultural del Bages, començarà a les 6 de la tarda a la muralla Sant Francesc i tindrà com a novetat principal la incorporació del lleó, la figura més nova de la imatgeria de la ciutat, que amb el seu ball donarà la benvinguda els monarques.

Els detalls de la cavalcada d’aquest any han estat presentats avui pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet i els representants de l’Agrupació Cultural del Bages, Núria Masgrau i Ramon Ricarte.

El regidor Calmet ha agraït la feina feta a l’Agrupació Cultural del Bages i ha posat en valor la tasca d’organització i coordinació que realitza aquest a entitat que des de fa 23 anys s’ocupen de l’arribada dels reis d’Orient a la capital del Bages.

Per Núria Masgrau serà una “cavalcada in cescendo” ja que les carrosses dels reis aniran al final, com a punt àlgid d’una comitiva que comptarà amb la participació de 900 persones i 21 carrosses.

“A més”, ha afegit Masgrau, “els reis són els únics que tiraran caramels i entre la carrossa d’un i la de l’altre hi haurà tot un seguici d’abanderats, tabalers... i altres personatges que aniran a peu oferint espectacles coreogràfics”. Així, ha afirmat Masgrau, “es dona temps i espai per tal que la quitxalla pugui recollir les llaminadures amb més seguretat”.

Per la seva banda Ramon Ricarte ha explicat que la cavalcada 2015 serà “la Cavalcada de la llum perquè es reglarà uns fanalets als assistents a la Plaça Major, confeccionats per infants de la ciutat, per tal que il·luminin l’arribada de ses majestats a la ciutat.

Ricarte també ha agraït a les diverses entitats que han cedit carrosses i ha emfatitzat que en aquesta edició “el seguici comptarà amb una carrossa renovada amb forma de peixera i que farà les delícies dels presents per la seva espectacularitat”.

El recorregut començarà a les 6 de la tarda

El recorregut de Gaspar, Melcior i Baltasar tindrà una durada aproximada d’entre dues hores i dues hores i mitja i serà el següent:

Començarà a les 6 de la tarda a la Muralla Sant Francesc i seguirà per la Muralla Sant Domènec, C/ Guimerà, Plaça Crist Rei (en aquest punt membres de la parr&ogra ve;quia de Crist Rei faran un lliurement d’obsequis als Reis d’Orient) i continuarà pel Passeig Pere III passant per la plaça Onze de Setembre, fins arribar a la plaça Bonavista per la calçada lateral . D’aquí continuarà per la carretera de Vic, muralla del Carme, C/ Joc de la Pilota, C/ Sobrerroca i arribada a la Plaça Major.

Arribada dels reis a la Plaça Major

Ses majestats, com cada any, baixaran de les seves carrosses i faran l'adoració al nen Jesús, en col·laboració del grup de Teatre els Carlins. Seguidament tindrà lloc el ball del lleó que s’incorpora a la festa com una peça de continuïtat en les properes cavalcades.

Posteriorment es representaran recreacions nadalenques i altres coreografies de la comitiva reial. I en acabant, Melcior, Gaspar i Baltasar pujaran a l’Ajuntament on d esprés de rebre la salutació de l’Alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en representació de la ciutat, sortiran als balcons per dirigir unes paraules a tots els infants i persones presents. Finalment, l’alcalde lliurarà les claus de la vila als monarques per tal que puguin començar a obrir les portes de les llars de Manresa.

Per a una millor organització del l'arribada dels reis a la Plaça Major, s'ha previst un espai reservat per la premsa (empostissat) i un espai específic per les autoritats municipals.

Últims dies del Carter Reial a la plaça Major

El Carter Reial s’ha ubicat, per tercer any consecutiu, sota un dels porxos de l’Ajuntament, a la plaça Major. La recollida de cartes va començar el dissabte 27 desembre i finalitzarà el dia 4 de gener, excepte el dimecres 31, de les 5.30 a les 8 de la tarda. Hi haurà la presència de 2 carters reials per tal de poder alleugerir les cues durant els dies 2, 3 i 4 de gener.

La presència del patge a la Plaça Major va acompanyada d’activitats per als més petits i per al públic familiar. Jocs populars i tradicionals del CAE, el photomaton de l’àngel i el dimoni i capgrossos del Lluquet i el Rovelló del Casal Familiar Recreatiu Els Carlins, cavallets de fusta nadalencs, làmines per pintar, berenars populars i a partir del 2 de gener crepes a preus populars de la Creperia Bretonne.

Programació a partir del 30 de desembre a la Pl. Major

• Dimarts 30, de 18 a 20 h. Tallers de flors: per cada mina una flor.
• Dijous 1 de gener, de 18.30 a 19.30 h. Música de cercavila i nadales, a càrrec de l'Escola de Grallers dels Geganters de Manresa.
• Divendres 2 de gener, de 18.30 a 19.30 h . Nadales i estàndards del jazz a càrrec del Combo del Conservatori de Música de Manresa.
• Dissabte 3 de gener, de 18 a 18.30 h. Espectacle de màgia amb el màgic Pol. De 18.00 a 20.00 h. Tallers de manualitats infantils i de 19.00 a 20.00 h espectacle d'animació infantil amb el grup Ail'as.
• Diumenge 4 de gener, de 17.30 a 18.30 h, balls de l'Escola de Dansa de l'Agrupació Cultural del Bages, de 18.00 a 20.00 h. Tallers de manualitats infantils i de 19.00 a 20.00 h. Música gospel i nadales amb The River Troupe Gospel Sallent.

Aquest conjunt de propostes han estat organitzades per l’Ajuntament de Manresa, l’Agrupació Cultural del Bages (carter reial), l’Associació de Comerciants Sobrerroca, Pl. Major, St. Miquel i voltants, AVV Barri Antic.

A la Plaça Major també s’hi poden portar joguines de la Campanya de Creu Roja Manres a i a més, si pot trobar informació de la campanya del Centre de Normalització Lingüística Montserrat “I tu, jugues en català ?”.

Documents relacionats

  • imagen