El IX Premi Planes d’investigació periodística queda desert

El Jurat del Premi Planes, convocat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, recordant qui va ser un dels pioners del periodisme d'investigació a Catalunya, ha decidit per majoria declarar desert el guardó en l'edició d'enguany. 

 

imagen

El jurat del Premi Josep Maria Planes, convocat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de Manresa recordant qui va ser un dels pioners del periodisme d’investigació a Catalunya, ha decidit per majoria declarar desert el guardó en l’edició d’enguany.

Formen part del jurat l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro; la periodista i corresponsal del setmanari El siglo a Catalunya, Teresa Carreras; el periodista, doctor en Periodisme i Comunicació i professor del Departament de Comunicació de la UViC-UCC, Xavier Ginesta; el periodista i professor, Josep Gifreu; el biògraf de Planes i periodista, Jordi Finestres; un dels representants dels guanyadors de l’edició anterior del premi, el periodista Sergi Escudero i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo. El president de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Enric Badia, actua com a secretari. 

El jurat emplaça l’organització del certamen a millorar els canals de captació de reportatges per tal de garantir una major pluralitat en la propera edició i al mateix temps defensa la necessitat de mantenir viu el gènere del periodisme d’investigació en els mitjans de comunicació.

Entén les dificultats que comporta per la seva dedicació, però emplaça els i les professionals i les empreses periodístiques a fomentar-lo. Tot i els canvis i la transformació que està vivint el sector i les conseqüències de la crisi econòmica, la presència de la investigació periodística als mitjans és un símptoma de bona salut de la professió i és un guany per a la societat a la qual s’adrecen els mitjans.

La X edició del premi Planes de Periodisme d’Investigació, dotat amb un premi de 1.000 euros per a l’obra guanyadora, recollirà l’obra publicada des de desembre del 2021 fins al novembre del 2022. El veredicte es donarà a conèixer el mes de gener de 2023 i el lliurament del guardó tindrà lloc a l’entorn del darrer cap de setmana de gener recordant la mort del periodista homenatjat.

Notes biogràfiques

Josep Maria Planes i Martí (1907-1936) va ser un escriptor i periodista brillant, innovador, avançat a la seva època. Se’l considera iniciador del periodisme d’investigació al nostre país. Va morir assassinat l’agost del 1936, després que hagués publicat articles com “Els gàngsters de Barcelona” .

Va morir jove, però va tenir una intensa activitat professional. Va ser fundador i director de la revista “Imatges” als 23 anys; director de l’històric setmanari humorístic “El Be Negre” als 24 anys; i assidu col·laborador de les publicacions més prestigioses de l’època com “La Rambla”, “Mirador” i “La Publicitat”. Era un escriptor capaç d’utilitzar i aprofitar eficaçment múltiples registres de l’idioma; de parlar de gairebé tot amb una prosa brillant. Així, va escriure des d’unes innovadores cròniques esportives i del món noctàmbul barceloní, fins a unes reflexions lúcides i compromeses sobre l'actualitat política dels anys 30.

Documents relacionats

  • imagen