La proposta de pressupost per al 2025 registra un increment del 16% respecte del 2024, amb una inversió prevista de 27,7 milions d’euros, només superada el 2008, quan va ser de 27,8 milions. Les obres a la Fàbrica Nova, L’Anònima, al polígon industrial del Pont Nou II i al carrer Guimerà i els seus entorns, finançades amb ajuts europeus i estatals, s’emporten el gros de les actuacions. Es fa també una inversió rècord en Habitatge, amb un increment del 121%, i es reforcen les polítiques per augmentar la qualitat de vida de la ciutadania, la cohesió social i la sostenibilitat. La proposta se sotmetrà a debat i votació en el Ple ordinari del pròxim 21 de novembre.
L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui en roda de premsa la proposta de pressupost per al 2025, que arriba als 135,2 milions d’euros (increment del 16%) gràcies a l’impuls de les inversions previstes, que ascendeixen a 27,7 milions d’euros, la xifra més alta dels darrers 20 exercicis, només superada el 2008 amb 27,8 milions. L’augment en inversions respecte del 2024 és del 75,5%.
Així ho han explicat l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor d’Hisenda, Pere Massegú Bruguera, que han subratllat que la proposta inclou quatre dels grans projectes de mandat —la Fàbrica Nova, L’Anònima, el polígon del Pont Nou II i el carrer Guimerà i els seus entorns—, així com una aposta rècord per l’Habitatge i el reforç de les polítiques per augmentar la qualitat de vida de la ciutadania, la cohesió social i la sostenibilitat. La proposta se sotmetrà a debat i votació en el Ple ordinari del pròxim 21 de novembre.
En el seu global, el pressupost s’ha elaborat amb la voluntat de reforçar aquelles polítiques que l’equip de govern va fixar en el Pla d’Actuació Municipal (PAM), i que s’estructuren en cinc eixos. En el primer, Prosperitat, trobem els quatre grans projectes de ciutat citats. Les anualitats per a aquest 2025 sumen un total de 18,2 milions d’euros i es financen majoritàriament amb ajudes estatals i dels fons europeus Next Generation.
En el segon eix, Qualitat de Vida, trobem les polítiques de Seguretat, Habitatge, Esports, Cultura i Sanitat. Totes augmenten en pressupost respecte de l’any anterior. En Seguretat, la proposta és destinar-hi un total de 9,5 milions d’euros (un 6,7% més que l’any anterior), diners que es destinaran a l’increment d’agents de la Policia Local de Manresa, a la contractació d’un servei de vigilància per als edificis municipals, a la contractació del servei de dron per a actes multitudinaris i a la incorporació d’un gos policia, entre altres mesures.
En Habitatge, es proposa un pressupost de 4,3 milions d’euros, un 121% més que l’any anterior. Tal com ha subratllat l’alcalde, el govern local fa una aposta “mai vista” en aquesta matèria. Entre les mesures més importants, destaca la generació de nou sòl edificable “que doni resposta a les necessitats d’habitatge que té Manresa”, tant al Centre Històric com a la resta de la ciutat. Es desenvoluparan sectors al carrer Barreres, carrer Sant Bartomeu (carrer Aiguader), a la Sagrada Família o al carrer Arquitecte Montagut, entre altres. Alguns d’aquests solars estan pensats per a la promoció privada, i altres han de permetre posar sòl a disposició de la Generalitat de Catalunya, que ha anunciat la construcció de 50.000 habitatges públics al país. A banda de la generació de sòl edificable, el pressupost en Habitatge també inclou l’augment de les subvencions per a la rehabilitació i la compra i rehabilitació de finques per a destinar-les a lloguer assequible.
Pel que fa als Esports, el pressupost preveu una xifra de 4,2 milions, que és la mateixa que la del 2024, en què es va registrar un augment important per la celebració de Manresa Ciutat Europea de l’Esport. Així, cal destacar que, dins aquesta partida, s’han previst 100.000 euros per a la millora d’equipaments esportius. El pressupost inclou també un augment significatiu en Cultura i Llengua, amb 6,1 milions d’euros (+39,7% respecte del 2024), diners que es destinaran a l’adequació dels espais complementaris del Museu del Manresa i a la redacció del projecte del nou edifici que ha d’acollir l’Arxiu Comarcal del Bages i l’Arxiu Municipal de Manresa, dos projectes subvencionats, i també a la incorporació a la plantilla municipal del personal de la Biblioteca de l’Ateneu Les Bases, entre altres. Per acabar aquest eix, es destinarà un milió d’euros a Sanitat per millorar el control de coloms, la gestió de les colònies de gats i per a l’acollida de gossos i gats abandonats.
En el tercer eix, Sostenibilitat, hi trobem les polítiques de Mobilitat, Residus, Via Pública i Acció Climàtica. Per a Mobilitat, el pressupost creix un 48,4%, amb un total de 4 milions d’euros, que inclouen la millora del servei, la compra de tres nous busos elèctrics, la millora de l’eficiència de la mobilitat a l’àrea central (carrer Guimerà i entorns) amb nous semàfors i senyalització i un nou servei municipal de lloguer de bicicletes, que es finançarà amb fons europeus. Pel que fa als Residus, s’hi destinen 9,6 milions d’euros (+15,7%) per completar el desplegament del nou model de gestió i recollida amb contenidors intel·ligents.
En Via Pública, es consolida l’increment iniciat en l’exercici 2024, amb un total de 8,8 milions d’euros (+2%), que es destinaran a la millora de l’espai públic (2,5 milions), de l’enllumenat (1,9 milions) i de la neteja (4,4 milions). I, dins d’Acció Climàtica, s’han previst 2,6 milions d’euros (+4%) per a l’enverdiment de la ciutat, amb noves plantacions d’arbres i la creació de zones verdes, per a l’execució del Pla Estratègic del Cardener i per a les polítiques de conservació i foment de l’Anella Verda.
Pel que fa al quart eix, Cohesió Social, recull les polítiques d’Educació, Infància, Joventut, Persones Grans, Feminismes, LGTBI i Ocupació. Per a Educació s’han previst 10 milions d’euros (+9,6%), que inclouen el Pla de Manteniment i Millora dels Centres Educatius i l’ampliació del servei de llars d’infants com a projectes destacats. A Infància, Joventut i Feminismes s’hi destinarà 1,3 milions d’euros (+13,8%) per augmentar l’estructura professional de les tres regidories i també per consolidar el projecte Temps X Viure de conciliació familiar. Per a Persones Grans s’ha previst un pressupost de 2,1 milions d’euros (+5%), amb l’augment d’hores de l’Atenció a Domicili com a element més destacat. I a Ocupació s’hi destinaran 5,2 milions, amb un increment de la formació per a la inserció laboral i de la contractació de plans d’ocupació.
Finalment, el cinquè eix, L’Ajuntament al Servei de la Ciutadania, inclou les polítiques per fer una administració més eficient, entre les quals destaca la creació de la nova societat municipal de Turisme, Museus i Fires, la delegació a la Diputació de Barcelona de la recaptació executiva de tributs i millores tecnològiques, com la nova web municipal i els escriptoris virtuals.
Pressupost equilibrat
En la seva intervenció, el regidor d’Hisenda ha assegurat que es tracta “d’un pressupost equilibrat, amb previsions raonables d’ingressos i despeses”, que preveu “la continuació dels projectes d’inversió per a la creació d’activitat econòmica i ocupació a la ciutat”.
Pel que fa als ingressos, del total del pressupost, 45,9 milions d’euros provindran dels impostos directes, 5,2 milions dels impostos indirectes, 29,4 milions de les taxes i dels preus públics, 32,8 milions de les transferències corrents, 6,6 milions de les transferències de capital, 14,2 milions de préstec i 1 milió d’ingressos patrimonials.
D’aquests ingressos, el 56,8% (22,4 milions d’euros) provenen de l’Estat espanyol, el 25,1% de la Generalitat de Catalunya (9,9 milions), el 9,9% (3,9 milions) de la Unió Europea i el 8,1% (3,2 milions) de la Diputació de Barcelona.
Pel que fa a les despeses, 45,7 milions d’euros són de personal, 44,9 milions per a béns i serveis, 27,7 milions per a les inversions, 8,3 milions de transferències corrents i 8,5 milions per altres conceptes.
(*) Podeu trobar informació detallada sobre el pressupost en aquest document
(**) Peu de foto: L'alcalde de Manresa i el regidor d'Hisenda mostren el Pressupost per al 2025 amb els regidors Anjo Valentí Moll, Joan Vila Marta i Mariona Homs Alsina, després de la roda de premsa