Fins al proper 7 de juny, els grups musicals del Bages podran optar a les ajudes per participar al Mercat de Música Viva de Vic dins l’escenari de Cases de Música, per a l’enregistrament de maquetes, per a la producció escènica i per al Banc de proves. Es tracta de 13 ajudes en total, que arribaran, doncs, a un percentatge notable de la seixantena de grups que es calcula que hi ha a la comarca.
Casa de la Música de Manresa ha obert la convocatòria per sol·licitar ajudes a la creació adreçades a fomentar el desenvolupament artístic tant en l’enregistrament com en la música en directe. El període de sol·licitud es va iniciar ahir i finalitzarà el proper 7 de juny. La petició d’ajudes es podrà en fer quatre categories: Per participar al Mercat de Música Viva de Vic dins l’escenari de Cases de Música, per a l’enregistrament de maquetes, per a la producció escènica o bé per al Banc de proves.
L’acte de presentació de la convocatòria d’ajuts, que té el suport de l’Ajuntament i la Generalitat, s’ha fet aquest migdia, a la sala Stroika de Manresa, i ha anat a càrrec de la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; i del director de Casa de la Música de Manresa, Dani Castellano.
L’objectiu de la convocatòria és contribuir a impulsar la creació musical de artistes solistes o bandes musicals emergents –de qualsevol gènere o estil musical– a Manresa i comarca, així com el desenvolupament artístic de les formacions musicals vinculades a la ciutat. A banda de la vinculació dels artistes al territori, es valorarà la creativitat, l’originalitat i la creació pròpia i es prioritzaran els treballs musicals cantats en català.
En la presentació, la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, ha manifestat el suport de l’Ajuntament a aquesta “tasca impagable” de suport a la creació musical. Per la seva banda, Dani Castellano, de Casa de la Música, ha explicat que les diferents categories de les ajudes estan pensades per tal d’acompanyar els grups en els diversos estadis de la seva existència. Així, hi ha des del “Banc de proves” per a bandes o solistes que comencen, fins a la possibilitat de participar el Mercat de Música Viva de Vic per a artistes ja més consolidats.
Dani Castellano ha especificat que les 13 ajudes que s’ofereixen en total arribaran a entre el 25 i el 30% de les bandes de la comarca. Es compta actualment que n’hi ha una seixantena en actiu, tot i que es calcula que d'aquestes, a l'entorn de 10 tenen una vida molt efímera.
Fins ara aquestes ajudes ja existien i s’oferien a bandes que ho sol·licitaven a la Casa de la Música, si bé és la primera vegada que se’n fa una convocatòria pública, perquè puguin arribar a tots els interessats i també per tal de visibilitzar i posar en valor la tasca que es porta a terme des d’aquesta entitat, un objectiu que s’ha marcat des de l’Ajuntament.
Banc de proves
L’objectiu és oferir quatre ajudes a aquells grups que desitgen realitzar un assaig amb públic o un concert a on provar temes nous, nous components de la formació o simplement gaudir tocant en directe. Els ajuts aniran adreçats a grups o solistes que no tinguin cap treball editat.
Les bandes seleccionades tindran a la seva disposició els recursos disponibles i necessaris de la sala Stroika, així com el personal necessari per a la realització en directe, consistent en un tècnic de so per gestionar el so en del directe, i els tècnics adients per la comoditat de la banda dins l’escenari.
Ajudes per a la producció escènica
L’objectiu d’aquests ajuts són millorar la producció escènica; el repertori, la interpretació i les dinàmiques de les cançons, el ritme dramàtic del concert, la posada en escena i l’actitud dels músics, la tècnica i els efectes, etc. Les podran sol·licitar artistes emergents o que estiguin en procés de professionalització que puguin acreditar-ho amb una certa trajectòria, una activitat continuada i experiència en l’àmbit de les actuacions en directe.
En aquesta categoria hi haurà un total de 4 ajudes a solistes o grups que consisteixen en quatre sessions de treball per a la producció i direcció del directe, sent aquest a cost zero. De les quatre sessions, dues seran prèvies de treball i preparació amb un director escènic, una sessió de concert en viu a la sala Stroika i, finalment, hi haurà una sessió post-concert d’anàlisi i tancament.
Ajuda a l’enregistrament de maquetes
Les ajudes per a l’enregistrament de maquetes tenen l’objectiu de donar més facilitats als grups a l’hora de fer difusió a les xarxes socials i fer més visible la banda a Internet, tenint així la possible opció de trobar concerts i actuacions.
En aquesta categoria hi haurà un total de 4 ajudes a solistes o grups emergents que encara no hagin tingut una trajectòria o vinculació professional amb el món de la música, que no tinguin cap treball publicat i sense cap contracte discogràfic o editorial en vigor. Només s’acceptarà artistes que tinguin treballs auto-editats.
Les ajudes consisteixen en quatre sessions, tenint aquestes un màxim de 9 hores diàries per a la producció (preparació, gravació i mescla). Els grups seleccionats podran tenir a la seva disposició tots els recursos a la sala Stroika així com el personal necessari per a la realització del projecte.
Participació al Mercat de Música Viva de Vic
Aquesta convocatòria pretén concedir una ajuda per donar visibilitat a un grup o un solista emergent en l’escena musical bagenca per tocar al pròxim Mercat de Música Viva de Vic, ja que se’l deixarà actuar en un dels escenaris més representatius de l’escena catalana.
La convocatòria va sobretot adreçada als artistes emergents o que estiguin en procés de professionalització que puguin acreditar-ho amb una certa trajectòria, una activitat continuada, que tinguin treballs editats i amb experiència en l’àmbit de les actuacions en directe.
Presentació de sol·licituds
El termini per a la presentació de sol·licituds de les quatre categories d’ajudes va començar ahir, 10 de maig, i finalitzarà el dimarts 7 de juny. La sol·licitud que donarà accés a l’ajuda la podreu trobar al web http://www.casadelamusica.cat/ca/manresa, on caldrà omplir el formulari pertinent.
Posteriorment, en el cas de ser seleccionat, s’haurà de presentar la fotocòpia del DNI, NIE o passaport del sol·licitant i la documentació que acredita la vinculació del grup o solista amb la ciutat de Manresa.
Documents relacionats
Ajuda enregistrament maquetesBases per tocar MMVV
Banc de proves
Ajudes producció