Un any més, milers d’espelmes i una vintena de propostes artístiques inspirades en la llum i l’aigua tornaran el proper dilluns a ser les grans protagonistes d’una de les jornades centrals de la Festa de la Llum 2017.
Manresa ja és a punt de celebrar els actes centrals de la Festa de la Llum 2017 i dilluns vinent tindran lloc dos dels esdeveniments destacats de la nova edició de la festa major d’hivern com són l’Encesa de la Nova Llum i els Jardins de Llum, dos actes que ompliran de llum, art i color el Centre Històric de Manresa, i que estan impulsats respectivament per Òmnium Bages i l’Associació Misteriosa Llum conjuntament amb la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de moltes entitats de la ciutat.
Els detalls dels dos actes han estat presentats avui, a l’Espai 1522: la ciutat d’Ignasi, pel regidor de Turisme i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; la regidora de Cultura, Anna Crespo; el president d’Òmnium Bages, Jordi Corrons; la responsable de comunicació de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, Anna Roca; i l’artista manresana Mabel Nieto. Hi ha assistit també representants de la FUB; de l'Associació Misteriosa Llum, TAV, voluntaris d’Òmnium i alumnat del Cicle d’Animació Sociocultural IES Guillem Catà.
Joan Calmet ha assegurat que amb la presentació d’aquests actes “ens endinsem plenament en la Festa de la Llum, una edició que estic segur que serà excel·lent i molt potent gràcies al treball de l'entitat administradora, la FUB, i l’Associació Misteriosa Llum i gràcies també al treball i la gran implicació de les entitats de la ciutat".
Anna Crespo ha posat l’accent en la nova edició dels Jardins de Llum “una activitat que enriqueix la festa a través de l’art” i que treballa de forma transversal amb altres festivals i creadors. La regidora de Cultura ha afegit que aquesta iniciativa “té un ampli camí per córrer i molt de futur”.
Anna Roca i Jordi Corrons han explicat totes les novetats de les dues activitats i han coincidit que ambdues s’han programat perquè les persones assistents puguin fer un recorregut pels diferents carrers del Centre Històric per poder gaudir de les obres artístiques exposades i, alhora, també participar en l’encesa de milers d'espelmes, contribuint així a l`èxit d’aquestes dues iniciatives.
L’Encesa oferirà una imatge gegant de la rosassa de Sant Pere Màrtir
Per cinquè any consecutiu, en la vigília de la Llum, el dilluns 20 de febrer a dos quarts de 8 del vespre començarà l’encesa de 30.000 espelmes que il·luminaran el Centre Històric amb la col·laboració d’una dotzena d’entitats. La confecció d’una rosassa gegant, reproduïda de l’enderrocada església de Sant Pere Màrtir, a la plaça de Sant Domènec, és la novetat d’aquest any.
Un any més, Òmnium Bages demana voluntaris per ajudar a encendre les 30.000 espelmes. Les persones que vulguin col·laborar poden adreçar-se a l’Espai Òmnium o bé trucar al tel. 938726321 o a bages@omnium.cat. També es demana que els voluntaris siguin a Sant Domènec a les 7 del vespre.
Tothom hi pot col·laborar posant espelmes als balcons, als ampits de les finestres, als aparadors de les botigues, a peu de carrer... És el naixement d’una nova Llum que, mirant cap al futur des del passat, pretén enviar el que missatge que entre tots ho podem tot.
La novetat més significativa d’enguany és la confecció, al mig de la plaça de Sant Domènec, d’una rosassa gegant, reproducció de la que hi havia a l’enderrocada església de Sant Pere Màrtir, preparada per l’artista manresana Mabel Nieto, membre del Cercle Artístic de Manresa. La imatge serà resseguida amb milers d’espelmes amb l’ajuda dels voluntaris.
L’Encesa tornarà a comptar amb la il·luminació especial de l’edifici dela Buresai del de l’antiga seu de la Caixa de Pensions, a càrrec de Bruno Pérez Juncà, especialista en il·luminacions naturals espectaculars de monuments. Durant l’Encesa hi haurà música en directe a la plaça a càrrec del grup Arlet.
L’Encesa dela Nova Llumés un acte coordinat per Òmnium Bages, amb la col·laboració de l’ANC de Manresa, AV del Barri Antic, Associació de Comerciants del c. Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i voltants, Associació Misteriosa Llum, Cicle d’Animació Sociocultural IES Guillem Catà, Colony, DIESA, El Galliner, UBIC i altres entitats i particulars
Tercera edició dels Jardins de Llum
Jardins de Llum és un itinerari d’art, de 3 hores de durada, de les 19.00 a les 22.00 h, que per tercer any consecutiu tornarà a fer lluir la Festa de la Llum de la mà de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central (TAV-CC), l’Ajuntament i l’Associació Misteriosa Llum. I aquest any també dins el Projecte Transefímers de la Xarxa Transversal d’Activitat Culturals.
Jardins de llum s’inscriu dins de les manifestacions festives a l’entorn de la llum, facilitades per l’evolució de la tecnologia de les projeccions i il·luminacions espectaculars, i els nous llenguatges efímers de l’art al carrer. Com a referents, tot i acceptant les diferències de format, podríem citar la “Fête des Lumieres” que es celebra anualment a Lyon (França),la Festa de la Llum que per primera vegada aquest any s’ha incorporat a les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona, el “Mapping Festival” de Ginebre (Suïssa) i “Lluèrnia “ de l’Olot.
Enguany són 21 les propostes artístiques i culturals que es podran veure als diferents carrers de la ciutat. D’aquestes 21 propostes, 4 són treballs d’artistes convidats, 5 són obres de projectes seleccionats per convocatòria oberta, 11 són obres d’estructures participatives sobre un mateix suport treballades en uns tallers per diferents col·lectius de la ciutat amb una de les artistes convidades: Ester Fabregat; i, finalment, hi haurà una exposició a càrrec de 10 fotògrafs de Foto Art Manresa.
Projectes d’artistes convidats
- Mimètik. Xavi Salleras, Sergi Armengol, Clara Borràs i Nadia Campo, projecte Transefímers. Capella de sant Ignasi Malalt.
- Leviatà. Ester Fabrecat. Sala gòtica de la Seu
- El Misteri de l’aigua. Mercè Ribera. Plaça sant Ignasi Malalt
- Diàspora. Tàndem Trias – Laguarda. Centre d’Interpretació carrer del Balç
Projectes seleccionats
- Traçats de llum/Tandem Collective. Anna Mesa Gaya i Laura Janira Nigro Bruna. Plana de l’Om.
- Reculllallum. Javier Albo, Helena Coch, Judit López, Josep Rotger i Xavier Solsona (Arquitectura Energia i Medi Ambient - Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC). Arc d’en Botí
- Torrent de llum. Montse Forradelles, Fina Farrés i Mireia Reguant. Portal Casa Amigant.
- Gota de Llum. Oriol Beas Pérez i Eder Pozo Pérez. Plaça Major
- Les llums d’una aigua viva. José Antonio Asensio Fernández . Facultat de Belles Arts Universitat de Barcelona. Participants: Elisabet Escoda Turró, Adso Romero Granados, Laia Ter Veen Carreras. Vestíbul Ajuntament de Manresa
Estructures participatives
- Projecte joves del lokal de la Vila/Santpedor. Carrer del Born
- Cercle Artístic de Manresa. Dues obres: Al vestíbul de la Casa Oller i Escales de sant Miquel (Carrer sant Miquel).
- Espai per Art. Carrer Sant Miquel
- SAC Santpedor Art i Creació. Carrer Sant Miquel
- Murs Plàstics. Carrer sant Miquel
- IES Lluis de Peguera. Dues obres a la Plaça Major
- Escola d’Art. Dues obres: a la Plaça Major i la Baixada del Pòpul.
- Projecte Amic/Mestres del Bages. Baixada de la Seu
Exposició
Els colors de la nit. Mostra a càrrec de Foto Art Manresa, amb obres de Jordi Forés, Ignasi Trape, Josep M. Perostes, Jordi Preñanosa, Miquel Martínez, Joan Ant. Closes, Pura Travé, Josep Brunet, Joan Segon i Eric Marsinyach. L’exposició s’estrena el dia 20 de febrer a les 7 de la tarda, i es podrà veure fins al 26 de febrer, de 18 a 21 h, a l’Espai Plana de l’Om.