Manresa s’uneix al clam per aturar la desigualtat entre dones i homes amb motiu del Dia Internacional de les Dones

El Saló de Sessions de l’Ajuntament ha acollit aquest vespre l’acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones a Manresa, que alhora ha estat l’acte institucional del Govern de la Generalitat a la Catalunya central i l’Institut Català de les Dones. S’ha posat de relleu la tasca que encara hi ha per fer per assolir la igualtat real entre dones i homes i s’han esmentat eines per avançar en aquest camí, com el Pla d’Igualtat de Manresa, que està en elaboració.


imagen

Manresa s’ha afegit avui al Dia Internacional de les Dones amb un acte que ha tingut lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, que s’ha omplert. Als parlaments dels representants polítics i del Consell Municipal de la Dona s’hi ha afegit una deliciosa representació teatral, un fragment de l’obra “Ens havíem barallat tant”, que reprodueix un diàleg entre les escriptores Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig, ambdues mortes fa 25 anys, que ha anat a càrrec de les actrius Mireia Cirera i Tàtels Pérez.

 

L’acte s’ha iniciat amb les paraules de la regidora de la Dona, Cristina Cruz, que ha assegurat que “tot i que anem avançant, les dones seguim desenvolupant les nostres trajectòries de vida en una societat amb un marcat biaix de gènere”, i ha esmentat la bretxa salarial entre dones i homes, que s’enfila al 26% a Catalunya, la precarietat laboral que afecta més les dones en tots els grups d’edat, o bé la feminització de la pobresa, que provoca que fins un 25,9% de les dones amb treball remunerat estiguin en risc de pobresa. Ha esmentat també que les tasques domèstiques i de cura de la família segueixen recaient majoritàriament en la dona, i també la violència masclista, “que no coneix ni edats, classes socials, nivells de formació ni procedència”.

 

Per aquest motiu, ha explicat la regidora Cruz, l’Ajuntament i el Consell Municipal de la Dona han organitzat un seguit d’actes a l’entorn del 8 de març (música, exposicions, xerrades, cinema...) i també la primera edició de la Cursa de la Dona, que tindrà lloc el 26 de març.


Cristina Cruz també ha explicat el procés d’elaboració del Pla d’Igualtat de Manresa, al qual han participat la ciutadania, el Consell Municipal de la Dona i els grups municipals i que té per objectiu “no pas desenvolupar mesures de tractament privilegiat preferent envers les dones o considerar-les víctimes, sinó posar fi als models que han exclòs les dones i construir-ne de nou”. El Pla està en fase de validació final i properament es portarà a aprovació del Ple Municipal.

 

Seguidament, Montse Margarit, en nom del Consell Municipal de la Dona, ha llegit el manifest elaborat per a l’ocasió. El text cita un estudi que conclou que el Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya s’incrementaria un 23’4% si es tingués en compte el treball domèstic i el de cura que fan majoritàriament les dones. El manifest defensa “tot tipus de treball, feina i tasca, que realitza la dona en la nostra societat” i referma que “s’ha de seguir denunciant i fent més visible la desigualtat que encara hi ha en aquest món patriarcal”.

 

Al seu torn, la delegada del Govern a la Catalunya central, Laura Vilagrà, ha llegit la Declaració Institucional de l’Institut Català de les Dones del Govern de la Generalitat amb motiu del 8 de març, que també fa incidència en el fet que les dones fan majoritàriament un treball no remunerat consistent en la cura de la família i la llar, i conclou que “amb el disseny de polítiques que apostin per la corresponsabilitat i el repartiment dels temps i els treballs, incorporarem les aportacions de les dones per assolir una societat autènticament democràtica, justa i equitativa”.

 

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha esmentat alguns aspectes que denoten la manca d’igualtat efectiva entre dones i homes: les dones dediquen el doble de temps a les feines de la llar i la cura de la família; l’existència d’una escletxa salarial entre homes i dones; la major precarietat laboral de les dones; el  menor índex de càrrecs electes del gènere femení (l’alcalde ha admès que l’Ajuntament no és bon exemple, ja que  hi ha 9 regidores de 25 -només el 36%-, tot i que a la plantilla pràcticament hi ha paritat: 50'85 %  de dones i 49'15 % d’homes); la menor presència de les dones en els màxims òrgans de la Universitat; o les dades de la violència masclista que no s’atura.

 

Per a l’alcalde, “algunes d’aquestes dades, no totes, han anat millorant els darrers menys, si bé està clar que hi ha molts feina a fer i no podem abaixar la guàrdia”. En aquest sentit, s’ha referit també a l’elaboració del Pla d’Igualtat i a la tasca de la regidoria de la Dona en l’organització dels de sensibilització amb motiu del 8 de maig, així com a la tasca diària del SIAD, del Consell Municipal de la Dona, totes les associacions de veïns, dels  centres escolars i la resta d’entitats i col·lectius que s’hi impliquen.

 

L’acte commemoratiu ha finalitzat amb l’escenificació del diàleg entre Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany, a càrrec de Mireia Cirera i Tàtels Pérez, un text carregat també de referències a la seva condició de dones, treballadores i vinculades al teixit cultural i social del país.

Documents relacionats

Manifest Consell Municipal de la Dona
  • imagen