Jardins de Llum 2018, l’itinerari d’art efímer pel Centre Històric de Manresa, arriba a la quarta edició i tornarà a fer lluir la Festa de la Llum, el proper dia 20 de febrer, de la mà de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central (TAV-CC), l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Misteriosa Llum. Aquest any, el festival ha augmentat la participació i tindrà una extensió, amb motiu de la capitalitat cultural de Manresa 2018, que s’ha anomenat Ponts de Llum i que tindrà lloc aquest proper cap de setmana (17 i 18 de febrer).
El Festival Jardins de Llum manté el llistó de qualitat, i estrena aquest any els Ponts de Llum com a extensió. Jardins de Llum té per objectiu apropar al públic els nous llenguatges contemporanis, cercant estratègies per arribar al màxim possible de gent. Per aquest motiu, amb l’apartat “escultures participatives”, diversos col·lectius de la ciutat poden accedir i formar part de Jardins de Llum .
Els detalls d’aquestes activitats emmarcades en les Festes de la Llum han estat presentat avui, al Centre Cultural el Casino, per la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo; la presidenta de la Taula d'Arts Visuals (TAV) de la Catalunya Central i directora artística de Jardins de Llum, Roser Oduber; la membre de la Taula d'Arts Visuals (TAV) de la Catalunya Central, Anna Roca; i la coordinadora dels Petits Ponts de Llum, Laura Bataller.
Neus Comellas ha ressaltat la “potència i singularitat d’aquests projectes que enriqueixen la festa amb motiu de la capitalitat cultural de Manresa i que posen el llistat molt alt de cara a propers anys”. La regidora ha tingut paraules d’agraïment a les aportacions de la Taula d’Arts Visuals, les entitats i artistes “que són un gran regal per a la ciutat, la qual cosa ens permet dir que Manresa, més que mai, és una ciutat de llum”.
Anna Crespo ha subratllat la “qualitat” de les propostes d’aquesta edició i la “col·laboració amb artistes de gran trajectòria i reconeixement i amb la Xarxa Transversal que ens permet una transhumància del talent que hi ha a Catalunya”.
Al seu torn, Roser Oduber ha anat detallant la programació de Jardins de Llum amb “unes propostes efímeres que seran reflexions en profunditat que valdrà la pena aprofitar i valorar-les com un tresor”. Finalment, Anna Roca ha explicat les activitats de Ponts de Llum “vinculades a l’art contemporani, les arts efímeres i les instal·lcions lumíniques”. Laura Bataller ha definit els Petits Ponts de Llum com un projecte “per donat visibilitat i enfocar la mirada cap el més menuts, fent aflorar la creativitat dels infants”.
Creix la durada i l’oferta d’activitats
Aquest 2018, el Festival viu un considerable augment de participació, i passa de les 9 escultures participatives de l2017 a20 escultures de llum aquest any. També, com l’any passat, en el marc del festival es programa una exposició de FotoArt, a la Plana de l’Om, amb el nom de “Jugant amb la Llum”.
Jardins de Llum és un itinerari d’art efímer de Llum, de 3 hores de durada, de les 7 de la tarda fins a les 10 del vespre del dia 20 de febrer, la vigília de la Festa de la Llum. Aquest any, i en el marc actes de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018, l’organització ha volgut ampliar la durada i l’oferta d’activitats relacionades amb la llum i l’aigua amb un nou projecte que rep el nom de Ponts de Llum, que presenta propostes específiques que es desenvoluparan en espais de l’antiga fàbrica de l’Anònima i al carrer Sobrerroca. Aquest programa consta de diverses actuacions, tres dels quals (EINA –Anònima-, Escola Arquitectura -Torre Sobrerroca- i Nei Albertí -accés Anònima) són compartits amb Ponts de Llum i es podran veure durant el cap de setmana, dies 17,18 i 20 de febrer.
L’organització vol destacar d’aquesta edició la gran qualitat dels projectes convidats, amb artistes com Carlos Coronas, vingut d’Astúries i amb una gran trajectòria i reconeixement; Meritxell Solé Figueras i Jordi Martínez Píñol, guanyadors de la passada edició del festival A Cel Obert de Tortosa i convidats per la Xarxa Transversal amb una obra de gran impacte a la plaça Major; les ballarines Maria Ribera i Núria Tobias, molt actives a Manresa, que ens presenten una obra intimista de llum i ombres; i l’escola d’Arquitectura Energia i Medi Ambient de Barcelona de la UPC, amb una intervenció de llum a la muralla del carrer Sobrerroca.
Aquest serà el segon any que Jardins de Llum forma part del projecte Transefímers de la xarxa d’activitats culturals Transversal, i se suma així a una relació d’iniciatives en la qual també figuren el Festival Ingràvid de Figueres, la MAU (Mostra d’Art Urbà) de Granollers, Lluèrnia d’Olot, Fescamp de Sant Cugat del Vallès i A Cel Obert de Tortosa.
Resum del Programa Jardins de Llum 2018
La Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central (TAV-CC) dissenya cada any un itinerari que permet passejar i admirar un seguit de creacions cercant la interacció de l’art contemporani que té la llum i l’aigua com a protagonistes amb l’entorn urbà de la ciutat. Aquest any es construeix al voltant d’un conjunt de projectes artístics: quatre dels quals són d’artistes convidats per la seva llarga trajectòria en el treball artístic al voltant de la llum i sis de seleccionats a través d’una convocatòria oberta. Per donar continuïtat al recorregut s’han instal·lat una sèrie de projectes participatius realitzats per diferents col·lectius i entitats de la ciutat.
Els artistes convidats de jardins de llum 2018 són:
-Carlos Coronas - Capella de Sant Ignasi Malalt
Títol de l’obra: Lampyridae
Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Salamanca, compta amb un voluminós currículum d’exposicions individuals i col·lectives, a les que suma diversos premis i beques a la creació. El món visible és el món de la llum. L’art, com el camp del que és visible sempre està destinat a un univers de llum.
-Maria Ribera i Núria Tobias – Sala Gòtica
Títol: Impressió: paisatge cromàtic / dansa
Psicòloga llicenciada a la UAB i ballarina, Maria Ribera té una llarga trajectòria (des de 2003) acompanyant grups en la pràctica del cos en moviment, la recerca i la creació. Li agrada experimentar amb diversos llenguatges i entremesclar-los. La seva recerca artística i la pràctica docent té com a node els espais que permeten l'intercanvi (l'interstici), allà on les coses i els fenòmens es troben per relacionar-se i en conseqüència transformar-se mútuament. Per la seva banda, Núria Tobias és artista plàstica, ombrista i titellaire. Ha desenvolupat el seu treball combinant les diverses disciplines i també interactuant amb altres llenguatges, com el musical. Ha participat en diverses companyies i produccions, des del 2004, i imparteix tallers i cursos monogràfics.
Hi haurà tres representacions de 10 minuts (20 h, 20.30 h i 21 h)
-Arquitectura Energia i Medi Ambient • Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona • UPC / Portal del carrer Sobrerroca / projecte compartit amb Ponts de Llum
Javier Albo · Judit López · Marta López · Xavier Solsona
L’Escola d’Arquitectura de Barcelona un equip de recerca especialitzat en temes d’Arquitectura i energia que treballa en com l’energia afecta als espais arquitectònics i a les ciutats, com a elements del medi ambient. L’aproximació que es planteja és tant des del punt de vista del confort ambiental com des del punt de vista estètic, sense oblidar mai l’aspecte energètic. El grup està format per professors (arquitectes, físics i enginyers), postgraduats i joves investigadors.
-Projecte Transefímers de la xarxa d’activitats culturals Transversal / Plaça Major.
Meritxell Solé Figueras i Jordi Martínez Píñol
Projecte escollit de Transefímer del Festival d’art efímer de Tortosa “A cel obert16”
Meritxell Solé té el seu propi despatx d’arquitectura i gestió. Enamorada de l’art i experta autodidacta en l’ús del color en l’arquitectura. En Jordi treballa en empreses d’arquitectura i construcció, a la vegada que comparteix l’amor per l’art de la Meritxell. Tandem guanyador de la darrera edició del festival A Cel Obert de Tortosa. Convidats a Jardins de Llum per la Xarxa Transversal.
Projectes Seleccionats/ accés per convocatòria oberta:
- LLUMS D’ESPERANÇA del Col·lectiu Caolí / Centre d’interpretació del carrer del Balç
- DISPERSIÓ DE LA LLUM dels Estudiants de primer curs d'EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB / Nau de l’Anònima / projecte compartit amb Ponts de Llum
- SONS DE LLUM de Instròniks i EDN de Navàs / carrer de Sobrerroca
- PENSAMENTS DE LLUM I AIGUA de Marga Madrigal Criado / escales de la baixada del Pòpul
- PROYECCIONES EN EL AGUA: Recuerdos del pasado de Raquel Sanchez / Vestíbul de l’Ajuntament de Manresa
- IL·LUMINANT EL SO DE L’AIGUA de José Antonio Asensio Fernández / portal de la Casa Oller
Estructures Participatives/ Escultures de Llum sobre un mateix suport treballats per diferents col•lectius de la ciutat:
Taller dirigit per Roser Oduber i CACiS amb la col·laboració de David Moncunill
Col·lectius que participen aquest any
- 1. Cercle artístic de Manresa / a la Plana de l’Om dues escultures
- 2. Sac de Santpedor / a la Plana de l’Om una escultura
- 3. L’Atelier / a la Plana de l’Om una escultura
- 4. Av. Sagrada Família / al carrer Sant Miquel
- 5. Av Cots Guix Pujada Roja / al carrer Sant Miquel
- 6. Av Valldaura / al carrer Sant Miquel
- 7. Av Passeig i Rodalies / al carrer Sant Miquel
- 8. Av Vic-Remei / al carrer Sant Miquel
- 9. Grup de Cultura de la Parròquia de la Mare de Déu de l'Esperança / al carrer Sant Miquel
- 10. Av Barri Antic / davant del Centre d’interpretació del carrer del Balç
- 11. Av Sant Pau / davant de la Sala Gòtica
- 12. IES Lluís de Peguera / carrer Sobrerroca
- 13. Escola d’Art de Manresa / davant de la Sala Gótica
Estrena de Ponts de Llum, extensió del festival
Ponts de Llum neix en el marc de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018 com a extensió del ja existent projecte Jardins de Llum.
El cap de setmana del 17 i 18 de febrer, de les 18.30 a les 22 h, es presentaran a diferents espais del Centre Històric de la ciutat una sèrie de propostes vinculades a l’art contemporani, les arts efímeres i les instal·lacions lumíniques, en un recorregut històric a través de la llum que ens portarà des de la música antiga fins a les propostes més innovadores d’experimentació sonora.
El projecte gira al voltant de dos eixos fonamentals: D’un costat les instal·lacions lumíniques fixes, que podran veure’s durant tot el cap de setmana i el dimarts 20 de febrer i que actuaran com a pont d’art contemporani entre el cap de setmana i la Festa de la Llum de Manresa. D’altra banda, la selecció d’accions performatives i actuacions sonores es duran a terme el dissabte 17 i el diumenge 18 de febrer a partir de la posta de sol i fins les 10 del vespre.
Ponts de Llum és una idea de Roser Oduber, dirigida per Anna Roca i amb el comissariat d’Antonio Clavijo i Visual Pal (accions performatives i propostes sonores) i Marta López (instal·lacions lumíniques), realitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa.
Projectes convidats als Ponts de Llum:
- LÀMPADA HOLOGRÀFICA de Gonzalo Martín / Capella del Pou de la Gallina
- LLUMINERA d’Arquitectura Energia i Medi Ambient de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona UPC / Torre del Carrer Sobrerroca / projecte compartit amb Jardins de Llum
- A.M de Nei Albertí / Túnel d’accés a la Fàbrica de l’Anònima
- DISPERSIÓ DE LA LLUM dels Estudiants de primer curs d'EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona. Adscrit a la UAB / Nau de l’Anònima / projecte compartit amb Jardins de Llum
- FRUTO DE UN SUEÑO CÓSMICO QUE JUEGA AL ESCONDITE EN LA CIMA DE LA TETA de Nea / Performance / Dissabte 17 a les 18.30h / Torre del carrer Sobrerroca
- POR LAS GRIETAS ENTRA LA LUZ de Mari Joâo Flôxo / Performance / Dissabte 17 a les 19.00h i ales 20.30h / Torre del carrer Sobrerroca i Pati la Fàbrica de l’Anònima
- VESTIT DE LLUM de Laia / Pati de la Fàbrica de l’Anònima
- ESA MISTERIOSA LUZ d’Úrsula San Cristóbal / Nau central de la Fàbrica de l’Anònima
- SOTA ZERO d’Efrén Razkin i Elara Elvira / Instal·lació fotogràfica efímera / Dissabte 17 de 19.30 a 22 h / Nau central de la Fàbrica de l’Anònima
- VELADA AFÒNICO-FONÈTICA d’Inma Bernils / Espectacle polipoètic / Diumenge 18 a les 19.00h / Torre del carrer Sobrerroca
- VÖLGA / Iván González (trompeta), Fernando Carrasco (guitarra i efectes), Àlex Reviriego (contrabaix) i Vasco Trilla (percussió) / Diumenge 18 a les 19.30h / Nau central de la Fàbrica de l’Anònima
- MONOCROM! / Dani Molina (saxo alt) i Ramir Martínez (processament sonor i visuals) / Diumenge 18 a les 20.30h Nau central de la Fàbrica de l’Anònima
Per a promocionar Jardins de Llum i Ponts de Llum s’ha encarregat a Xavier Moreno la realització d’un clip promocional que circularà a través de les xarxes. També es duran a terme reportatges documentals de la realització dels dos festivals.
Petits Ponts de Llum
Diumenge 18 de febrer de 2018. 11.30h
Dins del Petits Ponts de Llum, trobareu un taller espectacle basat en el cos, el moviment, el joc, la creació plàstica, la música, la poesia i la llum. Donant visibilitat i enfocant la mirada al moviment dels més menuts, compartirem experiències en què les sensacions ens gronxaran per deixar aflorar la creativitat innata i única de cadascun dels infants, de cada un de nosaltres. Transportarem el concepte de “creació instantània” als grans mestres d’aquest art, als nostres infants.
Un grup de joveníssims ballarins que treballaran en les mateixes premisses que es plantegen en el taller, portaran fins a la creació coreogràfica la seva investigació, i extrauran una coreografia i unes improvisacions que ens acaronaran a tots i en tots els nivells en els Petits Ponts de Llum.
En aquest camí ens acompanyaran les ballarines Laura Bataller, Queralt Jorba i Maria Ribera; els artistes Txema Rico i Lourdes Fisa; la música Maria Di Pace i la cantant Celeste Alías, amb l’acompanyament pedagògic de Txell Giralt (Crisàlide Espai de Vida)
Lloc: Museu Comarcal de Manresa
Organitza: Plataforma de Professionals de la Dansa de Manresa i Ajuntament de Manresa
Edat recomanada: infants de 3 a 6 anys
Activitat gratuïta
Aforament limitat.
Cal inscripció prèvia: cultura@ajmanresa.cat
Per consultar el programa de JARDINS DE LLUM cliqueu aquí
Per consultar el programa de PONTS DE LLUM cliqueu aquí