La Diputació de Barcelona inverteix 30 milions d’euros en el Pla de Modernització de Polígons de la demarcació

La Diputació de Barcelona ha atorgat els 15 milions d’euros de la primera convocatòria del Pla de Modernització de Polígons, dotat amb 30 milions d’euros en total. S’han seleccionat 17 projectes específics i 5 plans integrals per millorar la mobilitat, les xarxes d’energia, el subministrament i l’evacuació d’aigües i les xarxes de telecomunicacions, entre els quals s'inclou el projecte per a la millora dels polígons industrials  de Manresa, que rebran 407.000 euros.



imagen

La Diputació de Barcelona ha atorgat, en una primera convocatòria, 15 milions d’euros a 22 municipis de la demarcació de Barcelona -entre els quals hi ha Manresa-, dins del Pla de Modernització de Polígons, per tal de modernitzar-los en matèria d’infraestructures, serveis, promoció i actuacions innovadores. La segona convocatòria, dotada amb 15 milions d’euros més, s’aprovarà el mes d’octubre i permetrà que més ajuntaments presentin el seu projecte per millorar els seus Polígons d’Activitat Econòmica. En total, a través d’aquest Pla de Modernització de Polígons, la Diputació de Barcelona invertirà 30 milions d’euros per augmentar la competitivitat de 6.000 empreses i 120.000 treballadors.

 

L’anunci del Pla de Modernització l’ha realitzat avui, al Polígon Industrial Bufalvent de Manresa, el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. La presentació ha comptat amb l'assistència del regidor de Comerç i Indústria, Jaume Arnau; tècnics municipals i representants del Poligon de Bufalvent. Prèviament, el president de la Diputació havia visitat l'Ajuntament de Manresa i havia signat en el Llibre d'Honor de la Ciutat.

 

Marc Castells ha qualificat aquest pla de “molt important i estratègic”, ja que “l’aposta per la indústria és fonamental per al procés econòmic i social del país”. El president de la Diputació ha explicat que molts polígons de la província estan "obsolets i cal posant-los al dia, millorant les seves infraestructures i la seva gestió”. En aquesta sentit, ha lloat el treball “modèlic” que està fent l’Associació d’Empresaris de Bufalvent, amb col·laboració amb les empreses i l’Ajuntament”. Finalment, Castells ha manifestat que “el camí correcte és la col·laboració pública i privada” i que “cal entendre els polígons industrials com una part més de la ciutat”.

 

L’alcalde de Manresa ha mostrat la satisfacció per l’aprovació de les ajudes per millorar els polígons industrials de Barcelona  “adreçats a modernitzar-los en matèria d’infraestructures, serveis, promoció i actuacions innovadores”. Junyent ha explicat que “els 407.474 euros atorgats per Manresa serviran per millorar la xarxa d’energia (canvi enllumenat a teconologia LED) dels polígons de Bufalvent, Trullols, Dolors i Pont Nou, uns polígons on hi establertes 537 empreses que donen feina a més de 6.000 persones”. L’alcalde ha destacat el paper de lideratge de l’Associació d’Empresaris de Bufalvent “que durant més de 28 anys de treball, han creat escola de la feina ben feta al servei de les empreses i del territori”.

 

L’objectiu del pla és millorar la qualitat dels polígons d’activitat econòmica (PAE), finançant inversions d’alt impacte que permetin transformar-los i, en conseqüència, augmentar la competitivitat de les empreses que s’hi ubiquen, fer-les créixer i crear nous llocs de treball, aconseguint de retruc incrementar el PIB industrial català.

 

Els projectes atorgats en aquesta primera convocatòria permetran actuar en 56 polígons i invertir en prop de 120 millores o nous serveis d’infraestructures. Aquestes actuacions augmentaran la competitivitat de 5.900 empreses i prop de 80.000 treballadors. El 100% dels projectes, a més, incorporen millores ambientals i d’eficiència energètica i un 86% millores d’igualtat d’oportunitats.

 

Col·laboració publicoprivada


El Pla de Modernització de Polígons potencia la col·laboració publicoprivada, buscant aliances amb el món local i empresarial perquè aquest últim tingui un paper protagonista i aposti per la transformació integral dels equipaments. En aquesta primera convocatòria, la subvenció cobreix un 73% del cost total dels projectes: els ens locals i el capital privat aportaran la resta.

 

El Pla de Modernització de Polígons es concreta en dos tipus d’actuacions. D’una banda, els Plans Integrals: per a polígons que tenen més de 50 hectàrees i més de 100 empreses o més de 1.000 treballadors i disposin d’un “pla d’acció”. I, de l’altra, els Projectes Específics: transformacions puntuals per a polígons de més de 5 hectàrees i més de 10 empreses o més de 100 treballadors. Aquest projectes contemplen intervencions concretes, com fibra òptica, mobilitat, millores d'estalvi energètic, simbiosi industrial o reaprofitament d'aigües, entre d’altres.

 

Mobilitat i xarxes d’energia, les actuacions més sol·licitades


En aquesta primera convocatòria per a la línia de Projectes Específics, s’hi van presentar 71 projectes, dels quals han rebut subvenció 17. El cost total dels projectes aprovats és de 10.944.334,11 euros, dels quals la Diputació ha aportat 7.409.924,93 euros.

L’aportació del sector privat als projectes atorgats ascendeix a 850.000 euros, que representa un 7,8% del cost total d’aquests. A més, dels 17 projectes subvencionats, 11 disposen d’entitat de gestió privada per als polígons afectats (65%), i els altres 6 no (35%).

Pel que fa a les actuacions, els àmbits més sol·licitats pels ajuntaments han estat els de mobilitat (inclòs al 39% de les sol·licituds), xarxes d’energia (29%), xarxes de subministrament i evacuació d’aigües (15%) i xarxes de telecomunicacions (13%).

Per comarques, dels 17 projectes subvencionats, 5 pertanyen al Vallès Occidental, 4 al Vallès Oriental, 3 al Bages , 2 al Maresme, 1 a l’Anoia, 1 a Osona i un altre al Berguedà.

 

Els tres del Bages són per Manresa (407.474,02 euros); Sant Fruitós de Bages (671.556,62 euros) i Cardona (373.218,70 euros).

  

7,8 milions per als Plans Integrals


En aquesta primera convocatòria, 19 projectes van presentar sol·licitud dels quals cinc -Mataró, Igualada, Berga, Sabadell i Rubí- han rebut el suport de la Diputació de Barcelona. El cost total dels plans aprovats és de 9.976.152,84 euros, dels quals la Diputació ha atorgat  7.848.255,40 euros.

  

L’aportació del sector privat ascendeix a 119.750 euros, que representa un 1,2% del cost total d’aquests plans.

Els àmbits d’actuació més sol·licitats pels ajuntaments, pel que fa a Plans Integrals, han estat els de mobilitat (inclòs al 31% de les sol·licituds), xarxes d’energia (29%), xarxes de telecomunicacions (17%) i xarxes de subministrament i evacuació d’aigües (15%).

Per comarques, dels 5 projectes subvencionats, 2 són del Vallès Occidental, 1 del Maresme, 1 de l’Anoia i també del Berguedà.

 

Molts polígons, petits i obsolets


La Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, va posar en marxa aquest Pla de Modernització de Polígons després d’una anàlisi acurada de la situació. La demarcació de Barcelona compta amb més de 1.000 polígons censats dels quals més de la meitat (60%) ocupen menys de 10 hectàrees, tot i que la superfície mitjana és de 19,2 hectàrees.

S’estima que el 40% de tota aquesta superfície industrial està sense activitat econòmica i que el 48% dels polígons i el 58% de les naus són anteriors a 1978, amb els dèficits importants que comporten aquests quasi 40 anys d’antiguitat. Unes mancances que es centren principalment en: manteniment i conservació, subministraments bàsics, mobilitat, seguretat, serveis a les empreses i persones i telecomunicacions.

 

 

En els darrers 30 anys, les necessitats dels polígons han canviat: s’hi ubiquen serveis, necessitat de fibra, mobilitat sostenible i indústria 4.0, entre d’altres. En aquest context, la Diputació de Barcelona vol revertir la situació:

-          Millorant el polígons, sense invertir en cap cas en nou sòl industrial

-          Optimitzant els espais buits fent una anàlisi real de la seva utilitat com a sol industrial (i, si cal, reconvertir-lo a altres usos)

 

Connectem els ciutadans amb les oportunitats de futur


El Pla de Modernització de Polígons s’inclou al Pla d’Actuació de Mandat de la Diputació de Barcelona (PAM) 2016-2019 que preveu, entre els 6 objectius estratègics, el d’impulsar l'estructura productiva local i el foment de l'ocupació. La Diputació vol “connectar els ciutadans amb les oportunitats de futur” i apostar pel territori com un element de generació de riquesa i creació de llocs de treball, potenciant la qualitat i l'impacte dels plans locals d'ocupació i, alhora, posant els recursos gestionats per la corporació al servei de l'ocupació dels col·lectius més vulnerables.

 

El programa específic que, des del 2005, acompanya els ajuntaments en la millora dels polígons, se suma a d’altres iniciatives que la Diputació de Barcelona impulsa per a enfortir el teixit econòmic local i millorar l’ocupació. Es tracta, entre d’altres, del programa “Accelera el creixement” de suport a empreses, el servei “Reempresa”, el projecte “Ocupació a la indústria local” o els Centres Locals de Serveis per a Empreses.

 

 

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen