La 24a Fira Mediterrània de Manresa posa el focus a la creació jove amb l’arrel

La Fira Mediterrània de Manresa és el mercat estratègic de l’arrel i les arts en viu. Una arrel que ens parla en present i enguany se centra en la relació entre l’educació i la cultura. En la 24a edició de la Fira, aque s'ha presentat avui a Barcelona, torna una renovada ÀreaPRO, que inaugura ubicació en ple centre de Manresa. La programació artística recupera volum i aplega 67 propostes artístiques, de les quals 43 en són estrenes. També es recuperen els OFF i es creen els Rizomes, i tornen la cultura popular i l’associacionisme als carrers de Manresa i es crea un nou espai, la Plaça de la Fira. D'altra banda, la cloenda de la Fira és una acció conjunta amb el Banc dels Aliments

 

imagen

El Palau Marc de Barcelona, seu de la conselleria de Cultura de la Generalitat, ha acollit avui l'acte de presentació de la 24a Fira Mediterrània, que tindrà lloc a Manresa del 14 al 17 d'octubre. A la roda de premsa hi han participat l'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme, Adalaida Moya Taulés; i el director artístic de la Mediterrània, Jordi Fosas Colomer, amb la presència també de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols.


Una Fira Mediterrània que provoca la mirada a l’arrel i a les arts en viu

 

La imatge de la 24a edició de la Mediterrània juga amb la mirada polièdrica sobre l’arrel que defineix la Fira. Creada per l’estudi de disseny Kocori, lliga amb la idea de les mirades sobre l’arrel, la cultura popular i el patrimoni immaterial que fa la programació de la Fira i que marquen la seva especialització en relació a la resta de fires del sector cultural.

 

Una 24a edició que posa el focus a la creació jove amb l’arrel.

 

Els artistes joves que utilitzen l’arrel com a motor creatiu és un dels eixos principals de la programació d’enguany. L’aposta pel talent emergent es fa palesa inaugurant la 24a edició de la Fira amb l’estrena de Trencadís, la primera proposta artística de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), una formació integrada per 31 joves que s’han unit amb esperit innovador i experimental per interpretar noves creacions inspirades en l’arrel tradicional catalana. Dani López signa la primera creació de l’OMAC, amb la cantant menorquina Anna Ferrer com a veu solista convidada, establint vincles entre el repertori tradicional recollit per Artur Blasco amb la poesia contemporània de Juana Dolores, Enric Casasses, Josep Pedrals i Clara Fiol, entre altres. Aquesta proposta forma part del primer Obrador d’Arrel de Fira Mediterrània, un programa d’acompanyament i suport als artistes que exploren nous camins a partir de l’arrel i la cultura popular, i que compta amb la complicitat d’altres empreses, entitats i institucions, que presentarà ja 12 estrenes fruit d’aquesta iniciativa.

 

Fira Mediterrània presentarà enguany també el documental ARREL, de Zeba Produccions i codirigit per Ester Plana i Quim Rutllant, on s’analitza precisament aquesta mirada i com avui es crea a partir de l’arrel i la cultura popular i tradicional.

 

A més, en aquesta edició, la Fira acull a 22 joves del Pla d’impuls a la dansa d’arrel per acompanyar-los en la seva formació o en el seu camí cap a la professionalització.

 

Una arrel que ens parla en present, aquest 2021, amb la relació d’educació i cultura.

 

Un dels eixos de la Fira és el necessari i indissociable binomi que conformen la cultura i l’educació.

 

Des de 2019, la Fira Mediterrània posa damunt la taula un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda2030. El 2019 va reflexionar sobre qüestions de gènere, el 2020 sobre la sostenibilitat cultural, i aquest 2021 aquest binomi cultura/educació tindrà un gran protagonisme en el programa de la Fira que s’explorarà especialment en les activitats de les Jornades Professionals i amb el conjunt de propostes artístiques de Firaescoles.

  

La Fira, mercat i continguts professionals


Nova ÀreaPRO ubicada en ple centre de Manresa

 

Enguany aquestes activitats estan pensades en un format presencial i tindran lloc a la nova ÀreaPRO, un eix ubicat en ple centre de Manresa que tindrà com a epicentre el Pati del Casino i que s’estendrà a la seu de la Fira Mediterrània de Manresa (a la Casa Lluvià) i al Teatre Kursaal, entre altres. 

 

L’eix del present, amb la relació entre educació i cultura, protagonista de l’activitat professional

 

Les activitats professionals es duran a terme durant tots els dies de Fira, del 14 al 17.

 

El binomi educació i cultura centra les activitats adreçades exclusivament als professionals acreditats durant el primer dia de programació, dijous 14. Les jornades professionals (organitzades amb la col·laboració de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques) es concentraran durant una sessió intensiva el matí. A la tarda es complementarà amb el taller del cicle Conversaciones COFAE “El valor de la cultura en la educación”, organitzat per la Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado espanyol (COFAE).

 

També tindran un paper destacat els Itineraris de Nous Projectes Artístics, tant escènics com musicals,  que combinaran l'exhibició d’espectacles o concerts en format de showcase amb presentacions de novetats i treballs en procés de creació; la sessió formativa organitzada per la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics) “#TTPFORMA. L’espai sonor en les arts en viu” i les reunions ràpides (concertades entre programadors i artistes).

 

La Fira també acollirà una trobada en línia de socis de la recentment creada European Folk Network (EFN) per parlar sobre com accedir al programa d’ajudes per a les indústries culturals Europa Creativa. La Fira Mediterrània compta, un any més, amb el suport d'Acció Cultural Espanyola (AC/E) gràcies al programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola en la modalitat de visitants. A través d’aquest programa, una desena de professionals internacionals podran conèixer de primera mà les produccions programades.

 

La programació artística recupera volum

 

La programació d’aquesta 24ª edició aplega 67 propostes artístiques, de les quals 43 en són estrenes


-37 de música (1 de públic familiar)

-30 d’arts escèniques: 

o 16 dansa i circ

o 14 teatre i instal·lacions (5 de públic familiar)

 

- Procedència:

o 44 de Catalunya

o 18 de resta de l’Estat

o 5 internacionals

  

Sis grans itineraris en la programació oficial

 

Novetats de l’escena catalana d’arrel

 

A més de l’estrena de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, a la 24a Fira Mediterrània podrem veure el darrer treball del duet Tarta Relena, que continua barrejant l’electrònica amb les músiques de tradició oral i les cançons de la Mediterrània a cappella. També presentaran el seu nou treball Roba Estesa.

          

Escena mediterrània de músiques del món

 

Més enllà de les nostres fronteres comptarem amb l’estil modern i urbà de la jove cantant i compositora grega-sudanesa Marina Satti, molt influenciada per sons grecs, balcànics i del Pròxim Orient; i els andalusos RomeroMartín desplegaran el seu repertori trencador de flamenc tradicional amb base electrònica i lletres de poetes homosexuals.

          

Una mirada més enllà de la Mediterrània

 

Fira Mediterrània ofereix una mirada més enllà del seu principal espai programàtic, la Mediterrània, per descobrir artistes que ens proposin una interessant mirada a l’arrel. En l’edició d’enguany, Tanxugueiras ens demostraran perquè han revolucionat el folk gallec amb la seva proposta festiva i contundent; i Amorante, que ens acostarà al cançoner d’arrel basc a partir del seu darrer treball en solitari, i també experimentant amb el duet Los Sara Fontán.

             

Una mirada en moviment: dansa i circ

 

Enllaçant música i arts escèniques, també podrem veure a l’austríac Simon Mayer i la seva proposta SunBengSitting, on experimenta amb el cant, la música i el ball tradicional. Aquesta mirada des de la dansa contemporània cap a la tradició i l’arrel la trobem també en les propostes del ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, que amb Israel Galván i Jon Maya, oferiran les seves interpretacions de l’aurresku, la dansa tradicional basca.

          

Teatre i instal·lacions

 

El cartell de teatre de la 24a Fira comptarà amb companyies joves que treballen amb l’arrel i els seus materials el col·lectiu de teatre multidisciplinar Mambo Project que proposa una experiència participativa a Iaia; i Martí Sancliment, que ens proposa Khaled: camí de refugi, una instal·lació artística pluridisciplinària que gira entorn la idea de refugi i parteix de l’experiència i el testimoni de set artistes migrants i refugiats. Una proposta que es viurà en un refugi antiaeri de la Guerra Civil, construït a Manresa el 1938.


Propostes familiars i escolars

 

Mirant cap al present tot relacionant cultura i educació coneixerem La veritable història d’en Jan Petit, protagonista de la cançó popular, que ens explicaran la Cia. Teatre de l’Aurora; el concert Ullsclucs, de l’Obrador d’arrel, sobre les músiques de l’Obra del Cançoner Popular, amb direcció musical d’Arnau Obiols i direcció escènica de Sònia Gómez.

 

Neixen els Rizomes de la Fira, dedicats a Manuel Cubeles, Palmira Jaquetti i Joan Tomàs

 

A banda de l’activitat artística i de l’activitat professional, s’han previst diverses activitats paral·leles organitzades per diversos itineraris de paquets de significat: els Rizomes de la Fira

 

El rizoma és una tija subterrània que creix horitzontalment respecte a la superfície del sòl i conserva la capacitat d'emetre nous brots i arrels a partir dels seus nusos. Així doncs, a partir d’un nus, una proposta artística de la programació de la Fira, el públic podrà descobrir persones de la cultura popular mitjançant brots i arrels en forma d’activitats paral·leles com exposicions, conferències i/o col·loquis. Aquest 2021 es dediquen a l’etnocoreògraf Manuel Cubeles, en motiu del centenari del seu naixement; al músic i folklorista Joan Tomàs, del qual enguany se celebren els 125 anys del seu naixement; i a la poetessa, folklorista, compositora i pedagoga Palmira Jaquetti, de la qual s’estan celebrant els 125 anys del seu naixement.


També torna l’Off...

 

-El Concurs Sons de la Mediterrània, organitzat pel Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius, adreçat a grups i solistes emergents amb propostes de folk i músiques d’arrel de la Mediterrània, celebrarà la final en el marc de la Fira.

 

-L’Humus Mediterrani, que organitza D’Arrel amb les propostes emergents més properes a l’arrel, programarà tres concerts en directe.

 

-Cases de la Música programarà en concert tres grups seleccionats dins del Programa de Suport a la Creació i que integraran l’oferta de l’off més underground, el de l’Estepa Mediterrània.

 

-Finalment, la Mostra de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central, programada per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, inclourà un total de quatre propostes.

 

-L’off de Xarxa Alcover, el circuit teatral que uneix els territoris de parla catalana, passa a formar part de la programació oficial amb tres propostes inspirades en l’arrel, la de Produccions de Ferro, No sé com glosses! i Engruna Teatre.

 

... i es recuperen la cultura popular i l’associacionisme presencials

 

Fira Mediterrània, de la mà de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, prepara una edició especial pel que fa a l’associacionisme de cultura popular, sense cap mena de dubte un dels sectors més afectats per la pandèmia. Durant la Fira Mediterrània se celebraran les jornades MIRALLS, per reflexionar sobre els nous reptes de l’associacionisme de cultura popular; i tornaran a la Fira les actuacions dels col·lectius de cultura popular, amb la participació de 16 associacions, que actuaran a la Fira d’enguany després de la seva absència el 2020 per culpa de les restriccions de la Covid19.

 

Un nou espai, La Plaça de la Fira

 

La Plaça Porxada, al centre de Manresa, acull durant dos dies artesans i parades amb productes relacionats amb la cultura popular, concerts, presentacions i actuacions castelleres que s'emmarquen dins del pla de la represa de la cultura popular. 

 

Cloenda de la Fira amb el banc d’aliments

 

Fira Mediterrània i la Fundació Convent de Santa Clara de Manresa han organitzat una recollida d’aliments. Aquesta acció benèfica es durà a terme diumenge 17 d’octubre, al Teatre Kursaal. Per poder assistir a les actuacions de Pol Jiménez a les 17h i/o a la de Manel Camp amb l’Esbart Dansaire de Rubí de les 18.30 h, caldrà portar l’entrada i entregar aliments al punt d’entrega que hi haurà ubicat a l’accés del teatre a partir de les 16.30 h i fins a les 18.30 h. L’entrega d’aliments estarà oberta a tota la població.

 

Més de 16.000 entrades

 

Per tal de poder controlar l’aforament i evitar aglomeracions, a tots els espectacles caldrà reservar seient i comprar entrada. Els preus oscil·len entre 2 i 5 euros, en la venda anticipada, i s’han creat diversos abonaments segons els itineraris de la programació. Es posen a la venda més de 16.000 entrades.

 

Podeu consultar la programació amb detall en aquest dossier de premsa  

 

Per a més informació: https://firamediterrania.cat

Documents relacionats

Dossier de premsa Fira Mediterrània
  • imagen