Es presenta la 40a edició de la Transéquia, la festa de l'esport i la natura que se celebrarà el 3 de març

Enguany es tornaran a oferir  les quatre opcions que històricament s’havien fet: a peu, corrent, en handbike i en BTT. En aquesta edició no hi haurà inscripcions el dia de la prova, aquestes es tancaran el dia 1 de març a les 23.59 h. La Transéquia forma part dels esdeveniments inclosos dins la programació de Manresa, Ciutat Europea de l’Esport 2024. 

 

imagen

El diumenge 3 de març se celebrarà la 40a edició de la Transéquia, que servirà per tancar com cada any el programa de la Festa de la Llum i que és organitzada per la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia. Com l’any passat, aquesta tradicional festa esportiva que ressegueix el recorregut de la Séquia, de Balsareny a Manresa, tornarà a oferir totes les modalitats que històricament s'han celebrat: a peu, corrent, en BTT i en handibke.

La celebració d’aquesta 40a edició coincideix amb la distinció de Manresa, Ciutat Europea de l’Esport 2024, que entre els seus objectius hi ha la promoció de l’exercici físic i de vida saludable, uns valors que han caracteritzat la Transéquia al llarg de les seves quatre dècades d'història.

Els detalls d’aquesta nova edició han estat presentats avui, a l'espai Infoséquia - Parc de l’Agulla de Manresa, pel vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia, Antoni Ventura  Ribal; el regidor d’Esports i Salut de l’Ajuntament de Manresa, Anjo Valentí Moll; el coordinador de la Transéquia, Eduard Serra Giménez; i la directora de Càritas Manresa, Josefina Farrés Arderiu.

Com a novetat d’aquesta edició, no hi haurà inscripcions el mateix dia de la prova. El darrer dia per inscriure’s serà el dia 1 de març a les 23.59 h.  Les inscripcions on-line es poden fer a la web www.transequia.cat., o bé presencialment al Museu de l’Aigua i el  Tèxtil de Manresa (Ctra. de Santpedor, 55) de dimarts a diumenge de 10 a les 14 h, i a Infoséquia (Parc de l’Agulla), dissabte i diumenges i festius de les 10 a 14 h.

Els caminants poden escollir la distància a recórrer en funció del punt de sortida: 24 km des de Balsareny, 18 km des de Sallent i 10 km des de Santpedor. Els corredors recorren tota la Transéquia des de Balsareny fins al Parc de l’Agulla.

En BTT la Transéquia ofereix quatre rutes circulars amb inici i final el Parc de l’Agulla: la ruta curta de 14 km, la mitjana de 30 km, la llarga de 51 km i. com l’any passat,  una ruta-aventura de 62 km amb un recorregut sorpresa i que es fa amb l’ajuda del GPS.

La Transéquia en handbike comparteix el recorregut de la ruta curta de BTT. La ruta circular curta, de 14 km de recorregut volta la zona de Santpedor i els Plans de Santa Anna.

Pel que fa als punts d’avituallament es mantenen els de l’any passat, si bé la tradicional botifarra que es feia a Balsareny, enguany es trasllada al terme municipal de Sallent.  Això no elimina l’avituallament de Balsareny, que continuarà sent, però oferint un nou producte. Els participants trobaran fonts d’aigua i aliments sòlids al llarg del recorregut.

Els participants a peu o corrent de la Transéquia podran escollir el servei de transport des de l’estació d’autobusos de Manresa cap a les poblacions a primera hora; i, un cop acabat el recorregut, tornar des del Parc de l’Agulla fins a punt d’inici.

Al web de la Transéquia, les persones participants podran informar-se de les característiques de cada modalitat i distància, on també trobaran el botó d’enllaç al sistema de reserva en línia.

L’euro solidari que es recull amb les inscripcions d’aquest any anirà destinat al projecte “Activa’t pre-labotal. Taller d’aprenentatge hortícola” de Càritas Manresa. Es tracta d’un projecte socioeducatiu de gestió d’un hort col·lectiu de forma ecològica, promocionant l’autoconsum i el reforçament  de la xarxa social i comunitària.

Minitranséquia al Parc de l’Agulla

Aquest any la Minitranséquia celebra la seva novena edició. Funcionarà de les 11 a les 14 h, serà gratuïta i, per participar-hi, no caldrà inscripció. Estarà situada al Parc de l’Agulla, al costat de la zona de jocs infantils, a la part alta del parc, i continuarà sent un espai creat per als infants de 3 a 12 anys. El públic hi trobarà música, danses, tallers, esports, jocs, teatre...

Sallent, municipi amfitrió

Aquest any Sallent és el municipi amfitrió de la Transéquia 24. Aquesta categoria permet que aquest festa esportiva i lúdica vagi més enllà d’un esdeveniment puntual, centrat en un sol dia i serveixi d’altaveu del territori. Per promocionar el municipi, el Parc de la Séquia acollirà un mostra de cultura popular de Sallent, així com un espai de promoció de les activitats turístiques del municipi.

Presentació del llibre dels 40 anys de la Transéquia

Amb motiu de la celebració de les 40 edicions de la Transéquia, l’historiador manresà Francesc Comas ha escrit el llibre Transéquia, on l’aigua és camí i salut: 40 anys d’història. La presentació d’aquesta publicació es farà aquest pròxim dissabte 17 de febrer, a dos quarts de 6 de la tarda, al Museu de l’Aigua i el Tèxtil.

Més informació al Dossier de premsa de la Transéquia 2024



(*) Peu de foto: El Parc de l’Agulla de Manresa ha acollit avui la presentació de la 40a edició de la Transéquia, amb l’assistència de representants de les institucions i les entitats col·laboradores.


Documents relacionats

Dossier de Premsa Transéquia
  • imagen