L’Ajuntament de Manresa afronta la retirada més gran de canyars al riu Cardener per recuperar el bosc de ribera autòcton

S’intervindrà al llarg de tres quilòmetres al marge esquerre del riu, entre el pont de Sant Francesc i la passera de Can Poc Oli. La inversió és de prop de 240.000 euros, provinents dels fons Next Generation.

imagen

L’Ajuntament de Manresa està afrontant aquests dies la retirada de canyars al riu Cardener més gran que s’ha fet mai fins ara, amb l’objectiu de recuperar la biodiversitat del riu i l’ecosistema que li és propi. S’intervindrà al llarg de tres quilòmetres al marge esquerre del riu, el més proper a la ciutat, entre el pont de Sant Francesc i la passera de Can Poc Oli, sobre una zones que sumen una superfície de 23.920 metres quadrats. La inversió és de prop de 240.000 euros, que provenen dels fons Next Generation dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD).

 

Els treballs es van iniciar a finals de gener i tindran una durada tres mesos, en els quals hi haurà talls puntuals als trams on s’actua, que se senyalitzaran degudament. Aquest divendres al matí, el regidor d’Acció Climàtica, Pol Huguet Estrada, ha fet una visita a una de les zones on s’està actuant, a tocar de la Fàbrica Blanca i la Fàbrica Vermella, juntament amb tècnics municipals.

 

Des d’allà, s’ha constatat la bona marxa dels treballs, que consisteixen en la tallada general de canyes, l’arrencada de les seves arrels (rizomes) i el triturat de tota la matèria a menys d’un centímetre, fet que evita que la canya pugui tornar a arrelar i créixer. Al seu lloc, s’hi plantaran espècies de ribera que havien desaparegut. En total, seran 1.030 arbustos (tamariu, gatell, sarga i saüc) i altres tipus de planta (boga, canyís i salicària), que a partir d’ara acompanyaran les espècies autòctones que encara resistien a la zona, com els àlbers i els freixes. Les plantacions es faran molt properes a l’aigua per assegurar-ne la pervivència.

 

L’objectiu del projecte és recuperar el bosc de ribera propi del riu Cardener, que és molt dinàmic i que s’espera que a partir d’aquestes plantacions inicials es pugui anar reproduint al llarg de la següent dècada. Amb això, es multiplicaran els efectes positius del bosc de ribera, amb un creixement notable de la biodiversitat de plantes i animals, la qual cosa té un efecte positiu en relació a la mitigació i adaptació al canvi climàtic: és el bosc que més emissions de CO2 absorbeix; que més refresca la temperatura de l’ambient, constituint un dels millors refugis climàtics de la ciutat; que fixa els sòls contra l’erosió; que és capaç de sobreviure i refer-se dels impactes de les riuades, i que ajuda a descontaminar i a l’aigua i a rebaixar-ne la temperatura, fet que ajuda les poblacions de peixos.

 

 

Una espècie invasora que malmet l’ecosistema local

 

Les canyes que hi ha al riu Cardener són de l’espècie Arundo donax, pròpia de l’est i el sud de l’Àsia. Es tracta d’una espècie considerada invasora, que no permet el creixement de cap altra vegetació sota seu, que té un mal comportament hidràulic i que pot arribar a taponar ponts i altres infraestructures. La tendència actual a Catalunya és eliminar-les de tots els corrents fluvials i anar-les substituint per vegetació de ribera, que té un millor comportament hidràulic, crea microclimes adients per a les espècies de riu, neteja l’aigua de nutrients i augmenta l’absorció d’avingudes.

 

 

Compliment del Pla Estratègic del Cardener

 

L’actuació de retirada de canyes forma part del Pla Estratègic del Cardener 2030, aprovat per l’Ajuntament de Manresa l’any 2021, que té com a objectiu conservar i augmentar la biodiversitat i la connectivitat ecològica del riu, millorar l'ús públic de la ribera i donar a conèixer els valors naturals i patrimonials de la zona.


 

(*) Poden veure els plànols de l’actuació en aquest enllaç

Documents relacionats

Plànols treballs canyes
  • imagen