Manresa invertirà gairebé 2,5 milions d'euros per millorar l'enllumenat públic durant els propers 5 anys

A principis de 2018  arrencarà la primera fase d’actuacions que inclou treballs als carrers i places del Centre Històric on se substituiran més d’un centenar de lluminàries de vapor de sodi per d’altres de llum blanca amb tecnologia led.


imagen

L’Ajuntament de Manresa, a través de la regidoria de Qualitat Urbana i Serveis, ha donat llum verd a l'operació de renovació durant els propers cinc anys de l'enllumenat públic de Manresa en deu sectors de la ciutat, que inclou també una actuació al Centre Històric de la ciutat i millores a les instal·lacions semafòriques de sis cruïlles, uns projectes conjunts que tenen un pressupost global de gairebé 2,5 milions d’euros, i afectaran a un total de 83 carrers.

 

Les renovacions consistiran en el canvi dels quadres elèctrics antics existents per nous, o bé l'ampliació dels quadres existents si estan en bones condicions d’operativitat, el canvi de les línies elèctriques antigues per noves i la substitució de les lluminàries de vapor de sodi per d'altres amb tecnologia led.

 

Els detalls dels projectes de millora han estat presentat avui pel regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l’Ajuntament de Manresa,  Jordi Serracanta, que ha estat acompanyat pel cap de secció de Xarxes i Eficiència Energètica, Manel Ribera.

 

Serracanta ha manifestat que aquest projecte “és una aposta decidida per la millora de la qualitat de l’espai públic. Forma part del pacte de govern i és un dels eixos principals de treball”.  Per al regidor, aquest projecte “és fruït de l’auditoria de l’espai urbà analitzada i diagnosticada. Si parlàvem de pla de xoc de l’espai públic, referent a les calçades, voreres i accessibilitat, també és el moment d’actuacions en l’enllumenat públic”.

 

Estalvi energètic, econòmic i mediambiental

 

El regidor de Qualitat Urbana i Serveis ha destacat també que aquestes actuacions portaran  grans avantatges a la ciutat, com són estalvi energètic, econòmic i mediambiental, eficiència energètica i sostenibilitat, reducció del consum i reducció de CO2, eliminació de contaminació lumínica i eliminació de llum intrusa molesta en la majoria de casos.  Serracanta ha destacat que, gràcies a la tecnologia led, hi haurà una millora de graus cromàtics i la possibilitat d’adaptar la tecnologia a les necessitats reals en les diferents estacions de l’any.

 

El projecte per a la renovació de deu sectors de la ciutat ha estat redactat pels serveis tècnics de la secció de xarxes i eficiència energètica, amb un pressupost de 2.159.846 euros (IVA inclòs). La programació del projecte preveu la seva execució durant el període 2018-2022, segons la següent distribució pressupostària: 301.636 euros el 2018, 533.883 euros el 2019, 440.518 euros el 2020, 459.958 euros el 2021 i 423.849 euros el 2022. En total, els ja esmentats 2.159.846 euros.

 

La contractació del projecte es preveu realitzar dins el contracte de manteniment i  millora de les instal·lacions d'enllumenat públic i semàfors, que es licitarà enguany, però la primera de les intervencions no arribarà fins l'any que ve, uns treballs que inclouran una actuació a carrers i places del Centre Històric i la millora semafòrica a diverses cruïlles de la ciutat.

 

En el cas de la renovació de 10 sectors de l’enllumenat de la ciutat, un cop finalitzada la inversió l’any 2022, la ciutat reduirà 281.350 kw, 93 tones de CO2 i hi haurà un estalvi de 48.940 euros anuals.

 

 

Gairebé 200.000 euros per millorar l’enllumenat al Centre Històric

 

Entre els treballs que arrencaran a principis de 2018 és la instal·lació de més d'un centenar de lluminàries de llum blanca amb tecnologia led que substituiran les lluminàries actualment existents de vapor de sodi d’alta pressió, una treballs que tenen un pressupost previst de  199.810,99 euros. Els carrers i places on es farà el canvia a led són: Plaça Gispert, carrer del Carme, plaça del Carme, Cap del Rec, Born, Nou, Plana de l’Om, Sant Miquel, Plaça Major i Baixada del Pòpul, Urgell, Plaça Anselm Clavé, Casanova i carrer Sant Francesc.

 

L’objecte del projecte per al Centre Històric és efectuar una millora de l’enllumenat públic d’aquests carrers i places, fent el canvi de lluminàries amb tecnologia led més eficient que la tecnologia existent, i alhora reduir la llum intrusa al instal·lar els punts de llum a baixa alçada. Amb el canvi indicat també es redueix la potència instal·lada, i  per tant la potència absorbida i el consum energètic.

 

Les lluminàries noves són del  mateix model que les que es van instal·lar al seu dia al carrer Sobrerroca, Serarols, Galceran Andreu i Joc de la Pilota en diferents obres anterior que es van fer.

 

Aquests treballs al Centre Històric tenen una durada aproximada de tres mesos i un cop finalitzats, la ciutat estalviarà  31.428 kw, 10 tones de CO2 i hi haurà un estalvi d’uns 4.714 euros anuals.

 

Renovació de semàfors a sis cruïlles de la ciutat

 

Durant els primers quatre mesos del 2018 també està prevista la renovació de reguladors semafòrics a sis cruïlles de la ciutat. Amb un pressupost de 72.987,20 euros, l’actuació preveu la substitució de semàfors existents amb una tecnologia que ja no té recanvis en el mercat per uns nous reguladors electrònics d’última generació que es poden connectar directament a PC’s i que permeten la seva gestió integral i la sincronització semafòrica a través de sistema GPS.

 

 

Les cruïlles on es faran aquests treballs de substitució són les següents: Ctra. Cardona-carrer Era Esquerra; Ctra. Cardona-carrer Bruc; Ctra. Cardona-carrer Dos de Maig; Ctra. Cardona-carrer Dibuixant Joan Vilanova; Ctra. Vic-carrer Sant Joan; i Avda. de les Bases-carrer Indústria.

 

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen