Manresa presenta la programació del FABA 2021

El Festival Artístic del Barri Antic se celebrarà del 26 de setembre al 2 d’octubre al recinte de l’Anònima de Manresa. Laetitia Sadier (Stereolab), Hidrogenesse, Ferran Palau o Rodrigo Laviña y su combo són algunes de les actuacions que inclou enguany el cartell del festival.

imagen

El Festival Artístic del Barri Antic de Manresa (FABA) ha anunciat avui la PROGRAMACIÓ per l’edició d’aquest any. El FABA és el festival nascut el 2017 amb la missió de convertir el Centre Històric i en especial la fàbrica de l’Anònima en el nucli creatiu de la regió a través establir sinergies amb els propis agents artístics i socials de la zona. El festival s'entén dins del marc de reclamar un projecte de ciutat: convertir l’Anònima en una fàbrica de creació per a la cultura transformadora. Aquesta voluntat passa per programar artistes de tots els àmbits que, en un gran nombre, no tenen lloc al circuit comercial. I una altra part d’artistes que actuen per primera vegada a Manresa, programant així actuacions inèdites a la ciutat.

Aquesta edició del 2021 se celebra excepcionalment a la tardor, degut a la crisi sanitària, i amb la previsió de poder tornar l’any vinent al maig. El cartell d’enguany inclou propostes artístiques de totes les disciplines que ompliran el recinte de l’Anònima del 26 de setembre al 2 d’octubre en diferents espais.

Els detalls de la nova edició han estat presentats avui pels membres de l’equip organitzador  del FABA, Vicky García i Eduard Serra. En representació de l’Ajuntament de Manresa ha assistit la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols; i la regidora de Centre Històric, Claudina Relat Governa. Ho ha assistit també una representació dels artistes convidats.

Anna Crespo ha mostrat la seva satisfacció per la tornada del FABA amb circumstàncies especials a causa de la pandèmia,  però amb la “mateixa empenta i il·lusió i professionalitat” perquè el festival sigui “impulsor de talent que té dificultats per visualitzar-se”. La regidora de Cultura ha animat a assistir-hi  i gaudir “de la fusió artística de tot tipus de tècniques”.

Al seu torn, Claudina Relat ha volgut agrair “l’esforç dels organitzadors per dur a terme una nova edició en plena pandèmia” i ha reivindicat el Centre Històric de Manresa com a node creatiu i de la ciutat. La regidora de Centre Històric també ha valorat de forma molt positiva el fet que més de 400 artistes hagin demanat enguany la seva participació en el festival, el que confirma les ganes i l’encert de la proposta.

El 26 de setembre, jornada inaugural

La jornada inaugural del 26 de setembre s’iniciarà amb una triple actuació de Ferran Palau, B1NO i Iris Deco. Una producció especial que comptarà amb col·laboracions i diverses sorpreses. Completaran la jornada el Colectivo Du-da i el seu projecte transformador Pan Duro, el work-in-progress plàstic de la manresana Claudia Carbajal, i l’amenització musical de Grozza.

El dia 2 d’octubre, jornada central, el festival rebrà Laetitia Sadier, gran personalitat del pop modern i coneguda per ser la líder del grup Stereolab. L’artista francesa presentarà en exclusiva al FABA el seu nou format de directe en solitari.

També serà el dia en que podrem gaudir per primera vegada a Manresa del duo electrònic Hidrogenesse, de Rodrigo Laviña y su combo (amb una bona representació de músics bagencs a les seves files), i d’una bona representació de artistes de l’escena emergent nacional que fins ara no havien trobat el seu lloc per presentar-se a la ciutat: Aloha Bennets, Rombo, els locals Hidepeck, La BB i Juliø & £thin Mzngo, i també artistes visuals i plàstics a la Llotja de creació com Pau Mondelo, Iris San, Ana Gallart, la joveníssima Luana Roca, Sara Villarta, Anna Llimós i OBAC.

Durant la setmana, els garatges de L’Anònima acolliran el més nou de l’escena local, aquelles propostes ocultes de la ciutat que més que mai val la pena reivindicar i donar llum.

Allà veurem l’estrena de Aeria, un híbrid d’ambient i electrònica experimental; Núria Dalmau, que a través de la dansa explora les fronteres d’un cos en crisi amb si mateix i amb el que l’envolta; Peumayén proposta de neofolk de nova volada; Pau Gross, inventor de personatges plàstics i escènics, que oferirà un laboratori stop motion; l’exposició ‘El caminar de las madres’ de Iris Muñoz, i el projecte d’arts visuals d’Alex Piquet: Minuts.

Serà en el marc del festival entre setmana en què també se celebraran les jornades l’Anònima: transformadora creativa. Aquestes s’han organitzat amb l’objectiu de buscar referents i respostes davant la proposta de convertir L’Anònima en una fàbrica de creació per a la cultura transformadora.

Com altres edicions, el FABA 2021 també tindrà produccions pròpies: Paula Illescas + Sergio Lairisa, que realitzaran el programa de mà en directe durant la pròpia Llotja del festival, o el projecte del col·lectiu Gimnàstica: Laboratori d’aire.

Diversos artistes participants a les produccions pròpies estaran durant la setmana treballant en les seves creacions a L’Anònima.

 

Més informació i reserva d'entrades del festival a://www.fabamanresa.cat/. (A partir del 15 de setembre). 

Documents relacionats

  • imagen
  • imagen